Varför är folsyra viktigt när man är gravid?

Folsyra är ett B-vitamin som finns i många kosttillskott och berikade livsmedel. Det är den syntetiska formen av folat. Folsyra används av kroppen för att skapa nya celler och producera DNA. Det behövs för normal tillväxt och utveckling under hela livet.

Att ta folsyra är särskilt viktigt före och under graviditeten. Det är viktigt för en korrekt organutveckling hos ett växande barn.

Forskning visar att om du tar folsyra innan du blir gravid kan det bidra till att förebygga fosterskador, inklusive allvarliga neuralrörsdefekter som ryggmärgsbråck, encefalocele (sällan) och anencefali.

Folsyra gravid

Vilka är hälsofördelarna med att ta folsyra under graviditeten?

Ungefär 3 000 barn föds med neuralrörsdefekter i USA varje år. Normalt utvecklas neuralröret till ryggmärg och hjärna senast 28 dagar efter befruktningen.

Om neuralröret inte stängs ordentligt uppstår neuralrörsdefekter. Anencefali är ett tillstånd där hjärnan inte utvecklas korrekt. Barn som föds med anencefali kan inte överleva.

Spädbarn som föds med ryggmärgsbråck eller encefalocele kan drabbas av flera operationer, förlamning och långvarigt handikapp.

Enligt en genomgång av studier 2015(1) minskar tillskott av folsyra hos modern signifikant risken för medfödda hjärtfel. Dessa defekter förekommer vid 8 av 1 000 födslar(2) i USA.

Enligt American Heart Association(3) inträffar medfödda hjärtfel när hjärtat eller blodkärlen inte växer normalt före födseln. De kan påverka hjärtats innerväggar, hjärtklaffarna eller hjärtats artärer och vener.

Research(4) visar också att tillskott av folsyra i början av graviditeten kan bidra till att förebygga läpp- och gomspalt.

Dessa fosterskador uppstår om delar av munnen och läppen inte smälter samman ordentligt under de första 6 till 10 veckorna av graviditeten. En eller flera operationer behövs vanligtvis för att korrigera tillståndet.

Folsyra

Hur mycket folsyra behöver du när du är gravid?

Alla gravida kvinnor bör få i sig minst 600 mikrogram (mcg) folsyra dagligen, enligt The American College of Obstetricians and Gynecologists. De flesta prenatala vitaminer innehåller denna mängd folsyra.

Att ta folsyra efter att du upptäckt att du är gravid kanske inte är tillräckligt tidigt. Många kvinnor inser inte att de är gravida förrän 6 veckor eller mer efter befruktningen. Neuralrörsdefekter uppstår under graviditetens första månad, ofta innan du inser att du är gravid.

För att se till att du har tillräckligt med folsyra i kroppen för att förhindra neuralrörsdefekter rekommenderar CDC(5) kvinnor som planerar att bli gravida eller som är i fertil ålder att ta 400 mcg folsyra dagligen.

Om du redan har fött ett barn med neuralrörsdefekt kan du behöva högre doser av folsyra under månaderna före nästa graviditet och under de första månaderna av graviditeten. Din läkare kan ge dig råd om rätt dos.

Du kan också behöva högre doser folsyra när du är gravid om du:

  • Har en njursjukdom och står på dialys.
  • Har sicklecellsjukdom
  • Har en leversjukdom
  • Dricker mer än en alkoholhaltig dryck dagligen
  • Tar mediciner för att behandla epilepsi, typ 2-diabetes, lupus, psoriasis, reumatoid artrit, astma eller inflammatorisk tarmsjukdom.
Vitamin

Kan man få i sig tillräckligt med folsyra från livsmedel?

Naturligt folat finns i många livsmedel, bland annat i bladgrönsaker, rödbetor och broccoli. Vissa livsmedel i USA är berikade med folsyra. Dessa inkluderar:

  • Spannmål
  • Ris
  • Apelsinjuice
  • Pasta

Många portioner berikade frukostflingor innehåller 100 procent av den folsyra du behöver. Trots detta kan det vara svårt att veta exakt hur mycket du får i dig om du inte håller koll på mängden folat och folsyra i allt du äter.

Det finns ingen garanti för att du får i dig tillräckligt med folsyra enbart genom maten, så ett tillskott är viktigt.

Om du har morgonsjuka i början av graviditeten kan det vara svårt att äta tillräckligt med berikade livsmedel för att få i dig den folsyra du behöver.

För att se till att du får i dig tillräckligt med folsyra rekommenderar läkare vanligtvis att du tar ett folsyratillskott eller en prenatal vitamin som innehåller folsyra före och under graviditeten.

Du kan inte få för mycket naturlig folat från livsmedel. Du bör dock inte konsumera mer än 1 000 mcg (1 mg) folsyra(6) (från vitaminer, berikade livsmedel eller en kombination av båda) dagligen.

Folsyra gravid

Nästa steg

Det finns inget sätt att förebygga alla fosterskador med 100 procents säkerhet. Att ta tillräckliga mängder folsyra före och under graviditeten kan bidra till att minska risken för:

  • Neuralrörsdefekter
  • Medfödda hjärtfel
  • Gomspalt
  • Läppspalt

Om en graviditet ligger i din framtid bör du överväga att lägga till ett prenatalt vitamin i din dagliga rutin. Förlossningsvitaminer finns i kapslar, tabletter och tuggtabletter. För att undvika magbesvär bör du ta prenatala vitaminer tillsammans med mat för att undvika magbesvär.

Prata alltid med din läkare om att ta rätt dos av prenatala vitaminer eftersom det kan vara giftigt för ditt blivande barn att ta för många kosttillskott.

Du bör också lägga till livsmedel berikade med folsyra i din kost. Vänta inte tills du får reda på att du är gravid för att ta folsyra på allvar. Då kan det vara för sent. Prata med din läkare för att avgöra vilken mängd folsyra du behöver.

Källa
  1. About congenital heart defects. (2018.). heart.org/en/health-topics/congenital-heart-defects/about-congenital-heart-defects
  2. Congenital heart defects. (n.d.). nhlbi.nih.gov/health-topics/congenital-heart-defects
  3. Feng Y, et al. (2015). Maternal folic acid supplementation and the risk of congenital heart defects in offspring: A meta-analysis of epidemiological
  4. observational studies. nature.com/articles/srep08506
  5. Folate: Fact sheet for professionals. (2020). ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
  6. Folic acid. (2018). cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html
  7. Folic acid fact sheet. (2019). womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/folic-acid.html
  8. Folic acid may prevent cleft lip and palate. (2007). nih.gov/news-events/news-releases/folic-acid-may-prevent-cleft-lip-palate
  9. The impact of congenital heart defects. (n.d.). heart.org/en/health-topics/congenital-heart-defects/the-impact-of-congenital-heart-defects
  10. Neural tube defects. (2018). marchofdimes.org/complications/neural-tube-defects.aspx
  11. Nutrition during pregnancy. (2020). acog.org/patient-resources/faqs/pregnancy/nutrition-during-pregnancy

Lämna ett svar