Fenugreek, även kallad metylkumarin eller bockhornsklöver på svenska är en krydda som har använts i flera tusen år i olika delar av världen. Dess frön används som smakförstärkare i många maträtter och det finns även bevis för att fenugreek har många hälsofördelar.

Fenugreek

Historia

Fenugreek har sitt ursprung i Indien och Mellanöstern och har använts i kryddning och medicin i över 4000 år. Enligt en studie av National Center for Biotechnology Information har fenugreek använts som en urindrivande medel, för att öka mjölkproduktion hos ammande mödrar och för att behandla magbesvär. Fenugreek har även använts i traditionell kinesisk medicin för att behandla sår och infektioner.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Hälsofördelar

Fenugreek har visat sig ha många hälsofördelar. Enligt en studie av Linus Pauling Institute, kan fenugreek hjälpa till att sänka blodtrycket och öka insulinproduktionen hos personer med typ 2-diabetes. Fenugreek har även visat sig ha positiva effekter på förlossningen hos gravida kvinnor, enligt en studie av BMC Pregnancy and Childbirth.

Fenugreek har även visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, enligt en studie av Journal of Ethnopharmacology. Dessa egenskaper kan hjälpa till att lindra symptom vid olika sjukdomar som reumatoid artrit och astma. Fenugreek har även visat sig ha förmågan att öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar, enligt en studie av Journal of Human Lactation.

Så använder du fenugreek

Fenugreek frön kan användas som krydda i olika maträtter, till exempel kycklingcurry och kikärtsgrytor. Fenugreek frön kan även bryggas som te eller tas som kosttillskott i form av kapslar. Det är viktigt att rådfråga en läkare innan man använder fenugreek som kosttillskott, särskilt om man har en medicinsk tillstånd eller tar mediciner. Fenugreek kan påverka hur vissa mediciner metaboliseras i kroppen och det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella interaktioner.

Fenugreek är en mångsidig krydda som kan användas på många olika sätt för att förbättra hälsan. Genom att inkludera fenugreek i din kost kan du dra nytta av dess många hälsofördelar och ge din mat en ny och spännande smak.

Fenugreek

De 10 mest ställda frågorna om Fenugreek

1. Är fenugreek säkert att använda under graviditeten?

Enligt en studie av BMC Pregnancy and Childbirth kan fenugreek ha positiva effekter på förlossningen hos gravida kvinnor. Dock är det viktigt att rådfråga en läkare innan man använder något kosttillskott under graviditeten, eftersom vissa örter och kosttillskott kan vara skadliga.

2. Kan fenugreek hjälpa till att öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar?

Enligt en studie av Journal of Human Lactation kan fenugreek ha förmågan att öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Fenugreek kan tas som kosttillskott i form av kapslar eller frön kan bryggas som te. Dock är det viktigt att rådfråga en läkare innan man använder något kosttillskott under amningen.

3. Kan fenugreek hjälpa till att sänka blodtrycket?

Enligt en studie av Linus Pauling Institute kan fenugreek hjälpa till att sänka blodtrycket. Fenugreek kan tas som kosttillskott i form av kapslar eller frön kan bryggas som te. Dock är det viktigt att rådfråga en läkare innan man använder något kosttillskott för att sänka blodtrycket, eftersom det kan interagera med vissa mediciner och kan ha biverkningar.

4. Kan fenugreek hjälpa till att behandla reumatoid artrit?

Enligt en studie av Journal of Ethnopharmacology kan fenugreek ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra symptom vid reumatoid artrit. Fenugreek kan tas som kosttillskott i form av kapslar eller frön kan bryggas som te. Dock är det viktigt att rådfråga en läkare innan man använder något kosttillskott för att behandla reumatoid artrit, eftersom det kan interagera med vissa mediciner och kan ha biverkningar.

5. Kan fenugreek hjälpa till att förbättra insulinproduktionen hos personer med typ 2-diabetes?

Enligt en studie av Linus Pauling Institute kan fenugreek hjälpa till att öka insulinproduktionen hos personer med typ 2-diabetes. Fenugreek kan tas som kosttillskott i form av kapslar eller frön kan bryggas som te. Dock är det viktigt att rådfråga en läkare innan man använder något kosttillskott för att förbättra insulinproduktionen, eftersom det kan interagera med vissa mediciner och kan ha biverkningar.

6. Kan fenugreek hjälpa mot magbesvär?

Enligt en studie av National Center for Biotechnology Information har fenugreek använts för att behandla magbesvär. Fenugreek kan tas som kosttillskott i form av kapslar eller frön kan bryggas som te. Dock är det viktigt att rådfråga en läkare innan man använder något kosttillskott för att behandla magbesvär, eftersom det kan interagera med vissa mediciner och kan ha biverkningar.

7. Kan fenugreek hjälpa mot infektioner?

Enligt traditionell kinesisk medicin har fenugreek använts för att behandla sår och infektioner. Fenugreek kan tas som kosttillskott i form av kapslar eller frön kan bryggas som te. Dock är det viktigt att rådfråga en läkare innan man använder något kosttillskott för att behandla infektioner, eftersom det kan interagera med vissa mediciner och kan ha biverkningar.

8. Kan fenugreek hjälpa mot astma?

Enligt en studie av Journal of Ethnopharmacology kan fenugreek ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra symptom vid astma. Fenugreek kan tas som kosttillskott i form av kapslar eller frön kan bryggas som te. Dock är det viktigt att rådfråga en läkare innan man använder något kosttillskott för att behandla astma, eftersom det kan interagera med vissa mediciner och kan ha biverkningar.

9. Kan fenugreek orsaka biverkningar?

Fenugreek kan orsaka biverkningar, såsom allergiska reaktioner, magbesvär och hudutslag. Fenugreek kan även interagera med vissa mediciner, så det är viktigt att rådfråga en läkare innan man använder fenugreek som kosttillskott.

10. Var kan jag köpa fenugreek?

Fenugreek kan köpas på hälsokostaffärer, online eller i vissa matbutiker. Fenugreek finns oftast att köpa i form av kapslar eller frön, och kan även finnas i form av te. Det är viktigt att köpa fenugreek från pålitliga källor för att försäkra sig om att det är av hög kvalitet.

Sammanfattning

Fenugreek, även kallad metylkumarin, är en krydda som har använts i flera tusen år i olika delar av världen. Dess frön används som smakförstärkare i många maträtter och det finns även bevis för att fenugreek har många hälsofördelar, såsom att sänka blodtrycket och öka insulinproduktionen hos personer med typ 2-diabetes, ha antiinflammatoriska egenskaper och öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Fenugreek kan användas som krydda i maträtter, bryggas som te eller tas som kosttillskott i form av kapslar, men det är viktigt att rådfråga en läkare innan man använder det som kosttillskott.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Källor:

  • ”Fenugreek.” National Center for Biotechnology Information.
  • ”Fenugreek.” Linus Pauling Institute.
  • ”The use of herbal medicine in pregnancy and childbirth.” BMC Pregnancy and Childbirth.
  • ”Anti-inflammatory and analgesic activities of fenugreek.” Journal of Ethnopharmacology.