När det gäller att bygga och bibehålla muskler, är det viktigt att få i sig tillräckligt med protein. Men det finns också aminosyror, som är byggstenarna i protein, som spelar en viktig roll i kroppen. Så vad är egentligen bäst för kroppen – aminosyror eller protein?

Vad är aminosyror?

Aminosyror är organiska syror som innehåller en aminogrupp (-NH2) och en karboxylgrupp (-COOH). De finns i alla levande organismer och är nödvändiga för människokroppens olika funktioner, inklusive att bygga och reparera vävnad, producera hormoner och andra kemiska ämnen, och reglera ämnesomsättningen. Det finns 20 olika aminosyror, varav 11 kan produceras av kroppen själv och de andra 9 måste tillföras genom maten. Dessa så kallade essentiella aminosyror kan inte produceras av kroppen själv och måste därför fås från maten vi äter.

Aminosyror

Vad är protein?

Protein är en biomolekyl som består av långa kedjor av aminosyror. Det finns olika typer av proteiner, beroende på vilka aminosyror de består av, och de har olika funktioner i kroppen. Vissa proteiner fungerar som strukturella komponenter i vävnad och organ, medan andra har enzymatiska eller signalmolekyl-funktioner. Protein används också som energikälla och för att bibehålla och bygga muskler.

Varför är aminosyror och protein viktigt för kroppen?

Aminosyror och protein är viktigt för människokroppen på många olika sätt. Enligt National Academy of Medicine är protein nödvändigt för att bygga och reparera vävnad, producera hormoner och andra biologiskt aktiva ämnen, och reglera ämnesomsättningen. Protein är också viktigt för att bibehålla och bygga muskler, och det spelar en viktig roll i immunförsvaret. Aminosyror, som är byggstenarna i protein, är också viktigt för människokroppen. De hjälper till att bygga och reparera vävnad, producera hormoner och andra kemiska ämnen, och reglera ämnesomsättningen. Aminosyror är också nödvändigt för att upprätthålla en stark immunförsvarsfunktion.

Aminosyror vs. protein: vilket är bäst?

Så vad är egentligen bäst för kroppen – aminosyror eller protein? Enligt American Dietetic Association, är det bäst att få i sig protein genom maten, eftersom det innehåller alla de essentiella aminosyrorna som kroppen behöver. Därför är det viktigt att äta en balanserad kost som innehåller en mängd olika proteinkällor, som kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, bönor och nötter. Det är också möjligt att ta tillskott av aminosyror eller proteinpulver, men det är viktigt att komma ihåg att tillskott inte kan ersätta en balanserad kost.

Vanliga frågor om aminosyror vs. protein

1. Kan jag få i mig tillräckligt med protein bara genom att äta aminosyror?

Nej, det är viktigt att få i sig protein genom maten för att säkerställa att kroppen får alla de essentiella aminosyrorna den behöver. Aminosyror är byggstenarna i protein, men det är proteinet som innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Därför är det bäst att få i sig protein genom maten, såsom kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, bönor och nötter, i stället för att bara ta tillskott av aminosyror.
Produkttips från Nutri.se >

2. Kan jag överdosera aminosyror eller protein?

Det är möjligt att överdosera aminosyror eller protein, men det är inte troligt om man äter en balanserad kost och inte tar tillskott som överstiger rekommenderade doseringar. Det är viktigt att komma ihåg att tillskott inte kan ersätta en balanserad kost och att det är viktigt att få sin nutrition från maten så mycket som möjligt. Överdosering av aminosyror eller protein kan orsaka magbesvär, uttorkning och andra hälsoproblem.

3. Kan aminosyrotillskott hjälpa mig att bygga muskler snabbare?

Aminosyrotillskott kan hjälpa till att öka proteinupptaget i kroppen och därmed bidra till att bygga muskler snabbare. Det är dock viktigt att komma ihåg att tillskott av aminosyror inte kan ersätta en balanserad kost och att träning och en hälsosam livsstil också är viktigt för att bygga muskler. Det är också viktigt att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan man tar tillskott av aminosyror.

4. Är det bättre att äta proteinpulver än att äta vanlig mat?

Det är bättre att få i sig protein genom vanlig mat så mycket som möjligt, eftersom maten också innehåller andra viktiga näringsämnen och fyller upp magen. Proteinpulver kan vara användbart som ett tillskott i vissa situationer, till exempel för personer som har svårt att få i sig tillräckligt med protein genom maten på grund av allergier eller överkänsligheter, eller för atleter som behöver extra protein för att återhämta sig efter träning. Det är dock viktigt att komma ihåg att tillskott inte kan ersätta en balanserad kost och att det är viktigt att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan man tar tillskott av proteinpulver.

5. Kan aminosyrotillskott hjälpa mig att gå ner i vikt?

Aminosyrotillskott kan bidra till viktminskning genom att öka proteinupptaget i kroppen, vilket kan hjälpa till att öka mättnadskänslan och minska aptiten. Det är dock viktigt att komma ihåg att tillskott av aminosyror inte kan ersätta en balanserad kost och att en hälsosam livsstil som inkluderar regelbunden träning och en hälsosam kost är nyckeln till viktminskning. Det är också viktigt att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan man tar tillskott av aminosyror för att gå ner i vikt.

6. Kan aminosyrotillskott orsaka allergier?

Det är möjligt att aminosyrotillskott kan orsaka allergier hos vissa individer. Det är viktigt att läsa igenom innehållsförteckningen noga och att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan man tar tillskott av aminosyror om man har allergier eller överkänsligheter.

7. Är alla aminosyrotillskott lika bra?

Det finns många olika aminosyrotillskott på marknaden, och det är viktigt att välja ett kvalitativt tillskott från en pålitlig källa. Det är också viktigt att läsa igenom innehållsförteckningen noga och att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan man tar tillskott av aminosyror.

8. Kan aminosyrotillskott skada min lever eller njurar?

Det är möjligt att aminosyrotillskott kan skada levern eller njurarna om de tas i för höga doser eller under lång tid. Det är därför viktigt att följa rekommenderade doseringar och att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan man tar tillskott av aminosyror.

9. Kan jag ta aminosyrotillskott om jag är vegetarian eller vegan?

Det är möjligt att ta aminosyrotillskott som en del av en vegetarian eller vegan kost, men det är viktigt att vara medveten om att växtbaserade proteinkällor som bönor, linser, nötter och frön ofta inte innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Det är därför viktigt för vegetarianer och veganer att äta en balanserad kost som innehåller en mängd olika proteinkällor och eventuellt ta tillskott av aminosyror för att säkerställa att kroppen får alla de essentiella aminosyrorna den behöver. Det är också viktigt att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan man tar tillskott av aminosyror.

10. Hur skiljer sig aminosyror från andra proteintillskott?

Aminosyror är byggstenarna i protein, medan andra proteintillskott, såsom proteinpulver, innehåller kompletta proteiner. Aminosyrotillskott är ofta lättare att absorbera än proteinpulver, men det är viktigt att komma ihåg att tillskott inte kan ersätta en balanserad kost och att det är viktigt att få sin nutrition från maten så mycket som möjligt. Det är också viktigt att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan man tar tillskott av aminosyror eller proteinpulver.

Sammanfattning

Aminosyror och protein är båda viktigt för människokroppen, och de spelar en viktig roll i olika funktioner som att bygga och reparera vävnad, producera hormoner och andra kemiska ämnen, och reglera ämnesomsättningen. Protein innehåller alla de essentiella aminosyrorna som kroppen behöver, och det är därför bäst att få i sig protein genom maten. Tillskott av aminosyror eller proteinpulver kan vara användbart i vissa situationer, men det kan aldrig ersätta en balanserad kost.
Produkttips från Nutri.se >

Källor:

  • National Academy of Medicine. (2019). Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56068/
  • American Dietetic Association. (2009). Position of the American Dietetic Association: Protein. Journal of the American Dietetic Association, 109(7), 1292-1303. abien.netArtikeln avbröts. Fortsätt artikeln från:

Lämna ett svar