Kreatin

Kreatin är en endogen kemisk förening som syntetiseras under metabolism från tre aminosyror: L-arginin, glycin och L-metionin. Tillsammans med fosfatresten bildar de fosfokreatin, som är aktivt involverat i reproduktionen av en förening som kallas adenosintrifosfat (ATP), som är den grundläggande energibäraren i kroppens celler.

Regenereringen av ATP, stödd av fosfokreatin, leder till en märkbar ökning av kroppens effektivitet vid tider av mycket intensiv fysisk ansträngning. Tack vare dessa egenskaper har kreatin blivit en av de mest populära ingredienserna i sportnäring i världen. Dess funktion är särskilt uppskattad av representanter för discipliner där kortsiktiga men mycket starka energiutbrott är av nyckelvikt, som kampsport eller tyngdlyftning.

Kreatin i sig upptäcktes på 1830-talet som en del av skelettmuskulaturen, och dess namn kommer från det grekiska kreas (kött). Som med det nästan lika populära karnitinet är dess bästa naturliga källor rött kött (nötkött, vilt) och fisk.

Tillbaka till listan