Vilka är fördelarna och riskerna med vassleprotein?

Många använder vanligen vassle som tillskott, tillsammans med styrketräning, för att förbättra muskelproteinsyntesen och främja tillväxten av muskelmassa. Men vad är det och vilka fördelar finns det med att använda det?

Mjölk består av två proteiner, kasein och vassle. Vassleprotein kan separeras från kaseinet i mjölken eller bildas som en biprodukt vid osttillverkning. Vassleprotein anses vara ett komplett protein eftersom det innehåller alla 9 essentiella aminosyror. Det har ett lågt innehåll av laktos.

Det finns många fördelar i samband med konsumtion av vassleprotein, och forskare hittar ständigt nya möjliga terapeutiska egenskaper. Här förklarar vi vilka fördelarna kan vara och tittar på några av biverkningarna och de potentiella riskerna.

Snabb fakta om vassleprotein:

  • Många av de potentiella fördelarna är baserade på enstaka studier och det krävs mer bevis innan man kan göra en definitiv bedömning.
  • Vassleprotein är en blandning av beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, bovint serumalbumin och immunoglobiner.
  • Möjliga fördelar är bland annat viktminskning och sänkning av kolesterol.
  • Möjliga faror är bland annat illamående och huvudvärk, men i måttliga doser anses vassleprotein inte vara farligt.

Fördelar med vassleprotein

Vassleprotein, används för många saker, bland annat för muskeluppbyggnad och viktminskning.

Hjälper till med viktminskning: I en studie med 158 personer, publicerad i Nutrition & Metabolism(1), visade de som fick vassle "förlorade betydligt mer kroppsfett och visade ett större bevarande av muskelmassa jämfört med försökspersoner som konsumerade kontrolldrycken".

Egenskaper mot cancer: Lovande resultat publicerades i tidskriften Anticancer Research(2) för användningen av vassleproteinkoncentrat i cancerbehandling. Mer forskning behövs.

Sänkning av kolesterol: I en studie, som publicerades i The British Journal of Nutrition(3), gavs vassletillskott till 70 överviktiga män och kvinnor i 12 veckor och mätte ett antal parametrar, till exempel lipid- och insulinnivåer. De fann att "det fanns en signifikant minskning av totalkolesterol och LDL-kolesterol vid vecka 12 i vasslegruppen jämfört med kasein(gruppen)".

Astma: Vassleprotein skulle kunna förbättra immunsvaret hos barn med astma. En liten studie med 11 barn, som publicerades i International Journal of Food Science and Nutrition(4), visade att barn med astma som fick tillskott av 10 gram vassleprotein två gånger dagligen under en månad fick ett förbättrat immunförsvar.

Blodtryck och kardiovaskulära sjukdomar: Forskning publicerad i International Dairy Journal visade att drycker som kompletterades med vassleprotein sänkte blodtrycket avsevärt hos patienter med högt blodtryck; deras risk att utveckla hjärtsjukdom eller stroke var också lägre.

Minskad viktnedgång hos personer med hiv: En studie som publicerades i tidskriften Clinical and Investigative Medicine visade att vassleprotein kan bidra till att minska viktnedgången hos hiv-positiva patienter.

Möjliga biverkningar

Biverkningar med vassleprotein är bland annat magsmärtor och kramper när det konsumeras i höga doser.

Vissa personer som är allergiska mot mjölk kan vara specifikt allergiska mot vassle. I måttliga doser orsakar vassleprotein vanligtvis inga biverkningar. Konsumtion av mycket höga doser kan dock orsaka:

  • Magsmärtor
  • Kramper
  • Minskad aptit
  • Illamående
  • Huvudvärk
  • Trötthet

Konsekventa höga doser av vassleprotein kan också orsaka akne. Ur näringssynpunkt är vassleprotein mycket ovanligt och har ingen naturlig motsvarighet.

Vissa människor anser att det finns risker med näringsmässigt raffinerade livsmedel som dessa, eftersom även om de innehåller många näringsämnen är balansen kraftigt tippad mot protein.

Olika typer av vassleprotein

Det finns tre primära typer av vassleprotein; vassleproteinkoncentrat (WPC), vassleproteinisolat (WPI) och vassleproteinhydrolysat (WPH).

Låt oss titta på var och en av dessa i tur och ordning:

Vassleproteinkoncentrat - WPC innehåller låga nivåer av fett och låga nivåer av kolhydrater. Procentandelen protein i WPC beror på hur koncentrerat det är. Koncentrat i den lägre kategorin tenderar att innehålla 30 procent protein och i den högre kategorin upp till 90 procent.

Vassleproteinisolat - Vassleproteinisolat bearbetas ytterligare för att avlägsna allt fett och laktos. WPI innehåller vanligtvis minst 90 procent protein.

Vassleproteinhydrolysat - WPH anses vara den "försmälta" formen av vassleprotein eftersom det redan har genomgått en partiell hydrolys - en process som är nödvändig för att kroppen ska kunna absorbera protein. WPH kräver inte lika mycket matsmältning som de andra två formerna av vassleprotein.

WPH används också ofta i medicinska proteintillskott och modersmjölksersättning på grund av sin förbättrade smältbarhet och minskade allergenpotential.

Muskeluppbyggnad och viktminskning

Vassleproteintillskott tillsammans med motståndsträning kan bidra till att förbättra muskelproteinsyntesen och främja tillväxten av muskelmassa.

I en studie som publicerades i International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism drogs slutsatsen att "vassleproteintillskott under motståndsträning ger vissa fördelar jämfört med enbart motståndsträning". Dessutom hade "män som kompletterade med vassleprotein en större relativ ökning av muskelmassa".

Mycket bättre vinster i styrka är förknippade med tillskott av vassleisolat jämfört med kasein.

Detta visades i en annan studie som publicerades i International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, där man drog slutsatsen att i "två grupper av matchade, motståndstränade män gav vassleisolat betydligt större vinster i styrka, mager kroppsmassa och en minskning av fettmassan jämfört med tillskott av kasein under ett intensivt 10-veckors motståndsträningsprogram".

Källa:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2289832/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11205219
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20377924
Fler produkter
Filter:
Pris
kr kr
Märken
Mer... mindre
Filter

Utvalda produkter

Load more

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Min önskelista0

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg