Hoppa till innehållet

📝 Betala via Klarna

💰 Upp till 5% i bonus

Viktminskning

Paleodiet: Finns det några bevis för att den fungerar?

Trots att det är en av de mest populära dieterna är det inte alla vårdpersonal och forskare som stöder paleodieten. De anser att detta matmönster kan påverka hälsan negativt eftersom det utesluter vissa livsmedelsgrupper. I den här artikeln undersöker vi studierna bakom paleodieten och överväger dess hälsofördelar och potentiella risker.

Det är mycket vanligt att man främjar vissa matmönster som ett sätt att förbättra den allmänna hälsan. Under de senaste åren har ett matmönster som kallas Paleolithic diet (1)- även känt som paleodieten, förkortat - tagit hälso- och hälsovärlden med storm.

Trots paleodietens popularitet hävdar många forskare och sjukvårdspersonal att det inte nödvändigtvis är den bästa dieten för att gynna den allmänna hälsan. Faktum är att vissa anser att den kan vara skadlig.

I detta inslag om ärlig näring gräver vi lite djupare i forskningen bakom paleodieten för att avslöja dess potentiella hälsofördelar. Vi diskuterar också de risker som kan följa med en paleokost.

Vad är en paleodiet?

En paleodiet, även känd som stenåldersdiet eller grottmänniskodiet, är ett matmönster som syftar till att spegla hur jägar-samlare åt för tusentals år sedan.

Personer som följer en paleodiet äter stora mängder kött, frukt, grönsaker, nötter och frön men begränsar baljväxter, mejeriprodukter och spannmål.

Livsmedel och drycker som en person som följer en paleodiet ofta konsumerar är bland annat:

  • Kött, med tonvikt på kött från vilt eller gräsbetade djur.
  • Fisk
  • Ägg
  • Vatten
  • Örtte
  • Frukt
  • Grönsaker
  • Örter och kryddor
  • Nötter
  • Frön
  • Hälsosamma oljor, som valnöts- eller olivolja.

Livsmedel som en person som följer en paleokost ofta undviker är bland annat:

  • Mejeriprodukter
  • Raffinerat socker
  • Salt
  • Baljväxter, som inkluderar bönor, jordnötter och ärtor.
  • Konstgjorda ingredienser
  • Bearbetade livsmedel.
  • Läskedrycker
  • Spannmål, inklusive ris, vete och havre.
  • Potatis

En av de vanligaste missuppfattningarna om paleodieten är att våra förfäder främst överlevde på en köttbaserad kost.

Allt eftersom vi lär oss mer om den paleolitiska tidsåldern upptäcker vi att de som levde under den åt en växtbaserad kost, och att endast uppskattningsvis 3% (1) av deras kost kom från animaliska livsmedel.

Vilka är de påstådda fördelarna med paleodiet?

Förespråkare av paleodieten anser att övergången från en kost som bygger på jägar- och samlarkultur till en kost som bygger på jordbruk har ökat förekomsten av kroniska sjukdomar i världen, inklusive hjärtsjukdomar, fetma och diabetes.

De anser att människokroppen inte är genetiskt utrustad för att konsumera de moderna livsmedel som jordbruksmetoderna har introducerat. Därför tror de att vår allmänna hälsa kommer att förbättras om vi följer en kost som liknar våra förfäders.

De påstådda fördelarna med paleodieten är bland annat följande:

  • Förbättrat kolesterol
  • Minskat blodtryck
  • Förbättrad glykemisk kontroll
  • Minskad midjeomkrets och viktminskning
  • Förbättrad mättnad
  • Förbättrad hälsa i tarmen
  • Minskad dödlighet av alla orsaker

Om man övergår från en västerländsk kost som är rik på bearbetade, natriumrika livsmedel till en paleokost kommer man att få i sig mer färska frukter och grönsaker, vilket utan tvekan kan gynna den allmänna hälsan.

Många människor rapporterar också om förbättringar av inflammation, fokus och sömn. De rapporterar också om viktminskning, vilket sannolikt beror på att de äter mer helhetslivsmedel samtidigt som de skär bort stora livsmedelsgrupper.

Även om paleodieten har potential att vara hälsosam, är det nödvändigt att begränsa spannmål, baljväxter och mejeriprodukter för att se hälsofördelar?

Låt oss diskutera hur paleodieten står sig vetenskapligt.

Vad säger vetenskapen om dessa påståenden?

Flera genombrott inom vetenskap och forskning har gjort det möjligt för oss att ytterligare utforska paleodietens potentiella fördelar för att avgöra om den bör bli en diet som sjukvårdspersonal rutinmässigt rekommenderar.

I en översikt (2) från 2015 granskades fyra randomiserade kontrollstudier med 159 deltagare som hade en eller flera av de fem komponenterna i metaboliskt syndrom.

Forskarna fann att paleolitisk kost ledde till mer betydande kortsiktiga förbättringar på följande områden jämfört med kontrollkost:

  • Midjeomkrets
  • Triglyceridnivåer
  • Blodtryck
  • Nivåer av högdensitetslipoprotein (HDL), eller "gott" kolesterol.
  • Fasteblodsocker

En studie som publicerades i Nutrition Journal (3) utvärderade flera randomiserade kontrollstudier för att fastställa ett samband mellan paleolitisk kost och förebyggande och kontroll av kroniska sjukdomar och antropometriska mätningar.

I studien konstaterades en genomsnittlig viktnedgång på 3,52 kilo plus en minskad midjeomkrets och ett minskat kroppsmasseindex (BMI) hos dem som följde en paleolitisk diet jämfört med dem som åt andra allmänt rekommenderade dieter.

Forskarna bakom studien menar att det kan minska risken för kroniska sjukdomar om man följer en paleolitisk kost, eftersom övervikt är en av de viktigaste riskfaktorerna för deras utveckling.

Är paleodieten bättre än andra dieter?

En studie som publicerades i Journal of Nutrition (4) syftade till att undersöka sambanden mellan paleolitisk kost och medelhavsdiet med dödlighet av alla orsaker och orsaksspecifik dödlighet.

Studien visade att de som följde en paleo- eller medelhavsdiet hade minskad dödlighet av alla orsaker, lägre oxidativ stress och minskad dödlighet i hjärtsjukdomar och cancer.

I en metaanalys (3) från 2020 granskades fyra studier för att jämföra paleodieten med medelhavsdieten, diabetesdieten och en annan diet som det nederländska hälsorådet rekommenderar. Forskarna tittade på effekterna av dessa dieter på glukos- och insulinhomeostas hos personer med förändrad glukosmetabolism.

Paleodieten

De fann att de som följde paleodieten inte upplevde några signifikanta förbättringar av fasteglukos, insulinnivåer eller HbA1c-nivåer jämfört med de som följde de andra kosttyperna. Författarna till studien drar slutsatsen att paleodieten inte är överlägsen andra näringsriktiga dieter hos personer med förändrad glukosmetabolism.

I en studie som publicerades i tidskriften Nutrition i januari 2020 undersöktes dessutom effektiviteten hos olika dieter, inklusive paleodieten och intermittent fasta.

Författarna konstaterade att det hittills inte finns någon specifik diet som effektivt kan stödja viktminskning hos alla individer. De drog slutsatsen att den bästa dieten för viktminskning består av en negativ energibalans samtidigt som man fokuserar på matkvalitet.

Riskerna med att följa en paleokost

Att skära bort vissa livsmedelsgrupper kan förbättra vissa hälsomarkörer och leda till viktminskning, men det kan också leda till näringsbrist och öka risken för långsiktiga hälsokonsekvenser.

En paleokost begränsar till exempel mjölkprodukter, som innehåller mycket kalcium och D-vitamin, två näringsämnen som är viktiga för benhälsan. Brist på dessa näringsämnen kan leda till (4) osteoporos och benbrott.

Den här dieten utesluter också bönor och baljväxter. Bönor är en bra källa till mineraler, fibrer och växtbaserat protein. De kan också bidra till att sänka kolesterolet och främja mättnad (5), känslan av att vara mätt efter en måltid.

Paleodieten

Dessutom hävdar många som följer en paleokost att den främjar tarmhälsan, men ny forskning säger något annat.

Vissa studier tyder på att de som följer en paleokost har en annan tarmmikrobiota och högre nivåer av trimetylamin-N-oxid (TMAO), en förening som är kopplad till hjärt- och kärlsjukdomar.

Den här forskningen stärker de nuvarande kostrekommendationerna om att inkludera livsmedel med hög halt av fibrer och fullkorn för att bibehålla kardiovaskulär funktion och tarmhälsa.

De som har ett modernt förhållningssätt till paleodieten använder den ofta som en ursäkt för att överäta kött. Att äta mer än de rekommenderade portionerna kött, särskilt rött kött, dagligen kan leda till kroniska sjukdomar.

Ett överdrivet proteinintag från alla animaliska källor ökar kroppens produktion av insulinliknande tillväxtfaktor 1 (IGF-1). Förhöjda IGF-1-nivåer och högt proteinintag i kosten kan leda till en ökad risk (6) för cancer, diabetes och allmän dödlighet.

Paleodieten är också vanligtvis mycket rik på mättat fett. Enligt American Heart Association (AHA) (7) bör en person begränsa intaget av mättat fett till högst 13 gram per dag för att undvika högt kolesterol och hjärtsjukdomar. Att överäta rött kött kan också leda till njurskador.

En person bör sträva efter att äta högst 12-18 ounces (cirka 350-500 gram) rött kött varje vecka. Personer med befintliga hjärtproblem bör begränsa konsumtionen av rött kött till mindre än denna mängd.

Enligt en artikel i Australian Family Physician är paleodieten överhypad och underutforskad. Författaren efterlyser fler långtidsstudier för att fortsätta att väga fördelarna och riskerna med detta kostmönster.

Paleodieten kan dock vara svårt att hålla sig helt och hållet till på lång sikt, vilket gör det svårt att formulera mer övertygande rekommendationer.

Sammanfattning

Om inte en person har ett hälsotillstånd som kräver att hen begränsar en specifik livsmedelsgrupp finns det inga vetenskapliga bevis för att paleodieten skulle vara överlägsen andra välkända dieter, som till exempel medelhavsdieten.

Kost som är rik på frukt, grönsaker, magert protein och fullkorn ger större variation, är mer hållbar och har vetenskapligt bevisat att den ger hälsofördelar.

Det är möjligt att få i sig alla nödvändiga näringsämnen från de tillåtna livsmedlen i paleodieten, men det kan vara en utmaning. Man måste till exempel fokusera på att få i sig kalcium från icke-mjölkbaserade källor, till exempel mörkgröna bladgrönsaker.

Föregående inlägg
Nästa inlägg

Tack för att du prenumererar!

Detta mejl har registrerats!

Shoppa utseendet

Välj alternativ

Redigera alternativ

Välj alternativ

this is just a warning
Inloggning
Min korg
0 Varor
0%
0