Oligosackarider är en typ av kolhydrater som finns naturligt i viss mat, inklusive frukt, grönsaker och spannmål. De har många hälsofördelar och är kända för att bidra till en sund tarmflora och förbättrad immunförsvar. I den här artikeln tittar vi närmare på oligosackarider, hur de påverkar kroppen och hur du kan få i dig dem genom din kost.

Oligosackarider

Vad är oligosackarider?

Oligosackarider är en typ av kolhydrater som är långa kedjor av sockermolekyler. De är kända för att inte brytas ner och absorberas lika lätt som andra kolhydrater, utan passera istället genom tarmen orörda. Detta gör att oligosackarider fungerar som en form av föda för de ”godartade” bakterierna i tarmen, vilket kan bidra till en sund tarmflora.

Hälsofördelar med oligosackarider

En sund tarmflora har många hälsofördelar, inklusive att bidra till ett starkt immunförsvar, minska risken för viktökning och förbättrad matsmältning. Oligosackarider har också visat sig ha andra hälsofördelar, såsom att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och att förbättra viktminskning hos överviktiga individer. En studie publicerad i tidskriften ”Nutrition Reviews” fann att oligosackarider kan hjälpa till att förbättra immunförsvaret genom att öka mängden av viktiga tarmbakterier, såsom Lactobacillus och Bifidobacterium. Dessa bakterier hjälper till att producera laktat, ett ämne som hjälper till att skydda tarmväggen och förbättra tarmfunktionen.

Produkttips från Nutri.se >

Var finns oligosackarider?

Oligosackarider finns naturligt i viss mat, inklusive frukt, grönsaker och spannmål. De mest kända oligosackariderna är fructooligosackarider (FOS) och galaktooligosackarider (GOS), som finns i viss frukt, grönsaker och spannmål. FOS finns t.ex. i bananer, ananas, blomkål och cikoria, medan GOS finns i spannmål såsom havre och korn. Oligosackarider kan också hittas i viss fermenterad mat, såsom yoghurt och miso, samt i tillskott som kan köpas på hälsokostaffärer eller online.

Hur mycket oligosackarider behöver jag?

Det finns ingen exakt rekommendation för hur mycket oligosackarider du bör få i dig, men det är allmänt accepterat att en balanserad kost som innehåller en mängd olika frukt, grönsaker och spannmål kan bidra till att tillföra tillräckligt med oligosackarider. Det är dock viktigt att komma ihåg att oligosackarider och andra kolhydrater är en viktig del av en hälsosam kost, men att det är viktigt att välja kolhydrater av hög kvalitet och att undvika att överkonsumera. Det är också viktigt att rådfråga en läkare eller nutritionist innan du börjar ta tillskott av oligosackarider, särskilt om du har en sjukdom eller behandlas för en medicinsk tillstånd.

10 vanligaste frågor och svar om oligosackarider

1. Vad är oligosackarider?

Oligosackarider är en typ av kolhydrater som är långa kedjor av sockermolekyler. De är kända för att inte brytas ner och absorberas lika lätt som andra kolhydrater, utan passera istället genom tarmen orörda.

2. Vilka hälsofördelar har oligosackarider?

Oligosackarider har många hälsofördelar, inklusive att bidra till en sund tarmflora, förbättrad matsmältning, starkt immunförsvar, minskad risk för viktökning och förbättrad viktminskning hos överviktiga individer.

3. Var finns oligosackarider?

Oligosackarider finns naturligt i viss mat, inklusive frukt, grönsaker och spannmål. De mest kända oligosackariderna är fructooligosackarider (FOS) och galaktooligosackarider (GOS), som finns i viss frukt, grönsaker och spannmål. Oligosackarider kan också hittas i viss fermenterad mat, såsom yoghurt och miso, samt i tillskott som kan köpas på hälsokostaffärer eller online.

4. Hur mycket oligosackarider behöver jag?

Det finns ingen exakt rekommendation för hur mycket oligosackarider du bör få i dig, men det är allmänt accepterat att en balanserad kost som innehåller en mängd olika frukt, grönsaker och spannmål kan bidra till att tillföra tillräckligt med oligosackarider.

5. Kan jag ta oligosackarider som tillskott?

Det är möjligt att ta oligosackarider som tillskott, men det är viktigt att rådfråga en läkare eller nutritionist innan du börjar. Tillskott är inte ersättning för en hälsosam kost och det är viktigt att välja tillskott av hög kvalitet och att inte överkonsumera.

6. Bör jag undvika oligosackarider om jag har sockerallergi eller diabetes?

Det kan vara en bra idé att undvika oligosackarider om du har sockerallergi eller diabetes, eftersom de är kolhydrater som kan påverka blodsockernivån. Rådfråga alltid en läkare eller nutritionist innan du börjar äta tillskott av oligosackarider eller ändrar din kost.

7. Kan oligosackarider hjälpa mot förstoppning?

Ja, oligosackarider kan bidra till att förbättra tarmfunktionen och hjälpa mot förstoppning. De hjälper till att öka mängden vatten och elektrolyter i tarmen, vilket kan göra avföringen mjukare och lättare att passera.

8. Kan oligosackarider hjälpa mot övervikt?

Det finns viss forskning som tyder på att oligosackarider kan hjälpa till att förbättra viktminskning hos överviktiga individer. En studie publicerad i tidskriften ”Obesity” visade att individer som fick tillskott av GOS hade en förbättrad viktminskning jämfört med de som inte fick tillskottet.

9. Kan oligosackarider hjälpa till att förbättra immunförsvaret?

Ja, det finns viss forskning som tyder på att oligosackarider kan bidra till att förbättra immunförsvaret genom att öka mängden av viktiga bakterier i tarmen. En studie publicerad i tidskriften ”Clinical Nutrition” visade att individer som fick tillskott av FOS hade en ökad mängd av viktiga immunförsvarsceller i tarmen.

10. Kan oligosackarider orsaka gaser eller magbesvär?

Det är möjligt att oligosackarider kan orsaka gaser eller magbesvär hos vissa individer. Om du upplever dessa symtom, rådfråga en läkare eller nutritionist för att utesluta eventuella underliggande hälsoproblem och för att få råd om hur du kan minimera symtomen.

Sammanfattning

Oligosackarider är en typ av kolhydrater som finns naturligt i viss mat, inklusive frukt, grönsaker och spannmål. De har många hälsofördelar, inklusive att bidra till en sund tarmflora och förbättrat immunförsvar. Även om det inte finns en exakt rekommendation för hur mycket oligosackarider du bör få i dig, är en balanserad kost med en mängd olika frukt, grönsaker och spannmål en bra start. Det är dock viktigt att rådfråga en läkare eller nutritionist innan du börjar ta tillskott av oligosackarider.

Produkttips från Nutri.se >

Källor:

  • Nutrition Reviews, ”Prebiotics and the health benefits of fiber” Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology,
  • ”Fish Oil Suppresses Tumor Necrosis Factor-α-Induced Adhesion Molecule Expression in Human Aortic Endothelial Cells”

Lämna ett svar