Vitamin C är en viktig näringskomponent som har visat sig ha många hälsoegenskaper och fördelar för människokroppen. Men vad är det egentligen som gör vitamin C så unikt och vad är det som gör det viktigt att få i sig tillräckligt med det? I denna artikel tänkte vi ta en djupdykning i vitamin C och dess många fördelar.

Vitamin C

Vad är vitamin C?

Vitamin C, även känt som askorbinsyra, är en vattenlöslig vitamin som är nödvändig för en mängd olika funktioner i kroppen. Det hjälper till att bilda kollagen, som är en protein som behövs för att hålla huden, blodkärlen och andra vävnader starka och sunda. Vitamin C har också visat sig ha antioxidantegenskaper, vilket innebär att det kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot skadliga fria radikaler.

Varför är vitamin C viktigt?

Enligt The National Institutes of Health (NIH), är det viktigt att få tillräckligt med vitamin C eftersom det hjälper till att reparera och återställa vävnad, samt att det hjälper till att stärka immunsystemet. Det har också visat sig ha andra potentiella hälsofördelar, såsom att det kan hjälpa till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar och minska risken för högt blodtryck och stroke.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Hur mycket vitamin C behöver vi?

Mängden vitamin C som kroppen behöver varierar beroende på ålder och kön. Enligt NIH rekommendationer, bör vuxna män få i sig 90 mg vitamin C per dag, medan kvinnor bör få i sig 75 mg per dag. Dessa rekommendationer är baserade på den genomsnittliga mängden vitamin C som en person behöver för att upprätthålla god hälsa och förebygga brist. Det är viktigt att notera att det finns viss variation i dessa rekommendationer beroende på olika faktorer, såsom graviditet och amning.

”Var kan vi få i oss vitamin C?”

Det finns många olika sätt att få i sig tillräckligt med vitamin C, både genom kosten och genom kosttillskott. En av de bästa källorna till vitamin C är frukt och grönsaker, särskilt de som är rika på färg. Några exempel på livsmedel som är rika på vitamin C inkluderar:

  • Kiwi
  • Papaya
  • Broccoli
  • Bladgrönsaker (exempelvis spenat och kale)
  • Citrusfrukter (exempelvis apelsiner och citroner)
  • Tomater

Det är också möjligt att få i sig vitamin C genom kosttillskott, som kan vara ett bra alternativ för de som har svårt att få i sig tillräckligt med vitamin C genom kosten. Det är viktigt att notera att det finns viss risk för överdosering med vitamin C om man tar för höga doser av kosttillskott, så det är viktigt att följa doseringsanvisningarna noga och rådfråga en läkare eller annan hälsoexpert innan man börjar ta kosttillskott.

Vad händer om vi får i oss för lite vitamin C?

Om man inte får i sig tillräckligt med vitamin C kan det leda till att man drabbas av brist, vilket kan orsaka olika symtom och komplikationer. En av de mest kända sjukdomarna som orsakas av vitamin C-brist är skörbjugg, en sjukdom som orsakar utslag, hudirritationer, trötthet och andra symptom. Skörbjugg orsakas av brist på vitamin C och kan behandlas genom att öka intaget av vitamin C. Det är också viktigt att notera att vitamin C-brist kan öka risken för andra sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

Vad händer om vi får i oss för mycket vitamin C?

Även om vitamin C är ganska säkert att använda och har låg risk för biverkningar, finns det en viss risk för överdosering om man tar för höga doser av vitamin C, speciellt om man tar kosttillskott. Symtom på överdosering av vitamin C kan inkludera illamående, magont, huvudvärk och andra symtom.

Detta är dock relativt ovanligt och kräver vanligtvis att man tar mycket höga doser av vitamin C under en längre tid. Det är viktigt att notera att det finns en övre gräns för hur mycket vitamin C man kan ta innan det kan orsaka skada. Enligt NIH rekommendationer bör vuxna inte ta mer än 2 000 mg vitamin C per dag. Detta gäller även för gravida och ammande kvinnor, samt för barn och ungdomar.

Five best vitamins for beautiful skin. Products with vitamins A, B, C, E, K – broccoli, sweet potatoes, orange, avocado, spinach, peppers, olive oil, dairy, beets, cucumber, beens. Flat lay, top view

Vanliga frågor & svar om vitamin C

1. Vad händer om jag inte får i mig tillräckligt med vitamin C?

Om du inte får i dig tillräckligt med vitamin C kan det leda till att du drabbas av vitamin C-brist, vilket kan orsaka olika symtom och komplikationer. En av de mest kända sjukdomarna som orsakas av vitamin C-brist är skörbjugg, en sjukdom som orsakar utslag, hudirritationer, trötthet och andra symptom. Skörbjugg orsakas av brist på vitamin C och kan behandlas genom att öka intaget av vitamin C. Det är också viktigt att notera att vitamin C-brist kan öka risken för andra sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

2. Kan jag få i mig för mycket vitamin C?

Även om vitamin C är ganska säkert att använda och har låg risk för biverkningar, finns det en viss risk för överdosering om man tar för höga doser av vitamin C, speciellt om man tar kosttillskott. Symtom på överdosering av vitamin C kan inkludera illamående, magont, huvudvärk och andra symtom. Detta är dock relativt ovanligt och kräver vanligtvis att man tar mycket höga doser av vitamin C under en längre tid. Det är viktigt att notera att det finns en övre gräns för hur mycket vitamin C man kan ta innan det kan orsaka skada.

3. Varför är vitamin C viktigt för immunsystemet?

Vitamin C spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar genom att hjälpa till att bekämpa infektioner och sjukdomar. Det hjälper också till att reparera och återställa vävnad, vilket är viktigt för att upprätthålla en stark och sund kropp. Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients, kan vitamin C också hjälpa till att förbättra funktionen hos vita blodkroppar, som är viktiga för att bekämpa infektioner och sjukdomar.

4. Kan vitamin C hjälpa till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar?

Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients, kan vitamin C hjälpa till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar genom att sänka blodtrycket och förbättra kolesterolnivåerna i blodet. Vitamin C har också visat sig ha antioxidantegenskaper, vilket innebär att det kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot skadliga fria radikaler. Dessa förmågor kan hjälpa till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, såsom hjärtinfarkt och stroke.

5. Kan vitamin C hjälpa mot trötthet och utmattning?

Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients, kan vitamin C hjälpa mot trötthet och utmattning genom att öka mängden av glukos som finns i kroppen. Glukos är en viktig energikälla för kroppen, och att öka mängden av det kan hjälpa till att öka orken och minskar trötthet. Vitamin C har också visat sig ha förmågan att öka produktionen av dopamin, vilket är en kemisk substans i hjärnan som är kopplad till vakenhet och alerthet.

6. Kan vitamin C hjälpa mot hudproblem och ålderstecken?

Vitamin C spelar en viktig roll i produktionen av kollagen, en protein som håller huden stark och sund. Det kan hjälpa till att förebygga hudproblem såsom akne, och kan också hjälpa till att förbättra hudens struktur och elasticitet, vilket kan göra att den ser yngre ut. Vitamin C kan också hjälpa till att förebygga ålderstecken genom att skydda huden mot skadliga fria radikaler och andra skadliga miljöfaktorer.

7. Kan vitamin C hjälpa mot cancer?

Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients, kan vitamin C ha anti-cancer egenskaper och kan hjälpa till att förebygga utvecklingen av cancer. Det har också visat sig ha förmågan att förbättra effekten av vissa cancerbehandlingar, såsom kemoterapi. Det är viktigt att notera att mer forskning behövs för att verifiera dessa resultat och för att utforska hur vitamin C kan användas för att behandla och förebygga cancer.

8. Kan vitamin C hjälpa mot högt blodtryck?

Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients, kan vitamin C hjälpa till att sänka högt blodtryck genom att slappna av blodkärlens väggar och öka mängden av vätska i kroppen. Det är viktigt att notera att mer forskning behövs för att verifiera dessa resultat och för att undersöka hur vitamin C kan användas för att behandla högt blodtryck.

9. Kan vitamin C hjälpa mot kronisk trötthetssyndrom (CFS)?

Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients, kan vitamin C hjälpa mot kronisk trötthetssyndrom (CFS) genom att öka mängden av glukos i kroppen och förbättra dopaminproduktionen. Det är viktigt att notera att mer forskning behövs för att verifiera dessa resultat och för att undersöka hur vitamin C kan användas för att behandla CFS.

10. Kan vitamin C hjälpa mot artrit?

Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients, kan vitamin C hjälpa mot artrit genom att minska inflammation och smärta. Det är viktigt att notera att mer forskning behövs för att verifiera dessa resultat och för att undersöka hur vitamin C kan användas för att behandla artrit. Det är också viktigt att rådfråga en läkare innan man använder vitamin C för att behandla artrit eller någon annan sjukdom, eftersom det kan interagera med vissa läkemedel och kan ha biverkningar i vissa individer.

Sammanfattning

Till skillnad från många andra näringsämnen, finns det ingen evidens för att det finns några allvarliga negativa hälsoeffekter av att få i sig för mycket vitamin C. Det är dock viktigt att följa rekommendationerna för hur mycket vitamin C man ska ta för att undvika eventuella biverkningar. Sammantaget är vitamin C en viktig näringskomponent som har många hälsoegenskaper och fördelar, och det är viktigt att få i sig tillräckligt med det för att upprätthålla god hälsa och förebygga brist.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Källor:

  • The National Institutes of Health. (2022). Vitamin C.
  • Mayo Clinic. (2021). Vitamin C.
  • World Health Organization. (2019). Vitamin and mineral requirements in human nutrition.