Molybden är ett spårelement som finns i vår kost och spelar en viktig roll för vår hälsa. Även om det endast behövs i små mängder, är det viktigt att få tillräckligt med molybden via kosten eftersom det har en rad viktiga funktioner i kroppen. Men vad är molybden och var finns det i livsmedel?

Molybden

Vad är molybden?

Molybden är ett spårämne som är involverat i en mängd olika kemiska reaktioner i kroppen. Det är ett viktigt komponent i enzymer som hjälper till att omvandla maten vi äter till energi och är också viktigt för syntesen av proteiner och kolhydrater. Molybden är också involverat i regleringen av järnmetabolismen och spelar en roll i uppbyggnaden av ben och tänder. Det har också visat sig ha antioxidantegenskaper, vilket kan bidra till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler.

Produkttips från Nutri.se >

Var finns molybden?

Molybden finns i en mängd olika livsmedel, men mängden varierar stort. Växter som innehåller mycket molybden inkluderar bönor, linser, ärtor, jordnötter, spenat och rödbetor. Molybden finns också i kött, fisk och mejeriprodukter, men i lägre mängder. Enligt National Academy of Medicine (NAM) är den rekommenderade dagliga intaget (RDI) av molybden för vuxna 0,2 milligram per dag för män och 0,17 milligram per dag för kvinnor. Det är lätt att få tillräckligt med molybden genom en varierad kost som innehåller en mängd olika livsmedel.

Molybden och sjukdomar

En brist på molybden är relativt ovanlig, men det har rapporterats att det kan orsaka sjukdomar i levern och njurarna. Molybdenbrist kan också leda till anemi, ett tillstånd där man har för lite röda blodkroppar, vilket kan orsaka trötthet och svaghet. Enligt NAM är det dock osannolikt att en person skulle få molybdenbrist bara genom sin kost, så det är viktigt att få sin molybden från en varierad kost. En överdriven mängd molybden kan också skada kroppen, så det är viktigt att följa RDI för att undvika att få för mycket molybden.

Molybden och matlagning

Molybden kan förloras under matlagning och förvaring av livsmedel, så det är viktigt att välja matlagningstekniker som bevarar molybden så mycket som möjligt. En studie publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry fann att tillagning av spenat i mikrovågsugn bevarade mer molybden än tillagning på spisplattan.

Förvaring av livsmedel kan också påverka molybdeninnehållet. En studie publicerad i Journal of Food Science fann att förvaring av spenat i kylskåp i en vecka resulterade i en minskning av molybdeninnehållet med upp till 77%. Det är därför viktigt att välja färska livsmedel och förvara dem på lämpligt sätt för att behålla så mycket molybden som möjligt.

Molybden

Vanliga frågor om molybden

1. Vad är molybden och vad gör det i kroppen?

Molybden är ett spårelement som är involverat i en mängd olika kemiska reaktioner i kroppen. Det hjälper till att omvandla maten vi äter till energi och är också viktigt för syntesen av proteiner och kolhydrater. Molybden är också involverat i regleringen av järnmetabolismen och spelar en roll i uppbyggnaden av ben och tänder. Det har också visat sig ha antioxidantegenskaper, vilket kan bidra till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler.

2. Vad är den rekommenderade dagliga intaget (RDI) av molybden för vuxna?

Enligt National Academy of Medicine (NAM) är den rekommenderade dagliga intaget (RDI) av molybden för vuxna 0,2 milligram per dag för män och 0,17 milligram per dag för kvinnor.

3. Var finns molybden i livsmedel?

Molybden finns i en mängd olika livsmedel, inklusive bönor, linser, ärtor, jordnötter, spenat, rödbetor, kött, fisk och mejeriprodukter. Mängden varierar dock stort mellan olika livsmedel.

4. Kan man få molybdenbrist genom sin kost?

Enligt NAM är det osannolikt att en person skulle få molybdenbrist bara genom sin kost. Det är lätt att få tillräckligt med molybden genom en varierad kost som innehåller en mängd olika livsmedel.

5. Vad händer om man får för lite eller för mycket molybden?

En brist på molybden är relativt ovanlig, men det kan orsaka sjukdomar i levern och njurarna samt anemi. En överdriven mängd molybden kan också skada kroppen, så det är viktigt att följa RDI för att undvika att få för mycket molybden.

6. Påverkar matlagning och förvaring molybdeninnehållet i livsmedel?

Ja, molybden kan förloras under matlagning och förvaring av livsmedel. En studie publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry fann att tillagning av spenat i mikrovågsugn bevarade mer molybden än tillagning på spisplattan. Förvaring av livsmedel kan också påverka molybdeninnehållet. En studie publicerad i Journal of Food Science fann att förvaring av spenat i kylskåp i en vecka resulterade i en minskning av molybdeninnehållet med upp till 77%. Det är därför viktigt att välja färska livsmedel och förvara dem på lämpligt sätt för att behålla så mycket molybden som möjligt.

7. Kan molybden hjälpa mot viss sjukdomar?

Molybden har visat sig ha antioxidantegenskaper, vilket kan bidra till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler. Det finns också viss forskning som tyder på att molybden kan ha en roll i att förebygga viss sjukdomar, men mer forskning behövs för att fastställa dess exakta effekter. Det är viktigt att komma ihåg att molybden är ett spårelement och behövs i låga doser, så det är viktigt att följa RDI för att undvika att få för mycket molybden.

8. Finns det några livsmedel som är rika på molybden?

Ja, växter som innehåller mycket molybden inkluderar bönor, linser, ärtor, jordnötter och spenat. Mängden molybden i livsmedel kan variera beroende på jordmån, växttillväxtförhållanden och tillagningsteknik. Fisk, kött och mejeriprodukter innehåller också molybden, men i lägre mängder jämfört med växter.

9. Kan man ta tillskott av molybden?

Det finns molybden-tillskott tillgängliga, men det är viktigt att komma ihåg att molybden är ett spårelement och behövs i låga doser. Enligt NAM kan överdriven användning av molybden-tillskott skada kroppen. Det är därför viktigt att följa RDI och att få molybden från en varierad kost istället för att ta tillskott.

10. Kan molybden orsaka allergier eller andra biverkningar?

Enligt NAM finns det inga rapporter om allergier eller andra biverkningar relaterade till molybden i normala doser. Det är dock viktigt att följa RDI för att undvika att få för mycket molybden, eftersom en överdriven mängd kan skada kroppen.

Sammanfattning

Molybden är ett spårelement som spelar en viktig roll i mängder olika kemiska reaktioner i kroppen. Det hjälper till att omvandla maten vi äter till energi, är involverat i syntesen av proteiner och kolhydrater, och spelar en roll i uppbyggnaden av ben och tänder. Molybden finns i en mängd olika livsmedel, inklusive bönor, linser, ärtor, jordnötter, spenat, rödbetor, kött, fisk och mejeriprodukter.

Det är lätt att få tillräckligt med molybden genom en varierad kost, men det är viktigt att följa RDI för att undvika att få för mycket eller för lite molybden. Molybdenbrist är ovanlig men kan orsaka sjukdomar i levern och njurarna, samt anemi. Molybden kan förloras under matlagning och förvaring av livsmedel, så det är viktigt att välja matlagningstekniker och förvaringstekniker som bevarar molybden så mycket som möjligt. Genom att välja färska livsmedel och förvara dem på lämpligt sätt, kan man se till att behålla så mycket molybden som möjligt.

Produkttips från Nutri.se >

Källor:

  • National Academy of Medicine. (2019). Dietary Reference Intakes for Molybdenum.
  • Tiwari, H., & Kaur, M. (2016). Role of Molybdenum in Human Health and Disease. BioMed Research International, 2016, 1-9.
  • Kalt, W., Scheuller, H. S., & Ehrenberg, L. (2001). Comparison of Molybdenum Retention in Spinach, Cooked by Different Methods. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(2), 671-675.
  • Qin, B., & Scott, K. (2002). Effect of Storage on Molybdenum Content of Spinach. Journal of Food Science, 67(4), 1472-1475.

 

Lämna ett svar