Omega-3 för barn och dess fördelar.

Från foster till amning, småbarn, tonåringar och därefter är omega-3 avgörande för tillväxt, hjärnutveckling och minskad risk för astma.

Får våra barn tillräckligt med omega-3 i kosten? Eller bör vi komplettera deras kost för att öka deras nivåer? Vi har all information nedan.

Ett urval av Omega 3 från Nutri.se

Vad är omega-3?

I korthet är omega-3-fettsyror fettsyror som är viktiga beståndsdelar i ditt och ditt barns cellmembran.

De tre viktigaste omega-3-fettsyrorna är:

  • Alfa-linolensyra (ALA)
  • Eikosapentaensyra (EPA).
  • Docosahexaensyra (DHA).

Nivåerna av DHA är särskilt höga i ögonen, hjärnan och spermier (vilket är anledningen till att tonårspojkar behöver ett något högre intag än tonårsflickor).

omega-3 för barn

7 fördelar med omega-3 för barn

Omega-3 är en fettsyra som du och dina barn inte kan producera själva. Och eftersom vi inte kan producera dem själva måste vi få i oss dem via kosten på något sätt.

Dessa fettsyror är viktiga för en rad olika kroppsfunktioner, från celltillväxt till muskelaktivitet.

Precis som med de flesta näringsämnen är det dock viktigt att få i sig tillräckligt med omega-3-fettsyror för att undvika de olika symtomen på brist, men det följer därför inte av detta att det kommer att öka ditt barns hjärnfunktion och hjälpa dem att klara sig bättre i skolan.

Omega-3 är viktigast när det gäller barnets tillväxt och utvecklingen av det centrala nervsystemet.

1.     Barns hjärnhälsa och omega-3

Vissa barn kan också konsumera eller ta omega-3 för att hjälpa till med ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), autism, dyslexi eller dyspraxi.

Det är också viktigt att förstå att även om omega-3 är viktiga för hjärnans utveckling och funktion är orsakerna till tillstånd som ADHD och autism olika. Vissa orsaker är också okända. Det räcker inte att enbart förlita sig på kosten.

Men det är inte allt. Det har också kopplats till ökad neuronal utveckling hos spädbarn och barn, enligt en studie från 20094.

2.     Stödjer humör och beteende

Omkring 16 studier har visat att omega-3-fettsyror kan ha betydelse för minne, uppmärksamhet, inlärning, impulsivitet och hyperaktivitet.

En liten studie visade också att en hög dos av omega-3-fettsyror dagligen bidrog till att förbättra uppmärksamheten hos barn utan ADHD.

Vad vetenskapen hittills har fastställt är att vuxna med låga nivåer av omega-3 i blodet löper större risk att vara deprimerade och impulsiva.

3.     Visuell utveckling (särskilt förmågan att se tydligt eller skarpt).

Visste du att omega-3 kan stödja dina barns synförmåga?

En studie från 2018 visade att när mödrar och spädbarn fick tillskott av omega-3-fettsyror hade det potential att öka synskärpan (förmågan att urskilja former).

Dessutom visade en studie från 2009 att deltagare som gav sina spädbarn DHA via kosten, som är en typ av omega-3-fettsyra, hade högre poäng på tester av den visuella utvecklingen hos barn.

4.     Hälsa för hjärtat

Även om studierna på barn är begränsade finns det vissa bevis för att omega-3-fettsyror kan minska risken för onormal hjärtrytm.

Dessutom har de kopplats till många aspekter av hjärt-kärlfunktionen, främst genom att minska inflammation.

5.     Blodtryck

En annan potentiell fördel med omega-3 för barn är dess effekt på blodtrycket.

När man specifikt studerade användningen av tillskott av omega-3-fettsyror på gravida kvinnor, kom man i en studie från 2009 fram till att de som tog tillskotten skyddade sina barn mot ökat blodtryck som är förknippat med fetma hos barn.

6.     Immunförsvaret

Omega-3-fettsyror kan bidra till att skydda barn mot allergier i tidig barndom.

Detta beror på den fördelning av immunceller som sker efter att spädbarn har fått tillskott av DHA i kosten – vilket speglar den som sker hos ammade barn.

7.     Astma

Omega-3 kan också kopplas till en lägre risk för astma hos barn, liksom till minskade sömnstörningar.

Därför bör man se till att det finns ett tillräckligt intag av dessa fettsyror från graviditeten, till amningen och sedan barnets första år.

Vanliga frågor

Hur mycket omega-3 bör ett barn ta?

Det finns inga strikta officiella riktlinjer för hur mycket omega-3 barn behöver, men även spädbarn behöver ungefär dubbelt så mycket som vuxna, helt enkelt på grund av att de växer.

En riktlinje rekommenderar 0,5 gram per dag för spädbarn, 0,7 gram för småbarn, 0,9 gram för barn i åldern fyra till åtta år, ungefär ett gram för tonåringar, 1,6 gram för tonårspojkar och 1,1 gram för tonårsflickor.

Är omega-3 bra för mitt barn?

Behöver barn omega-3? Och är det bra för dem? Som vi har förklarat ovan kan omega-3 vara mycket fördelaktigt för barns hälsa, så vi ger definitivt tummen upp för små barn!

Vid vilken ålder kan man ta omega-3?

Även spädbarn kan få omega-3-tillskott, även om det oftast sker genom moderns bröstmjölk i stället för i vanliga format. Omega-3-tillskott i gummi- eller vätskeform rekommenderas vanligtvis för småbarn från 3 år och uppåt.

omega-3 för barn

Kan en 12-åring ta fiskoljetabletter?

Ja! Även om det kan vara värt att köpa några kosttillskott som är särskilt utformade för denna åldersgrupp för att se till att doseringen är rätt.

Hjälper fiskolja på barns beteende?

Studier visar att tillskott av omega-3 kan ha långsiktiga effekter på neuroutvecklingen som kan minska antisociala och aggressiva beteendeproblem hos barn. Dessutom visade en genomgång av tio olika studier att omega-3 kan ha en liten men betydande inverkan på ADD/ADHD-symptom.

Omega-3-källor för barn

För att täcka dina barns dagliga behov av omega-3 kan du överväga att ge dem mer mat:

  • Lax (fiskpattor, fisknuggets och laxsliders går ofta bra).
  • Sardiner
  • Makrill
  • Tonfisk på burk med vatten
  • Öring
  • Sill
  • Ostron
  • Nötkött

Vissa barn älskar sardiner på rostat bröd eller en laxröra med sojasås och nudlar.

Andra barn uppskattar kanske en god fiskpaj eller en pastagratäng med färsk tonfisk.

Fisk och chips är alltid populärt. Det är dock värt att notera att friterad fisk sannolikt också kommer att ha ett högt antal omega-6-fettsyror, som på ett sätt konkurrerar med omega-3-fettsyror om samma enzymer.

Vegetariska omega-3-källor för barn

Om ditt barn inte vill äta fisk kan du försöka inkludera dessa ingredienser i kosten:

  • Linfrön
  • Valnötter
  • Chiafrön
  • Sojabönor

Men dessa ersättningar innehåller ALA omega-3, som ditt barn bara kan omvandla en liten del av till DHA och EPA omega-3. Det är de två sistnämnda typerna som dina barn verkligen behöver.

Att ge barn omega-3-tillskott

Av olika anledningar kan du ha svårt att ge dina barn flera portioner fisk i veckan.

Det kan handla om kostval, budget, barn som helt enkelt inte gillar fisk eller andra orsaker.

Om så är fallet kan du också överväga omega-3-tillskott.

Kosttillskott finns i tuggbara kapslar i olika smaker. De innehåller vanligtvis fiskolja. Håll utkik efter kosttillskott med höga halter av DHA och EPA omega-3.

Biverkningar av omega-3

Generellt sett är det svårt att ta för mycket omega-3, och de anses vara säkra, med få eller inga biverkningar.

Att ta extremt höga mängder fiskolja som tillskott kan lämna en eftersmak eller påverka barnets andedräkt genom att orsaka dålig lukt. Det kan också orsaka matsmältningsbesvär, illamående, lös avföring eller utslag.

Det sista ordet

Omega-3-fettsyror är viktiga för att hålla barn friska, särskilt när det gäller deras hjärnhälsa. Oavsett om du väljer att öka källorna till omega-3 i deras kost eller om du väljer kosttillskott kan det vara enkelt och okomplicerat att öka deras intag.

Ett urval av Omega 3 från Nutri.se

Källa
  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
  2. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-omega-3-supplements-for-children-what-does-the-research-show/
  3. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2006/oct/12/healthandwellbeing.health1
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19214053/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603098/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20130094/  
  7. https://www.nestlenutrition-institute.org/news/article/2018/04/28/evidence-supports-omega-3-supplements-sharper-vision-children-meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19214053/ 
  8. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circulationaha.114.015176
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332096/
  10. https://www.futurity.org/prenatal-dha-child-obesity-blood-pressure-1991622-2/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5417803/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11153584
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24605819
  14. https://www.eatright.org/food/vitamins-and-supplements/types-of-vitamins-and-nutrients/do-kids-need-omega-3-fats
  15. https://www.choice.com.au/babies-and-kids/feeding-children/making-healthy-choices/articles/omega-3-for-children

Lämna ett svar