Kollagen

Kollagen är ett protein som förekommer naturligt i människokroppen. Den har ett mycket högt motstånd mot sträckning - det är huvudkomponenten i senor, påverkar hudens elasticitet, bildar hornhinnan i ögat. På grund av egenskaperna hos kollagen används det inom medicin, kosmetika, läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Kollagen är det huvudsakliga proteinet som bygger bindväv. Det finns 8 typer av kollagen beroende på platsen för förekomsten och vilken funktion det ska utföra. På grund av dess egenskaper är det bland annat en del av huden, senor, hornhinna, ledbrosk och endotel. 

Kollagen används inom medicin, till exempel vid plastikkirurgi för att skapa hudersättningar eller vid kosmetisk kirurgi för att fylla läppar. Livsmedelsindustrin använder det för att producera gelatin- och kollagenhöljen som används i köttprodukter. Kollagen är också en tillsats till många kosmetiska produkter, och dessutom kan det köpas i sin naturliga form som kräm eller tabletter.

Viktigt är att kollagen är hypoallergent, vilket innebär att det inte orsakar allergier även hos personer som utsätts för olika typer av allergier.

Tillbaka till listan