Koenzym Q10, även känt som CoQ10, är en förening som hjälper till att generera energi i dina celler.

Din kropp producerar CoQ10 naturligt, men produktionen tenderar att minska med åldern. Lyckligtvis kan du också få CoQ10 genom kosttillskott eller livsmedel.

Produkttips från Nutri.se >

Hälsoproblem som hjärtsjukdomar, hjärnstörningar, diabetes och cancer har kopplats till låga nivåer av CoQ10 (1).

Det är oklart om låga nivåer av CoQ10 orsakar dessa sjukdomar eller är en följd av dem.

En sak är säker: massor av forskning har avslöjat CoQ10:s breda utbud av hälsofördelar.

Här är allt du behöver veta om koenzym CoQ10.

Koenzym Q10

Vad är koenzym CoQ10?

CoQ10 är en förening som tillverkas av din kropp och lagras i cellernas mitokondrier (2).

Mitokondrierna ansvarar för att producera energi. De skyddar också cellerna från oxidativa skador och sjukdomsframkallande bakterier eller virus (3).

Produktionen av CoQ10 minskar när du åldras. Äldre människor verkar alltså ha brist på denna förening.

Några andra orsaker till CoQ10-brist är (2, 4):

  • Näringsbrister, såsom brist på vitamin B6.
  • Genetiska defekter i CoQ10-syntesen eller -utnyttjandet.
  • Ökade krav från vävnader till följd av sjukdom.
  • Mitokondriella sjukdomar
  • Oxidativ stress på grund av åldrande
  • Biverkningar av statinbehandlingar

Forskning har visat att CoQ10 spelar flera viktiga roller i kroppen.

En av dess primära funktioner är att hjälpa till att generera energi i dina celler. Det är involverat i tillverkningen av adenosintrifosfat (ATP), som är involverat i energiöverföringen i cellerna (2).

Dess andra viktiga roll är att fungera som en antioxidant och skydda cellerna från oxidativa skador (2, 5).

För stora mängder fria radikaler leder till oxidativa skador, vilket kan störa cellernas normala funktion. Detta är känt för att orsaka många hälsotillstånd (6).

Med tanke på att ATP används för att utföra alla kroppens funktioner och att oxidativa skador är destruktiva för cellerna är det inte förvånande att vissa kroniska sjukdomar har kopplats till låga nivåer av CoQ10 (5).

CoQ10 finns i varje cell i kroppen. De högsta koncentrationerna finns dock i organ med störst energibehov, som hjärtat, njurarna, lungorna och levern (7).

Nedan följer en lista över de 9 viktigaste fördelarna med koenzym CoQ10.

1. Det kan hjälpa till att behandla hjärtsvikt

Hjärtsvikt är ofta en följd av andra hjärtproblem, till exempel kranskärlssjukdom eller högt blodtryck (8).

Dessa tillstånd kan leda till ökad oxidativ skada och inflammation i vener och artärer (8, 9).

Hjärtsvikt uppstår när dessa problem påverkar hjärtat till den grad att det inte kan dra ihop sig regelbundet, slappna av eller pumpa blod genom kroppen (8).

För att göra saken värre har vissa behandlingar för hjärtsvikt oönskade bieffekter, till exempel lågt blodtryck, medan andra behandlingar till och med kan sänka CoQ10-nivåerna ytterligare (10).

I en studie av 420 personer med hjärtsvikt förbättrade behandling med CoQ10 i två år deras symtom och minskade deras risk att dö av hjärtproblem (11).

I en annan studie behandlades också 641 personer med CoQ10 eller placebo i ett år. I slutet av studien hade de som ingick i CoQ10-gruppen lagts in mindre ofta på sjukhus för försämrad hjärtsvikt och hade färre allvarliga komplikationer (12).

Det verkar som om behandling med CoQ10 skulle kunna bidra till att återställa optimala nivåer av energiproduktion, minska oxidativa skador och förbättra hjärtfunktionen, vilket allt kan underlätta behandlingen av hjärtsvikt (8).

Sammanfattning:

CoQ10 verkar hjälpa till med behandling av hjärtsvikt genom att förbättra hjärtfunktionen, öka ATP-produktionen och begränsa oxidativa skador.

2. Det kan hjälpa till med fertiliteten

Kvinnlig fertilitet minskar med åldern på grund av en minskning av antalet och kvaliteten på tillgängliga ägg.

CoQ10 är direkt involverad i denna process. När du åldras saktar CoQ10-produktionen ner, vilket gör att kroppen blir mindre effektiv när det gäller att skydda äggen från oxidativa skador (13).

Tillskott av CoQ10 verkar hjälpa och kan till och med vända denna åldersrelaterade nedgång i äggkvalitet och kvantitet.

På samma sätt är manliga spermier känsliga för effekterna av oxidativa skador, vilket kan leda till minskat antal spermier, dålig spermiekvalitet och infertilitet (14, 15).

Flera studier har kommit fram till att tillskott av CoQ10 kan förbättra spermiekvalitet, aktivitet och koncentration genom att öka antioxidantskyddet (15, 16).

Sammanfattning:

CoQ10:s antioxidativa egenskaper kan bidra till att förbättra spermiekvaliteten och minska nedgången i antalet och kvaliteten på ägg hos kvinnor.

3. Det kan hjälpa till att hålla din hud ung

Din hud är kroppens största organ och den utsätts i stor utsträckning för skadliga ämnen som bidrar till åldrande.

Dessa agenser kan vara interna eller externa. Några interna skadliga faktorer är bland annat cellskador och hormonella obalanser. Externa faktorer inkluderar miljöfaktorer, som till exempel UV-strålar (17).

Skadliga element kan leda till minskad hudfuktighet och minskat skydd mot miljöaggressiva ämnen samt till att hudens lager tunnas ut (17, 18).

Att applicera CoQ10 direkt på huden kan minska skadorna från inre och yttre agenter genom att öka energiproduktionen i hudcellerna och främja antioxidantskyddet (19).

Faktum är att CoQ10 som appliceras direkt på huden har visat sig minska oxidativ skada orsakad av UV-strålar och till och med minska djupet av rynkor (20).

Slutligen verkar personer med låga nivåer av CoQ10 ha större risk att utveckla hudcancer (21).

Sammanfattning:

När det appliceras direkt på huden kan CoQ10 minska solskador och öka antioxidantskyddet. Tillskott av CoQ10 kan också bidra till att minska risken för hudcancer.

4. Det kan minska huvudvärk

Onormal mitokondriell funktion kan leda till ett ökat kalciumupptag i cellerna, överdriven produktion av fria radikaler och minskat antioxidantskydd. Detta kan leda till låg energi i hjärncellerna och till och med migrän (22).

Eftersom CoQ10 huvudsakligen lever i cellernas mitokondrier har det visat sig att det förbättrar mitokondriefunktionen och bidrar till att minska den inflammation som kan uppstå vid migrän (23).

Faktum är att en studie visade att tillskott av CoQ10 hade tre gånger större sannolikhet än placebo att minska antalet migräner hos 42 personer (24).

Dessutom har CoQ10-brist observerats hos personer som lider av migrän.

En större studie visade att 1 550 personer med låga CoQ10-nivåer upplevde färre och mindre svåra huvudvärkssjukdomar efter behandling med CoQ10 (25).

Dessutom verkar det som om CoQ10 inte bara hjälper till att behandla migrän utan även kan förebygga dem (26).

Sammanfattning:

Tillskott av CoQ10 verkar hjälpa till att förebygga och behandla migrän, eftersom det ökar mitokondriell funktion och minskar inflammation.

5. Det kan hjälpa till med träningsprestanda

Oxidativ stress kan påverka muskelfunktionen och därmed träningsprestationen (27).

På samma sätt kan onormal mitokondriefunktion minska muskelenergin, vilket gör det svårt för musklerna att kontrahera effektivt och upprätthålla träning (28, 29).

CoQ10 kan bidra till träningsprestanda genom att minska oxidativ stress i cellerna och förbättra mitokondriernas funktion (30).

I en studie undersöktes faktiskt effekterna av CoQ10 på fysisk aktivitet. De som kompletterade med 1 200 mg CoQ10 per dag i 60 dagar visade minskad oxidativ stress (31).

Dessutom kan tillskott av CoQ10 bidra till att öka kraften under träning och minska tröttheten, vilket båda kan förbättra träningsprestationen (32, 33, 34).

Sammanfattning:

Träningsprestationer kan påverkas av oxidativ stress och mitokondriell dysfunktion. CoQ10 kan hjälpa till att minska oxidativ skada, främja träningskapacitet och minska trötthet.

6. Det kan hjälpa mot diabetes

Oxidativ stress kan framkalla cellskador. Detta kan leda till metaboliska sjukdomar som diabetes (35).

Onormal mitokondriefunktion har också kopplats till insulinresistens (35).

CoQ10 har visat sig förbättra insulinkänsligheten och reglera blodsockernivåerna (36).

Tillskott av CoQ10 kan också bidra till att öka CoQ10-koncentrationerna i blodet med upp till tre gånger hos personer med diabetes som vanligtvis uppvisar låga nivåer av denna förening (37, 38).

Koenzym Q10

I en studie fick dessutom personer med typ 2-diabetes komplettera med CoQ10 i 12 veckor. Genom att göra det minskade fasteblodsockernivåerna och hemoglobin A1C, vilket är genomsnittet av blodsockernivåerna under de senaste två till tre månaderna, avsevärt (39).

Slutligen kan CoQ10 hjälpa till att förebygga diabetes genom att stimulera nedbrytningen av fett och minska ansamlingen av fettceller som kan leda till fetma eller typ 2-diabetes (40).

Sammanfattning:

Tillskott av CoQ10 kan bidra till att öka insulinkänsligheten och förbättra blodsockernivåerna.

7. Det kan spela en roll i cancerprevention

Oxidativ stress är känd för att orsaka cellskador och påverka deras funktion (41).

Om kroppen inte kan bekämpa oxidativ skada på ett effektivt sätt kan cellernas struktur skadas, vilket kan öka risken för cancer (41, 42).

CoQ10 kan skydda cellerna från oxidativ stress och främja cellulär energiproduktion, vilket främjar deras hälsa och överlevnad (42, 43).

Intressant nog har cancerpatienter visat sig ha lägre nivåer av CoQ10.

Låga nivåer av CoQ10 har förknippats med upp till 53,3 % högre risk för cancer och indikerar en dålig prognos för olika typer av cancer (43, 44, 45).

Dessutom tyder en studie också på att tillskott av CoQ10 kan bidra till att minska risken för återfall i cancer (46).

Sammanfattning:

CoQ10 spelar en avgörande roll i skyddet av cellens DNA och cellens överlevnad, som båda är starkt kopplade till förebyggande och återkomst av cancer.

8. Det är bra för hjärnan

Mitokondrier är hjärncellernas huvudsakliga energiproducenter.

Mitokondriernas funktion tenderar att minska med åldern. Total mitokondriell dysfunktion kan leda till att hjärnceller dör och till sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons (47).

Tyvärr är hjärnan mycket känslig för oxidativ skada på grund av dess höga innehåll av fettsyror och dess stora behov av syre.

Denna oxidativa skada ökar produktionen av skadliga föreningar som kan påverka minnet, kognitionen och fysiska funktioner (48, 49).

CoQ10 kan minska dessa skadliga föreningar och eventuellt bromsa utvecklingen av Alzheimers och Parkinsons sjukdom (50, 51).

Sammanfattning:

CoQ10 har visat sig skydda hjärncellerna från oxidativ skada och minska verkan av skadliga föreningar som kan leda till sjukdomar i hjärnan.

9. CoQ10 kan skydda lungorna

Av alla dina organ är det lungorna som har mest kontakt med syre. Detta gör dem mycket känsliga för oxidativa skador.

Ökade oxidativa skador i lungorna och dåligt antioxidantskydd, inklusive låga nivåer av CoQ10, kan leda till lungsjukdomar som astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD) (52).

Dessutom har det visat sig att personer som lider av dessa sjukdomar uppvisar lägre nivåer av CoQ10 (53, 54).

En studie visade att tillskott av CoQ10 minskade inflammationen hos personer som hade astma, liksom deras behov av steroidmedicin för att behandla den (55).

En annan studie visade på förbättringar av träningsprestanda hos personer som lider av KOL. Detta observerades genom bättre vävnadssyresättning och hjärtfrekvens efter tillskott av CoQ10 (56).

Sammanfattning:

CoQ10 kan minska oxidativ skada och inflammation som resulterar i sjukdomar i lungor.

Dosering och biverkningar

CoQ10 finns i två olika former – ubiquinol och ubiquinon.

Ubikinol utgör 90 % av CoQ10 i blodet och är den mest absorberbara formen. Därför rekommenderas det att välja kosttillskott som innehåller formen ubiquinol (57, 58).

Om du vill köpa ett CoQ10-tillskott som innehåller ubiquinolformen finns det ett utmärkt urval på Amazon.

Standarddosen av CoQ10 varierar mellan 90 mg och 200 mg per dag. Doser upp till 500 mg verkar tolereras väl, och flera studier har använt ännu högre doser utan några allvarliga biverkningar (59), (60), (61) .

Eftersom CoQ10 är en fettlöslig förening är dess absorption långsam och begränsad. Om du tar CoQ10-tillskott tillsammans med mat kan dock din kropp absorbera det upp till tre gånger snabbare än om du tar det utan mat (2, 62).

Dessutom erbjuder vissa produkter en solubiliserad form av CoQ10, eller en kombination av CoQ10 och oljor, för att förbättra upptaget (63, 64, 65).

Din kropp lagrar inte CoQ10. Därför rekommenderas fortsatt användning för att se dess fördelar (58, 66).

Tillskott av CoQ10 verkar tolereras väl av människor och har låg toxicitet (58).

Faktum är att deltagarna i vissa studier inte visade några större biverkningar när de tog dagliga doser på 1 200 mg i 16 månader (51).

Om biverkningar uppträder rekommenderas dock att dela upp den dagliga dosen i två till tre mindre doser.

Sammanfattning:

Eftersom CoQ10 är fettlösligt, rekommenderas det att man tar det med mat eller använder produkter som kombinerar det med oljor för att förbättra dess absorption. Tillskott av CoQ10 verkar vara välfungerande och tolereras av individer och har låg toxicitet.

Livsmedelskällor för CoQ10

Även om du lätt kan konsumera CoQ10 som ett tillskott kan det också hittas i vissa livsmedel.

Det verkar som om CoQ10 absorberas på liknande sätt i kapselform eller genom livsmedel (67).

Följande livsmedel innehåller CoQ10:

  • Organiska köttsorter: Hjärtat, levern och njurarna.
  • Vissa muskelkött: Fläskkött, nötkött och kyckling
  • Fet fisk: Öring, sill, makrill och sardin.
  • Grönsaker: Spenat, blomkål och broccoli.
  • Frukt: Apelsiner och jordgubbar
  • Baljväxter: Sojabönor, linser och jordnötter.
  • Nötter och frön: Sesamfrön och pistagenötter: Nötter och nötter: Sesamfrön och pistagenötter
  • Oljor: Sojabönor och rapsolja

Sammanfattning:

CoQ10 finns i vissa livsmedel, särskilt i organiska köttsorter. Dessutom verkar det som om det absorberas lika bra genom livsmedel som genom kosttillskott.

Slutsats om koenzym CoQ10

CoQ10 är en fettlöslig, vitaminliknande förening som verkar ha många hälsofördelar.

Den är involverad i produktionen av cellenergi och fungerar som en antioxidant.

Dessa egenskaper gör den nyttig för att bevara celler och förebygga och behandla vissa kroniska sjukdomar.

CoQ10 har visat sig bidra till att förbättra hjärthälsan och blodsockerregleringen, hjälpa till att förebygga och behandla cancer och minska frekvensen av migrän.

Det kan också minska de oxidativa skador som leder till muskeltrötthet, hudskador samt hjärn- och lungsjukdomar.

CoQ10 finns som ett tillskott som verkar tolereras väl. Dessutom finns det i vissa livsmedel som djurorgan, grönsaker och baljväxter.

Eftersom CoQ10-produktionen minskar med åldern kan vuxna i alla åldrar dra nytta av mer av det.

Oavsett om du konsumerar mer livsmedel med högt CoQ10-innehåll eller tar kosttillskott kan CoQ10 gynna din hälsa.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24389208
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25126052
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23065343
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25126048
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8241707
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24483238
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21966175/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26512330
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27012265
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26199309
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25282031
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8241697
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26111777
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24578993
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23912751
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28066832
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24527317/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25906193
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26648450
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10416055
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16443053
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24331360
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21586650
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15728298
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17355497
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27670440
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11375753
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23182644
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17492503
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21681167/
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20886510/
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18272335/
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18272335/
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18318910/
  35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28811612
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24586567
  37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19530339
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10416046
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26413493
  40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25791371
  41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24969860
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22126471
  43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21467235/
  44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9177262/
  45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297042
  46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17505263
  47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9974149
  48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20673763
  49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20702843
  50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18560133
  51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12374491
  52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16289557
  53. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12169177
  54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12169177
  55. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873952
  56. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8241703
  57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27064932
  58. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27128225
  59. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19096117
  60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16431002
  61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17287847
  62. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16551570
  63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17482886
  64. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19446761
  65. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19446761
  66. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19096118

Lämna ett svar