Blått te – även känt som butterfly pea eller blue pea tea – är en örtinfusion som härstammar från Sydasien.

Det görs genom att brygga de torra kronbladen av Clitoria ternatea L., en växt som är känd för sin karakteristiska ljusblå färg.

Produkttips från Nutri.se >

Förutom att vara ett naturligt färgämne i livsmedel, konsumeras blått te i stor utsträckning för sina medicinska egenskaper. Det rapporteras till exempel förbättra hjärtats och hjärnans hälsa och ge antidiabetiska och anti-cancereffekter (1).

I den här artikeln granskas blått te, inklusive dess fördelar, nackdelar och hur man förbereder det.

Blått te

Vad är blått te?

Blått te är en örtinfusion som görs med de torra kronbladen av Clitoria ternatea L., allmänt känd som Butterfly pea. Infusionen är ofta smaksatt med ingredienser som mynta, ingefära, citrongräs eller kanel.

Butterfly pea blommorna varierar från vitt till intensivt blått. Den blå färgen beror på deras höga innehåll av antocyaniner – antioxidantpigment som också finns i andra blå och lila frukter och grönsaker.

När teet har bryggts kan det ändra färg till rött, violett eller grönt, beroende på dess pH- eller syrenivå. Du kan modifiera detta genom att tillsätta tonicvatten, citron eller lime (2, 3).

Förutom att ge teet dess karakteristiska blå färg är antocyaniner också ansvariga för dess omtalade medicinska egenskaper. Det är faktiskt därför det länge har använts i ayurvedisk medicin för att behandla flera sjukdomar (1, 4).

Det är också värt att notera att fjärilsärtsblommor används som ett naturligt livsmedelsfärgämne och som prydnadsblommor över hela världen (4).

SAMMANFATTNING

Blått te är en örtinfusion gjord av fjärilsärtsblommor, som är rika på antocyaniner. Antocyaninerna ger teet dess ljusblå färg och medicinska egenskaper.

Fördelar med att dricka blått te

Här är några av de mest populära och evidensbaserade fördelarna med att dricka blått te.

Rik på antioxidanter

Antioxidanter är nyttiga föreningar som fångar upp molekyler som kallas fria radikaler. För många fria radikaler i kroppen kan leda till oxidativ stress, vilket kan främja uppkomsten av vissa sjukdomar (3, 5).

Som nämnts är fjärilsärtsblommor rika på antocyaniner – nämligen delfinidin, som till stor del är ansvarig för den djupt blå till lila färgen (3, 6).

Antocyaniner är en grupp av antioxidanter. De finns i ätbara frukter, grönsaker och blommor och ger positiva effekter mot sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och vissa typer av cancer (6).

Det finns också bevis för att delfinidin skyddar mot lipidperoxidation – en process som skadar cellmembranen, främjar åldrande och orsakar bildandet av en cancerframkallande förening som kallas malondialdehyd (MDA) (7, 8).

Vidare visade en liten studie på 16 män som var överviktiga eller feta att intag av fjärilsärtsblomsextrakt efter en fettrik måltid hjälpte till att bibehålla höga nivåer av glutationperoxidas (Gpx). Gpx är ett antioxidantenzym som hjälper till att minska lipidperoxidation (8).

Främjar hjärthälsa

Att dricka blått te kan främja din hjärthälsa genom att förbättra blodtrycket och kolesterolnivåerna.

Djurstudier tyder på att fjärilsärtsblomsextrakt kan sänka blodtrycket genom sina vasorelaxerande egenskaper – vilket innebär att det hjälper till att vidga dina blodkärl för att förbättra blodflödet (7, 9).

Dessutom har det antitrombotiska effekter. Detta innebär att den kan förhindra bildandet av blodproppar, en riskfaktor för stroke (7).

Den tidigare nämnda lilla studien på 16 män med övervikt eller fetma visade vidare att om man tog fjärilsärtextrakt efter en fettrik måltid minskade bildandet av fettceller och ackumuleringen av triglycerider (8).

Detta innebär att extraktet kan förbättra ovanligt höga koncentrationer av blodfetter efter en måltid – en prediktor för hjärtsjukdomar (8).

För att förklara denna effekt spekulerar forskarna i att blommans antioxidanter hämmar bukspottkörtelns lipas, ett enzym som ansvarar för att bryta ner kostfetter (8).

Kan ha egenskaper mot diabetes

Anthocyaniner i blått te kan hjälpa till att hantera dina blodsockernivåer.

Viss forskning visar att antioxidanter i fjärilsärtextrakt kan hämma kolhydratnedbrytande enzymer som intestinal alfa-glukosidas, pankreas alfa-amylas och intestinal sukras (1, 3).

Genom att hämma nämnda enzymer fördröjer extraktet matsmältningen och upptaget av socker. I gengäld resulterar detta i minskade blodsocker- och insulinnivåer (1, 3).

Minskade insulinnivåer i blodet har förknippats med en lägre risk för insulinresistens, dysfunktion i blodkärlen, fetma och metaboliskt syndrom (1).

Mänsklig forskning har dock fortfarande motstridiga resultat när man analyserar de antidiabetiska egenskaperna hos blått te.

Blått te

En studie på 15 friska vuxna fastställde att konsumtion av sackaros – eller bordssocker – med 1 eller 2 gram fjärilsärtsextrakt ledde till undertryckta insulin- och blodsockernivåer 30 minuter senare, vilket tyder på förbättrad blodsockerhantering efter en måltid (1).

Däremot fann den lilla studien på 16 män med övervikt eller fetma inga signifikanta skillnader i blodsockernivåerna efter en fettrik måltid kompletterad med samma mängd fjärilsärtextrakt (8).

Observera dessutom att studier på människor använder blommans extrakt och inte teet. Eftersom teet är mycket mer utspätt är det osannolikt att det har samma anmärkningsvärda effekter.

Andra fördelar

Andra potentiella fördelar med att dricka blått te är bl.a:

  • Svampdödande och antimikrobiella egenskaper. Vissa antioxidanter som finns i blomman kan erbjuda svampdödande egenskaper mot Penicillium expansum conidia och antibakteriella egenskaper mot Streptococcus mutans och Staphylococcus aureus (2, 3, 7, 10, 11).
  • Förbättrad hjärnhälsa. Djurstudier tyder på att extrakt av fjärilsärt kan förbättra minnet och förhindra ytterligare minnesförlust vid Alzheimers sjukdom, men ingen forskning bekräftar dessa effekter hos människor (2, 12).
  • Koffeinfritt alternativ. Eftersom blått te görs av fjärilsärtsblommor och inte av Camellia sinensis-växten – källan till koffein i svart te – är det en koffeinfri dryck (13).
  • Naturligt färgämne för livsmedel. Den blå färgen från fjärilsärtsblommor är ett populärt alternativ till konstgjorda blå livsmedelsfärgämnen, som har blivit alltmer missgynnade på grund av hälsoproblem (2).

Även om forskningen om blått te:s fördelar är lovande, fokuserar de flesta av dem på extrakt och antioxidanter snarare än på bryggt te. Dessutom finns det en uppenbar brist på studier på människor, eftersom det mesta av forskningen är relaterad till resultat från provrörs- och djurstudier.

Därför behövs ytterligare forskning på människor för att bättre förstå de positiva effekterna av att dricka en kopp av detta te.

SAMMANFATTNING

Tack vare sitt höga innehåll av antocyanin kan blått te förbättra hjärtats och hjärnans hälsa och ge antidiabetiska, cancerförebyggande och antimikrobiella egenskaper. Det behövs dock mer forskning för att bekräfta dessa effekter.

Potentiella biverkningar

Det finns för närvarande inga rapporterade biverkningar av att dricka blått te.

Med det sagt, vissa anekdotiska bevis hävdar att det kan orsaka illamående, magont och diarré om det konsumeras i stora mängder.

SAMMANFATTNING

När blått te konsumeras med måtta anses blått te i allmänhet vara säkert.

Hur man gör blått te

Att göra en kopp blått te är enkelt och du kan njuta av det varmt eller kallt.

Här är vad du behöver för att göra en kopp blått te hemma:

  • 1 kopp (240 ml) kokande vatten
  • 3-5 fjärilsärtsblommor, 1 tsk torkade fjärilsärtsblommor eller 1 tepåse.
  • Socker, honung eller annat sötningsmedel (valfritt).
  • Saft från en halv lime eller citron (valfritt).

Lägg fjärilsärtsblommorna eller tepåsen i en kopp och tillsätt kokande vatten. Låt stå i 5 minuter eller tills vattnet får en ljusblå färg. Söta med socker eller honung efter smak om så önskas.

Du kan också tillsätta lime- eller citronsaft. Förutom att det ger en syrlig smak sänker detta också teets pH- eller surhetsnivå, vilket ändrar dess färg från blått till violett.

Om du vill njuta av ett uppfriskande glas blått te en varm sommardag låter du helt enkelt teet svalna, häller över det i ett glas och tillsätter krossad is.

SAMMANFATTNING

Gör blått te hemma genom att dra upp fjärilsblommor i kokande vatten. Tillsätt citronsaft för extra smak och för att ändra teets färg.

Slutsats

Blått te är en örtinfusion som görs genom att man låter fjärilsärtsblommor dra i varmt vatten.

Dess höga antocyaninhalt ger teet dess karakteristiska ljusblå färg och medicinska egenskaper. Dessa kan omfatta förbättrad hjärt- och hjärnhälsa samt antidiabetiska och cancerbekämpande egenskaper, för att nämna några.

Blått te är i allmänhet säkert att konsumera, även om det kan leda till matsmältningsbesvär om det konsumeras i stora mängder.

Så nästa gång du känner dig sugen på en varm kopp te eller iste, varför inte välja blått te?

En sista sak

Prova det här i dag: Fjärilstjärneblommor kan användas för att göra mycket mer än en kopp te. Du kan också använda dem för att göra blå latte, cocktails, kakor och kex.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5759795/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6546959/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8718764/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33967304/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29952268/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8348707/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8533577/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33801631/
  10. https://synapse.koreamed.org/articles/1060654
  11. https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(18)33823-2/fulltext
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7764187/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8605308/

Lämna ett svar