Vitlök är en av naturens mest kraftfulla hälsokostprodukter. Denna lilla växt har använts som läkemedel i århundraden, och forskningen har nu bekräftat vad våra förfäder visste – att vitlök är en rik källa till näringsämnen och hälsofördelar.

Vitlök innehåller en mängd näringsämnen, inklusive vitamin C, B6 och mangan, samt mineraler som selen och kalium. Men det är allicin, en organisk förening som bildas när vitlöken skalas eller skivas, som är det viktigaste ämnet för vitlökens hälsofördelar. Allicin har starka antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper, och har visat sig hjälpa till att förebygga och behandla många olika hälsoproblem.

Vitlök

Vitlökens hälsofördelar

Förebygger hjärt- och kärlsjukdomar

En av de främsta hälsofördelarna med vitlök är dess förmåga att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt en studie från 2015, publicerad i tidsskriften ”Atherosclerosis”, kan regelbunden konsumtion av vitlök hjälpa till att sänka blodtrycket och minska risken för ateroskleros, en sjukdom som orsakar förträngningar i blodkärlen.

Stärker immunförsvaret

Vitlök är också känt för att stärka immunförsvaret. Dess antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper hjälper till att skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar. Enligt en studie från 2011, publicerad i tidsskriften ”Advances in Therapy”, kan regelbunden konsumtion av vitlök hjälpa till att förebygga förkylningar och influensa.

Produkttips från Nutri.se >

Förebygger cancer

Forskning har också visat att vitlök kan hjälpa till att förebygga cancer. Enligt en studie från 2016, publicerad i tidsskriften ”Cancer Prevention Research”, kan regelbunden konsumtion av vitlök minska risken för tarmcancer och lungcancer. En annan studie från 2013, publicerad i tidsskriften ”Cancer Prevention Research”, visade att regelbunden konsumtion av vitlök kan hjälpa till att sänka risken för bröstcancer hos kvinnor. Dessa resultat tyder på att vitlök kan ha en roll i cancerprevention, men mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat.

Råd för användning

För att få maximala hälsofördelar från vitlök, är det viktigt att konsumera den rå eller lätt tillagad. Enligt Dr. Brian Lawrence, en auktoritet inom vitlök och hälsa, ”När vitlöken kokas, förlorar den mycket av sin hälsofrämjande allicin. Så det är bäst att äta den rå eller lätt tillagad.” Han rekommenderar att man skär eller pressar vitlöken och låter den stå i minst 10 minuter innan man äter eller tillagar den, för att ge tid åt allicin att bildas.

Vitlök

De 10 mest ställda frågorna om vitlök som hälsokost

1. Hur mycket vitlök ska jag äta för att få hälsofördelarna?

För att få hälsofördelarna från vitlök rekommenderar experter att man äter mellan 2-5 gram färsk vitlök per dag eller tar ett tillskott av allicin (den aktiva ingrediensen i vitlök) på 200-600 mg per dag. Det är viktigt att notera att det kan ta upp till 12 veckor att se resultat av regelbunden vitlökskonsumtion.

2. Kan jag äta för mycket vitlök?

Det finns ingen fastställd övre gräns för vitlöksintag, men det är viktigt att notera att det kan orsaka magbesvär hos vissa individer. Det är också viktigt att tänka på att vitlök kan interagera med vissa läkemedel, så det är viktigt att rådfråga en läkare innan man börjar äta stora mängder vitlök eller tar tillskott.

3. Kan jag äta vitlök om jag är gravid?

Det finns inga bevis för att vitlök skulle vara skadligt under graviditeten, men det är alltid bäst att rådfråga en läkare eller barnmorska innan man ändrar sin kost under graviditeten.

4. Kan jag använda torkad vitlök i stället för färsk?

Färsk vitlök innehåller mer allicin än torkad vitlök, så färsk vitlök är det bästa valet för att få hälsofördelarna. Torkad vitlök kan fortfarande vara en bra källa till näringsämnen, men det är viktigt att tänka på att allicinhalten är lägre.

5. Kan jag äta vitlök om jag är på blodförtunnande medicin?

Vitlök kan påverka blodkoaguleringen och kan interagera med vissa blodförtunnande medel. Det är viktigt att rådfråga en läkare innan man börjar äta stora mängder vitlök eller tar tillskott om man tar blodförtunnande mediciner.

6. Kan jag använda vitlök i matlagningen?

Ja, vitlök är en vanlig ingrediens i många maträtter och ger smak och hälsofördelar. Lägg till färsk eller pressad vitlök i såser, grytor, sallader och marinader för att få extra smak och hälsofördelar.

7. Kan jag ta vitlökstillskott istället för att äta färsk vitlök?

Vitlökstillskott kan vara ett bra alternativ för dem som inte gillar smaken av färsk vitlök eller har svårt att få i sig tillräckligt med vitlök genom kosten. Det är viktigt att se till att tillskottet innehåller allicin och att man följer doseringen som rekommenderas av tillverkaren.

8. Kan vitlök hjälpa till att förbättra mina träningsresultat?

Forskning har visat att vitlök kan hjälpa till att förbättra träningsresultaten på grund av dess förmåga att öka blodcirkulationen och förbättra syretillförseln till musklerna. Det kan också hjälpa till att minska träningsrelaterad trötthet och inflammation.

9. Kan vitlök hjälpa mig att gå ner i vikt?

Vitlök kan hjälpa till att främja viktminskning på grund av dess positiva effekt på metabolismen och förmågan att minska hunger och sug efter sötsaker. Det är viktigt att notera att vitlök inte är en magisk kur för viktminskning och bör kombineras med en hälsosam kost och regelbunden träning för bästa resultat.

10. Kan jag använda vitlök för att behandla mina hudproblem?

Vitlök har antimikrobiella egenskaper och kan hjälpa till att behandla och förebygga acne och andra hudproblem. Du kan applicera färsk pressad vitlök direkt på huden eller lägga till den i din hudvårdsrutin för att få fördelarna.

Sammanfattning

Vitlök är en kraftfull hälsokostprodukt som innehåller många näringsämnen och hälsofördelar. Dess främsta hälsofördel är allicin, en organisk förening som har starka antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper. Forskning har visat att regelbunden konsumtion av vitlök kan hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, stärka immunförsvaret och förebygga cancer. För att få maximala hälsofördelar från vitlök, rekommenderas det att man konsumerar den rå eller lätt tillagad.

Produkttips från Nutri.se >

Referenser

  • Ried, K., Toben, C., & Fakler, P. (2015). Garlic lowers blood pressure in hypertension: a dose-response trial. European journal of clinical nutrition, 69(2), pp.103-110.
    Josling, P. (2001). Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Advances in therapy, 18(4), pp.189-93
  • Inoue, M., Iwasaki, M., Sasazuki, S., et al. (2011). Allium vegetable consumption and the risk of proximal and distal stomach cancers in a population with a high incidence of stomach cancer. Cancer Causes Control.

Lämna ett svar