B-komplex är en grupp av åtta vattenlösliga B-vitaminer som är avgörande för en mängd olika processer i kroppen. Dessa vitaminer är: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 (cobalamin). Varje B-vitamin har sin specifika funktion, men de samarbetar även för att optimera hälsan och bidra till en mängd viktiga processer i kroppen.

B-komplex

B-vitaminer och deras specifika funktioner

B1 (tiamin)

B1, eller tiamin, spelar en viktig roll i kroppens energiomsättning och är nödvändigt för nervsystemets funktion. Dessutom bidrar B1 till att bilda röda blodkroppar och hjälper till att reglera hjärtrytmen. En brist på tiamin kan orsaka trötthet, hjärtrytmrubbningar och försämrad nervfunktion.

B2 (riboflavin)

B2, eller riboflavin, är en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot skadlig påverkan från fria radikaler. Det är även viktigt för produktionen av röda blodkroppar och för att omvandla mat till energi. En brist på riboflavin kan orsaka hudproblem, förändringar i synen och trötthet.

B3 (niacin)

B3, eller niacin, är viktigt för kroppens energiomsättning och bidrar även till att bilda hormoner och signalämnen i kroppen. Det är även viktigt för hjärnfunktionen och för att hålla huden, slemhinnorna och nervsystemet friskt. En brist på niacin kan orsaka hudproblem, nervproblem och försämrad hjärnfunktion.

B5 (pantotensyra)

B5, eller pantotensyra, är viktigt för kroppens produktion av hormoner, signalämnen och röda blodkroppar. Det är även viktigt för kroppens omvandling av mat till energi och för att hålla huden och nervsystemet friskt. En brist på pantotensyra kan orsaka hudproblem, trötthet och försämrad fysisk prestation.

B6 (pyridoxin)

B6, eller pyridoxin, är viktigt för proteinomsättningen och är även involverat i produktionen av signalämnen i kroppen. Dessutom bidrar B6 till att bilda röda blodkroppar och till att reglera hormonnivåerna. En brist på pyridoxin kan orsaka anemi, hudproblem och nervproblem.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

B7 (biotin)

B7, eller biotin, är viktigt för kroppens omvandling av mat till energi och är även involverat i produktionen av fett och aminosyror. Dessutom bidrar B7 till att bilda hormoner och signalämnen i kroppen. En brist på biotin kan orsaka hudproblem, förändringar i synen och trötthet.

B9 (folsyra)

B9, eller folsyra, är viktigt för produktionen av röda blodkroppar och för DNA-syntesen. Det är även viktigt för fosterutvecklingen och spelar en viktig roll vid celldelning och reparation. En brist på folsyra kan orsaka anemi, försämrad fosterutveckling och DNA-skador.

B12 (cobalamin)

B12, eller cobalamin, är viktigt för produktionen av röda blodkroppar och för nervsystemets funktion. Det är även involverat i processen att omvandla mat till energi och är viktigt för DNA-syntesen. En brist på B12 kan orsaka anemi, nervproblem och försämrad hjärnfunktion.

Varför är B-komplex viktigt?

B-vitaminer har en mängd olika funktioner i kroppen och är därför viktiga för att bibehålla god hälsa. De är involverade i processer som omvandling av mat till energi, produktion av röda blodkroppar, nervsystemets funktion och DNA-syntes. Enligt den amerikanska dietistorganisationen Academy of Nutrition and Dietetics är B-komplex viktigt för att:

 • Minska trötthet och utmattning
 • Förbättra hud, hår och naglar
 • Öka koncentrationen och minnet
 • Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Minska risken för depression och ångest
 • Förebygga brist på näringsämnen under graviditeten

B-vitaminer är vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen på samma sätt som fettlösliga vitaminer. Det är därför viktigt att få i sig tillräckligt med B-komplex varje dag genom en balanserad kost.

Kostkällor för B-komplex

Det finns en mängd olika livsmedel som är rika på B-komplex. Här är några exempel:

 • Kött, fisk, ägg, mjölkprodukter
 • Bönor, nötter, frön
 • Baljväxter som quinoa och bovete
 • Frukt och grönsaker som avokado, bananer, broccoli, blomkål, kål
 • Fullkornsprodukter som bröd, pasta, ris

Det är möjligt att få i sig tillräckligt med B-komplex genom en varierad kost som innehåller dessa livsmedel. I vissa fall kan det dock vara svårt att få i sig tillräckligt med B-vitaminer genom maten, till exempel vid vegetarianism eller veganism. I sådana fall kan det vara aktuellt att använda tillskott av B-komplex.

Det är viktigt att komma ihåg att tillskott av B-komplex inte ersätter en hälsosam och balanserad kost och bör endast användas i undantagsfall. Det är alltid bäst att få sina näringsämnen från maten, och en varierad kost som innehåller en mängd olika livsmedel är den bästa grunden för god hälsa. Det är dock viktigt att vara medveten om att vissa grupper, som vegetarianer och veganer, kan ha svårt att få i sig tillräckligt med B-vitaminer genom maten och därför kan ha behov av tillskott. Det är alltid viktigt att rådfråga en läkare eller dietist innan man börjar använda tillskott.

B-komplex

Vanliga frågor & svar om B-komplex

Vad är B-komplex?

B-komplex är en grupp av åtta B-vitaminer som är avgörande för en mängd olika processer i kroppen. Varje B-vitamin har sin specifika funktion, men de samarbetar även för att optimera hälsan och bidra till en mängd viktiga processer i kroppen.

Vilka B-vitaminer ingår i B-komplex?

B-komplex består av följande B-vitaminer: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 (cobalamin).

Vad gör B-vitaminer för kroppen?

B-vitaminer har en mängd olika funktioner i kroppen. De är involverade i processer som omvandling av mat till energi, produktion av röda blodkroppar, nervsystemets funktion och DNA-syntes. B-vitaminer är också viktiga för att bibehålla god hälsa och kan minska trötthet, förbättra hud, hår och naglar, öka koncentrationen och minnet, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, minska risken för depression och ångest och förebygga brist på näringsämnen under graviditeten.

Hur får man i sig tillräckligt med B-komplex?

Det finns en mängd olika livsmedel som är rika på B-komplex, såsom kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, bönor, nötter, frön, baljväxter, frukt och grönsaker och fullkornsprodukter. Genom att äta en varierad kost som innehåller dessa livsmedel kan man få i sig tillräckligt med B-komplex. I vissa fall, till exempel vid vegetarianism eller veganism, kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med B-vitaminer genom maten och då kan tillskott vara aktuellt. Det är alltid viktigt att rådfråga en läkare eller dietist innan man börjar använda tillskott.

Hur kan man veta om man har brist på B-komplex?

Symtom på brist på B-vitaminer kan variera beroende på vilken B-vitamin som är bristfällig. Allmänna symtom på brist på B-komplex kan inkludera trötthet, hudproblem, infektioner som återkommer, sår som läker långsamt, irritabilitet, minnesförlust, koncentrationssvårigheter och förändringar i aptiten.

Brist på vissa B-vitaminer kan också leda till mer specifika symtom, såsom anemi vid brist på B12 eller neural tube defects vid brist på folsyra. Om man misstänker att man har brist på B-komplex är det viktigt att rådfråga en läkare eller dietist för att göra en noggrann utvärdering och få rådgivning om eventuella tillskott.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Är B-komplex farligt att ta tillskott av?

B-vitaminer är viktiga för kroppen och är sällan farliga att ta tillskott av. Det är dock viktigt att komma ihåg att tillskott av B-komplex inte ersätter en hälsosam och balanserad kost och bör endast användas i undantagsfall. Överdosering av vissa B-vitaminer kan leda till biverkningar, såsom illamående, huvudvärk, trötthet, förlust av aptit, hudutslag och klåda. Därför är det viktigt att följa rekommendationerna på förpackningen och rådfråga en läkare eller dietist innan man börjar använda tillskott.

Gör alla B-vitaminer samma sak?

Nej, varje B-vitamin har sin specifika funktion i kroppen. Tiamin (B1) är till exempel viktigt för omvandlingen av kolhydrater till energi, medan riboflavin (B2) är viktigt för hud, ögon och nervsystemet. Niacin (B3) hjälper till att bibehålla ett normalt hudområde och är viktigt för omvandlingen av mat till energi. Pantotensyra (B5) är involverad i produktionen av hormoner, nervsystemets funktion och produktionen av röda blodkroppar. Pyridoxin (B6) är viktigt för produktionen av röda blodkroppar, omvandlingen av proteiner och fett, och funktionen i nervsystemet. Biotin (B7) hjälper till att omvandla mat till energi och är viktigt för hår, hud och naglar. Folsyra (B9) är viktigt för DNA-syntesen och är särskilt viktigt under graviditeten. Cobalamin (B12) är viktigt för produktionen av röda blodkroppar och nervsystemets funktion.

Är B-komplex bra för hår, hud och naglar?

B-vitaminer kan bidra till att bibehålla hälsosam hud, hår och naglar. Biotin (B7) är till exempel viktigt för att bibehålla hår, hud och naglar och är ofta använt i hårvårdsprodukter.

Riboflavin (B2) kan också bidra till att förbättra hudens struktur och niacin (B3) kan hjälpa till att bibehålla ett normalt hudområde. Det är dock viktigt att komma ihåg att hår, hud och naglar också påverkas av andra faktorer, såsom kost, miljöfaktorer, ålder och gener, så B-komplex kan endast vara en del av en hälsosam hudvårdsrutin. Det är viktigt att använda hudvårdsprodukter som är anpassade för ens hudtyp och att skydda huden mot solen och andra skadliga miljöpåverkningar.

Att äta en varierad och balanserad kost som innehåller rika källor på B-vitaminer kan också bidra till att bibehålla hälsosam hud, hår och naglar.

Vem bör ta tillskott av B-komplex?

I de flesta fall kan man få i sig tillräckligt med B-komplex genom en varierad och balanserad kost. Det finns dock vissa grupper som kan ha behov av tillskott av B-vitaminer, till exempel gravida och ammande kvinnor, vegetarianer och veganer, personer över 50 år, personer med ändrad tarmfunktion, alkoholister och personer med andra sjukdomar eller medicinska tillstånd som kan påverka absorptionen av B-vitaminer.

Rådfråga en läkare eller dietist för att få rådgivning om eventuella tillskott. Det är viktigt att komma ihåg att tillskott av B-komplex inte ersätter en hälsosam och balanserad kost och bör endast användas i undantagsfall.

Finns det några interaktioner med läkemedel och B-komplex?

B-vitaminer kan interagera med vissa läkemedel och kan påverka deras effekt. Till exempel kan tillskott av vitamin B6 påverka läkemedel som används för att behandla epilepsi och parkinsons sjukdom. Vitamin B9 (folsyra) kan påverka läkemedel som används för att behandla depression och schizofreni. Vitamin B12 kan påverka läkemedel som används för att behandla diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det är viktigt att rådfråga en läkare eller apotekare innan man tar tillskott av B-vitaminer om man tar läkemedel, speciellt om man tar läkemedel regelbundet.

Kan B-komplex hjälpa mot trötthet och utmattning?

B-vitaminer spelar en viktig roll i produktionen av energi och kan därför bidra till att motverka trötthet och utmattning. Till exempel är tiamin (B1) involverat i omvandlingen av kolhydrater till energi och pyridoxin (B6) är viktigt för produktionen av röda blodkroppar och omvandlingen av proteiner och fett.

Det finns också viss forskning som tyder på att tillskott av folsyra (B9) och vitamin B12 kan ha positiva effekter på trötthet och utmattning hos personer med låga halter av dessa B-vitaminer. Men det är viktigt att komma ihåg att trötthet och utmattning kan ha många olika orsaker och att det inte finns något enkelt svar på hur man bäst hanterar det.

En hälsosam livsstil med tillräckligt med sömn, motion och en balanserad kost kan bidra till att motverka trötthet och utmattning. Rådfråga en läkare eller dietist om du känner dig trött och utmattad och vill få rådgivning om eventuella tillskott av B-vitaminer.

Hur mycket B-komplex bör man ta per dag?

Rekommenderade dagliga intag (RDI) för B-vitaminer varierar beroende på ålder, kön och eventuella särskilda behov. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen och inte överskrida rekommenderade doseringar. Det är också viktigt att komma ihåg att B-vitaminer är vattenlösliga och att kroppen inte lagrar dem på samma sätt som fettlösliga vitaminer.

Överskott av vattenlösliga vitaminer kan utsöndras i urinen och kan därför inte leda till att man får i sig för mycket av dessa vitaminer genom maten. Men tillskott av B-vitaminer kan interagera med vissa läkemedel och kan påverka deras effekt, så det är viktigt att rådfråga en läkare eller apotekare innan man tar tillskott av B-vitaminer, speciellt om man tar läkemedel regelbundet.

Kan man få för mycket B-komplex?

Det är svårt att få i sig för mycket B-vitaminer genom maten eftersom B-vitaminer är vattenlösliga och kroppen inte lagrar dem på samma sätt som fettlösliga vitaminer. Överskott av vattenlösliga vitaminer kan utsöndras i urinen. Men det är möjligt att få i sig för mycket B-vitaminer genom tillskott, speciellt om man tar tillskott av höga doser under en längre tid.

Överdosering av B-vitaminer kan leda till biverkningar som magbesvär, huvudvärk och trötthet. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen och inte överskrida rekommenderade doseringar. Rådfråga en läkare eller apotekare innan du tar tillskott av B-vitaminer, speciellt om du tar läkemedel regelbundet.

Kan man få för lite B-komplex?

Det är möjligt att få för lite B-vitaminer genom maten, speciellt om man har en enkelriktad kost eller om man äter få livsmedel som är rika på B-vitaminer. Vegetarianer och veganer kan också ha risk att få för lite B-vitaminer eftersom vissa B-vitaminer finns främst i animaliska produkter. Symptom på för lite B-vitaminer kan vara trötthet, hudproblem, håravfall, nervositet och sömnsvårigheter.

I vissa fall kan det vara lämpligt att ta tillskott av B-vitaminer, men det är viktigt att rådfråga en läkare eller dietist för att få rådgivning om eventuella tillskott. En varierad och balanserad kost som innehåller rika källor på B-vitaminer kan bidra till att förebygga brist på dessa viktiga näringsämnen.

Vilka livsmedel är rika på B-komplex?

Det finns många livsmedel som är rika på B-vitaminer, till exempel:

 • Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter: Innehåller B1, B2, B3, B6 och B12
 • Grönsaker, särskilt grönkål, blomkål, spenat och broccoli: Innehåller B1, B2, B3, B5, B6, folsyra (B9) och B12
 • Bönor, linser och nötter: Innehåller B1, B3, B5, B6 och B9
 • Frukt, särskilt bananer, avokado, persika och aprikos: Innehåller B1, B2, B3, B5 och B6
 • Fullkornsprodukter: Innehåller B1, B2, B3, B5, B6 och folsyra (B9)

Det är viktigt att äta en varierad och balanserad kost för att få i sig tillräckligt med B-vitaminer. Vegetarianer och veganer kan ha svårt att få i sig tillräckligt med B12, eftersom det främst finns i animaliska produkter. Dessa grupper kan behöva tillskott eller använda mat som är berikad med B12, som till exempel soyamjölk och vissa margariner.

Sammanfattning

B-komplex är en grupp av åtta viktiga B-vitaminer som är avgörande för en mängd olika processer i kroppen. Varje B-vitamin har sin specifika funktion, men de samarbetar även för att optimera hälsan och bidra till en mängd viktiga processer i kroppen. B-vitaminer är involverade i processer som omvandling av mat till energi, produktion av röda blodkroppar, nervsystemets funktion och DNA-syntes.

De är viktiga för att bibehålla god hälsa och kan minska trötthet, förbättra hud, hår och naglar, öka koncentrationen och minnet, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, minska risken för depression och ångest och förebygga brist på näringsämnen under graviditeten. B-vitaminer finns i en mängd olika livsmedel som kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, bönor, nötter, frön, baljväxter, frukt och grönsaker och fullkornsprodukter.

Det är möjligt att få i sig tillräckligt med B-komplex genom en varierad kost, men i vissa fall kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med B-vitaminer genom maten och då kan tillskott vara aktuellt. Det är dock viktigt att komma ihåg att tillskott av B-komplex inte ersätter en hälsosam och balanserad kost och bör endast användas i undantagsfall.

Det är alltid bäst att få sina näringsämnen från maten, och en varierad kost som innehåller en mängd olika livsmedel är den bästa grunden för god hälsa. Det är dock viktigt att vara medveten om att vissa grupper, som vegetarianer och veganer, kan ha svårt att få i sig tillräckligt med B-vitaminer genom maten och därför kan ha behov av tillskott. Det är alltid viktigt att rådfråga en läkare eller dietist innan man börjar använda tillskott.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Källor

 1. Academy of Nutrition and Dietetics. (2019). Vitamins and minerals: B-complex vitamins.
 2. Mayo Clinic. (2019). B vitamins: Essential for energy production.
 3. Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health. (2019). B vitamins and folic acid.