Aminosyror
Aminosyror är molekyler som används av alla levande varelser för att bilda proteiner. Din kropp behöver 20 olika aminosyror för att fungera korrekt. Nio av dessa aminosyror kallas essentiella aminosyror. Essentiella aminosyror måste intas genom den mat du äter. Essentiella aminosyror finns i en mängd olika livsmedel, bland annat nötkött, ägg och mejeriprodukter.
Vad är aminosyror?
Aminosyror är proteinets byggstenar. Proteiner är långa kedjor av aminosyror. Din kropp har tusentals olika proteiner som alla har viktiga uppgifter. Varje protein har sin egen sekvens av aminosyror. Sekvensen gör att proteinet tar olika former och har olika funktioner i din kropp.
Du kan tänka på aminosyror som bokstäverna i alfabetet. När du kombinerar bokstäver på olika sätt får du fram olika ord. Samma sak gäller för aminosyror - när du kombinerar dem på olika sätt får du olika proteiner.
Vilka är de olika typerna av aminosyror?
Din kropp behöver 20 olika typer av aminosyror för att fungera korrekt. Dessa 20 aminosyror kombineras på olika sätt för att göra proteiner i din kropp.
Din kropp tillverkar hundratals aminosyror, men den kan inte tillverka nio av de aminosyror du behöver. Dessa kallas essentiella aminosyror. Du måste få dem från den mat du äter. De nio essentiella aminosyrorna är:
Histidin: Histidin hjälper till att göra en kemisk kemikalie (neurotransmittor) i hjärnan som kallas histamin. Histamin spelar en viktig roll för kroppens immunfunktion, matsmältning, sömn och sexuell funktion.
Isoleucin: Isoleucin är involverat i kroppens muskelmetabolism och immunfunktion. Det hjälper också din kropp att tillverka hemoglobin och reglera energin.
Leucin: Leucin hjälper din kropp att tillverka protein och tillväxthormoner. Det hjälper också till att växa och reparera muskelvävnad, läka sår och reglera blodsockernivån.
Lysin: Lysin: Lysin är involverat i produktionen av hormoner och energi. Det är också viktigt för kalcium och immunfunktion.
Metionin: Methionin bidrar till kroppens vävnadstillväxt, ämnesomsättning och avgiftning. Methionin bidrar också till absorptionen av viktiga mineraler, bland annat zink och selen.
Fenylalanin: Fenylalanin behövs för produktionen av hjärnans kemiska budbärare, bland annat dopamin, adrenalin och noradrenalin. Det är också viktigt för produktionen av andra aminosyror.
Threonin: Threonin spelar en viktig roll i kollagen och elastin. Dessa proteiner ger struktur åt din hud och bindväv. De hjälper också till att bilda blodproppar, vilket bidrar till att förhindra blödningar. Threonin spelar också en viktig roll i fettmetabolismen och din immunfunktion.
Tryptofan: Tryptofan bidrar till att upprätthålla kroppens korrekta kvävebalans. Det hjälper också till att göra en hjärnkemikalie (neurotransmittor) som kallas serotonin. Serotonin reglerar ditt humör, din aptit och din sömn.
Valin: Valin är involverat i muskeltillväxt, vävnadsregenerering och energitillverkning.
Din kropp producerar resten av de 11 aminosyror du behöver. Dessa kallas för icke-essentiella aminosyror. De icke-essentiella aminosyrorna är alanin, arginin, asparagin, asparaginsyra, cystein, glutaminsyra, glutamin, glycin, prolin, serin och tyrosin.
Vissa icke-essentiella aminosyror klassificeras som villkorliga. Det innebär att de endast anses vara viktiga när du är sjuk eller stressad. Villkorliga aminosyror är arginin, cystein, glutamin, tyrosin, glycin, ornitin, prolin och serin.
Hur är en aminosyra uppbyggd?
En aminosyra är en organisk kemikalie. Organiska kemikalier innehåller kol-vätebindningar. Alla aminosyror har samma grundstruktur. Varje molekyl har en central kolatom som är sammanlänkad med en basisk aminogrupp, en karboxylsyregrupp, en väteatom och en R-grupp, eller sidokedjegrupp. R-gruppen är det som skiljer aminosyrorna åt. R-gruppen bestämmer varje aminosyras kemiska natur. Den kemiska karaktären styr hur den interagerar med andra aminosyror och sin omgivning.
Aminosyrorna kopplas samman med peptidbindningar och blir till proteiner. Sedan viker krafterna från andra aminosyror och effekterna av deras R-grupper proteinet till specifika tredimensionella former.
Vad gör aminosyror?
Din kropp använder aminosyror för att göra proteiner. De olika typerna av aminosyror och hur de sätts samman bestämmer varje proteins funktion. Aminosyror är alltså inblandade i många viktiga roller i din kropp. Aminosyror hjälper till:
- Bryta ner maten.
- Växer och reparerar kroppsvävnad.
- Tillverka hormoner och kemikalier i hjärnan (neurotransmittorer).
- Tillhandahålla en energikälla.
- Att bibehålla frisk hud, hår och naglar.
- Bygger muskler.
- Stärker ditt immunförsvar.
- Underhåller ett normalt matsmältningssystem.
Hur mycket aminosyror behöver jag?
Du behöver inte äta livsmedel med aminosyror vid varje måltid, men det är viktigt att få en balans av dem under hela dagen. Det rekommenderade dagliga intaget per 2,2 pund kroppsvikt för var och en av de essentiella aminosyrorna är följande:
- Histidin: 14 milligram.
- Isoleucin: 19 milligram
- Leucin: Isoleucine: 42 milligram.
- Lysin: 38 milligram
- Metionin: 19 milligram.
- Fenylalanin: 33 milligram
- Threonin: 20 milligram
- Tryptofan: 5 milligram.
- Valin: 24 milligram
Vilka livsmedel innehåller aminosyror?
Essentiella aminosyror finns i många olika livsmedel. De bästa källorna till aminosyror finns i animaliska proteiner som nötkött, fjäderfä och ägg. Animaliska proteiner absorberas och används lättast av kroppen.
Livsmedel som innehåller alla nio essentiella aminosyror kallas kompletta proteiner. Dessa livsmedel inkluderar nötkött, fjäderfä, fisk, ägg, mejeriprodukter, soja, quinoa och bovete.
Livsmedel som innehåller några men inte alla essentiella aminosyror kallas ofullständiga proteiner. Dessa livsmedel inkluderar nötter, frön, bönor och vissa spannmål. Om du följer en vegetarisk eller vegansk kost måste du inkludera flera typer av ofullständiga proteiner för att se till att du får i dig alla nio essentiella aminosyror.
Bör jag ta aminosyratillskott?
Du kan vanligtvis få i dig alla essentiella aminosyror som din kropp behöver genom att äta en hälsosam och balanserad kost. Vissa människor tar aminosyratillskott för att få bättre sömn, förbättra sitt humör och förbättra idrottsprestationer. Men den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA har inte godkänt dessa kosttillskott. Du bör tala med din vårdgivare innan du börjar med några kosttillskott, inklusive aminosyratillskott.
Kommentar
Aminosyror är byggstenarna i proteiner. De är de molekyler som alla levande varelser behöver för att göra protein, och du behöver 20 av dem för att din kropp ska fungera ordentligt. Din kropp tillverkar 11 av de nödvändiga aminosyrorna. Den goda nyheten är att du inte behöver göra något speciellt för att få de resterande nio aminosyrorna som din kropp behöver. Du behöver bara äta en balanserad kost. Fokusera på kompletta proteiner - livsmedel som innehåller alla nio nödvändiga aminosyror, till exempel kött, ägg och mejeriprodukter. Ofullständiga proteiner som nötter och bönor är också bra. Prata med din vårdgivare om du behöver hjälp eller förslag på hur du får i dig tillräckligt med aminosyror i din kost.