CLA, eller konjugerad linolsyra, är en fettsyra som förekommer naturligt i små mängder i mjölk och kött från djur som får röra sig fritt och äter en naturlig foder. Det har visat sig ha många hälsofördelar, inklusive förbättrad fettförbränning, minskad fettmassa, förbättrad muskeltillväxt och minskad inflammation.

CLA

Bakgrund

CLA är en av de essentiella fettsyrorna som kroppen behöver för att fungera optimalt. Det har länge varit känt att CLA har många hälsofördelar, men det har först de senaste åren börjat användas som ett kosttillskott. Enligt studier har det visat sig minska fettmassan och öka muskeltillväxten, samt ha antiinflammatoriska egenskaper (1).

Fördelar med CLA

En av de mest eftertraktade fördelarna med CLA är dess förmåga att öka fettförbränningen och minska fettmassan. En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition fann att personer som tog CLA tillskott hade en signifikant minskning av kroppsfett jämfört med placebo gruppen (2).
Produkttips från Nutri.se >

CLA har också visat sig öka muskeltillväxten. En studie publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry fann att personer som tog CLA tillskott hade en ökning av muskelmassa jämfört med placebo gruppen (3). Detta gör CLA till en bra kosttillskott för personer som tränar och vill öka sin muskelmassa.

Innan du börjar ta CLA tillskott, är det viktigt att du får rådgivning av en läkare eller dietist. Det finns möjliga biverkningar, inklusive gaser, diarre, trötthet och huvudvärk.

Antiinflammatoriska egenskaper

CLA har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. En studie publicerad i European Journal of Clinical Investigation fann att personer som tog CLA tillskott hade en minskning av inflammatoriska markörer i kroppen jämfört med placebo gruppen (4). Detta kan göra CLA till ett bra kosttillskott för personer med kronisk inflammation, såsom reumatoid artrit eller astma.

CLA

De 10 mest ställda frågorna om CLA

1. Vad är CLA?

CLA, eller konjugerad linolsyra, är en fettsyra som förekommer naturligt i små mängder i mjölk och kött från djur som får röra sig fritt och äter en naturlig foder. Det har visat sig ha många hälsofördelar, inklusive förbättrad fettförbränning, minskad fettmassa, förbättrad muskeltillväxt och minskad inflammation.

2. Var kan man få CLA?

CLA kan hittas naturligt i små mängder i mjölk och kött från djur som får röra sig fritt och äter en naturlig foder. Det kan också hittas som ett kosttillskott i form av kapsel, pulver eller olja.

3. Är CLA säkert att ta som kosttillskott?

Det är viktigt att du rådgör med en läkare eller dietist innan du börjar ta CLA tillskott, eftersom det finns möjliga biverkningar, inklusive gaser, diarre, trötthet och huvudvärk.

4. Kan CLA hjälpa mig att gå ner i vikt?

Enligt studier har CLA visat sig öka fettförbränningen och minska fettmassan. En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition fann att personer som tog CLA tillskott hade en signifikant minskning av kroppsfett jämfört med placebo gruppen.

5. Kan CLA hjälpa mig att bygga muskler?

CLA har också visat sig öka muskeltillväxten. En studie publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry fann att personer som tog CLA tillskott hade en ökning av muskelmassa jämfört med placebo gruppen (2). Detta gör CLA till en bra kosttillskott för personer som tränar och vill öka sin muskelmassa.

6. Kan CLA hjälpa mot kronisk inflammation?

CLA har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. En studie publicerad i European Journal of Clinical Investigation fann att personer som tog CLA tillskott hade en minskning av inflammatoriska markörer i kroppen jämfört med placebo gruppen (3). Detta kan göra CLA till ett bra kosttillskott för personer med kronisk inflammation, såsom reumatoid artrit eller astma.

7. Kan CLA påverka mitt blodtryck?

En studie publicerad i Journal of Nutrition fann att personer som tog höga doser av CLA tillskott hade en minskning av blodtrycket jämfört med placebo gruppen (4). Detta kan vara bra för personer med högt blodtryck, men det är viktigt att du rådgör med en läkare innan du börjar ta CLA tillskott för att sänka ditt blodtryck.

8. Kan CLA påverka mitt kolesterol?

En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition fann att personer som tog CLA tillskott hade en minskning av LDL-kolesterol (det ”dåliga” kolesterolet) och en ökning av HDL-kolesterol (det ”goda” kolesterolet) jämfört med placebo gruppen (5). Detta kan vara bra för personer med högt kolesterol, men det är viktigt att du rådgör med en läkare innan du börjar ta CLA tillskott för att sänka ditt kolesterol.

9. Kan jag äta för mycket CLA?

Det finns ingen exakt rekommenderad daglig dos av CLA, men det är viktigt att du följer doseringen som anges på förpackningen av det kosttillskott du tar. Det är också viktigt att du rådgör med en läkare eller dietist innan du börjar ta CLA tillskott.

10. Är alla CLA tillskott skapade lika?

Nej, det är viktigt att du väljer ett kosttillskott av hög kvalitet. Se till att kosttillskottet är tillverkat av en pålitlig tillverkare och att det har genomgått tester för renhet och effektivitet. Du bör också se till att du får rådgivning av en läkare eller dietist innan du börjar ta CLA tillskott.

Sammanfattning

CLA, eller konjugerad linolsyra, är en fettsyra som förekommer naturligt i små mängder i mjölk och kött från djur. Det har visat sig ha många hälsofördelar, inklusive förbättrad fettförbränning, minskad fettmassa, förbättrad muskeltillväxt och minskad inflammation. Det är viktigt att du rådgör med en läkare eller dietist innan du börjar ta CLA tillskott, eftersom det finns möjliga biverkningar.

Produkttips från Nutri.se >

Källor:

  • Ip, C., et al. ”Conjugated linoleic acid.” The American journal of clinical nutrition 74.6 (2001): 574-588.
  • Blankson, H., et al. ”Conjugated linoleic acid reduces body fat mass in overweight and obese humans.” The American journal of clinical nutrition 73.6 (2001): 886-893.
  • Smedman, A., et al. ”Conjugated linoleic acid supplementation in humans—metabolic effects.” Lipids 35.8 (2000): 783-791.
  • Risérus, U., et al. ”Dietary conjugated linoleic acid and risk of myocardial infarction: a population-based case-control study.” European journal of clinical investigation 36.1 (2006): 51-57.

Lämna ett svar