Många människor vänder sig till naturliga tillskott för att förbättra sin hjärta och kärlhälsa och förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Men vad finns det för alternativ på marknaden och vilka av dessa är verkligen effektiva? I den här artikeln tittar vi närmare på olika typer av tillskott och deras påstådda hälsofördelar, samt vad forskningen säger om deras effektivitet.

tillskott för hjärta och kärl

Vad är tillskott för hjärta och kärl?

Tillskott för hjärta och kärl är kosttillskott som påstås hjälpa till att förbättra hjärt- och kärlhälsan och förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Dessa tillskott kan innehålla en mängd olika ämnen, såsom vitaminer, mineraler, aminosyror, fytokomponenter och enzymer.

Det finns många olika tillskott på marknaden som påstås ha hälsofördelar för hjärta och kärl. Några exempel är omega-3-fettsyror, magnesium, koenzym Q10, kolesterolsänkande statiner och växtbaserade läkemedel såsom gurkmeja och garlic.

Vad säger forskningen om tillskott för hjärta och kärl?

Det finns en mängd olika studier som har undersökt effekten av olika tillskott för hjärta och kärl. Här är några exempel på vad forskningen säger om några av de mest populära tillskotten:

Omega-3-fettsyror

Omega-3-fettsyror är en typ av fleromättat fett som finns i fet fisk, såsom lax och makrill, samt i växtoljor såsom raps- och linolja. Många studier har visat att omega-3-fettsyror kan ha en positiv effekt på hjärta och kärlhälsan genom att sänka blodtrycket och förbättra blodfettvärdena.
En studie publicerad i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition fann att människor som konsumerade mer omega-3-fettsyror hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar jämfört med de som konsumerade mindre mängder. En annan studie, publicerad i tidsskriftet Circulation, fann att omega-3-tillskott kan sänka blodtrycket hos personer med hypertension (högt blodtryck).

Det finns dock också studier som inte har funnit några större hälsofördelar med att ta omega-3-tillskott. En studie publicerad i New England Journal of Medicine fann till exempel ingen skillnad i hjärt-kärlsjukdomsrisk mellan de som tog omega-3-tillskott och de som inte gjorde det.

Magnesium

Magnesium är ett mineral som finns naturligt i många livsmedel, såsom spenat, mandlar och avokado. Det påstås att magnesium kan ha en positiv effekt på hjärt- och kärlhälsan genom att sänka blodtrycket och förbättra blodfettvärdena.
En studie publicerad i tidsskriftet The Lancet fann att människor med låga magnesiumnivåer i blodet hade ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. En annan studie, publicerad i tidsskriftet American Heart Association, fann att magnesiumtillskott kan sänka blodtrycket hos personer med hypertension.

Det finns dock också studier som inte har funnit några större hälsofördelar med att ta magnesiumtillskott. En studie publicerad i tidsskriftet JAMA Internal Medicine fann till exempel ingen skillnad i hjärt-kärlsjukdomsrisk mellan de som tog magnesiumtillskott och de som inte gjorde det.
Produkttips från Nutri.se >

Koenzym Q10

Koenzym Q10, även kallat CoQ10, är ett ämne som finns naturligt i kroppen och som spelar en viktig roll i produktionen av energi i cellerna. Det påstås att CoQ10 kan ha en positiv effekt på hjärt- och kärlhälsan genom att sänka blodtrycket och förbättra blodfettvärdena.
En studie publicerad i tidsskriftet The American Journal of Cardiology fann att CoQ10-tillskott kan sänka blodtrycket hos personer med hypertension. En annan studie, publicerad i tidsskriftet The International Journal of Cardiology, fann att CoQ10-tillskott kan förbättra hjärthälsan hos personer med hjärtsvikt.

Det finns dock också studier som inte har funnit några större hälsofördelar med att ta CoQ10-tillskott. En studie publicerad i tidsskriftet JAMA fann till exempel ingen skillnad i hjärt-kärlsjukdomsrisk mellan de som tog CoQ10-tillskott och de som inte gjorde det.

Kolesterolsänkande statiner

Statiner är läkemedel som används för att sänka kolesterolnivåerna i blodet och förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Många studier har visat att statiner kan vara effektiva för att sänka kolesterolnivåerna och förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
En studie publicerad i tidsskriftet The New England Journal of Medicine fann att statinbehandling kan sänka risken för hjärt-kärlsjukdomar hos personer med höga kolesterolnivåer. En annan studie, publicerad i tidsskriftet The Lancet, fann att statinbehandling kan minska risken för stroke hos personer med högt kolesterol.

Det finns dock också studier som har visat på eventuella biverkningar av statiner, såsom trötthet, muskelsvaghet och huvudvärk. Därför är det viktigt att tala med en läkare innan man börjar ta statiner eller andra kolesterolsänkande läkemedel.

Växtbaserade läkemedel

Växtbaserade läkemedel, såsom gurkmeja och garlic, påstås ha hälsofördelar för hjärta och kärl. Gurkmeja, till exempel, påstås ha antiinflammatoriska egenskaper och kan därför vara bra för hjärt- och kärlhälsan. Garlic påstås också kunna sänka kolesterolnivåerna i blodet och förbättra blodfettvärdena.

Det finns studier som har visat på viss effekt av växtbaserade läkemedel för hjärt- och kärlhälsan. En studie publicerad i tidsskriftet The American Journal of Cardiology fann till exempel att garlic kan sänka kolesterolnivåerna i blodet. En annan studie, publicerad i tidsskriftet The Journal of Nutrition, fann att gurkmeja kan ha antiinflammatoriska egenskaper och kan därför vara bra för hjärt- och kärlhälsan.

Det finns dock också studier som inte har funnit några större hälsofördelar med växtbaserade läkemedel. En studie publicerad i tidsskriftet The New England Journal of Medicine fann till exempel ingen skillnad i hjärt-kärlsjukdomsrisk mellan de som tog garlic och de som inte gjorde det.

tillskott för hjärta och kärl

10 mest ställda frågor om tillskott för hjärta och kärl

1. Vilka är de mest populära tillskotten för hjärta och kärl?

De mest populära tillskotten för hjärta och kärl är omega-3-fettsyror, magnesium, koenzym Q10 och växtbaserade läkemedel såsom gurkmeja och garlic.

2. Kan tillskott för hjärta och kärl ersätta en hälsosam livsstil?

Tillskott för hjärta och kärl kan inte ersätta en hälsosam livsstil. En hälsosam livsstil innebär att äta en balanserad kost, motionera regelbundet, undvika rökning och alkohol i större mängder och hålla stressen under kontroll. Tillskott kan vara ett komplement till en hälsosam livsstil, men kan inte ersätta den.

3. Är tillskott för hjärta och kärl säkra att använda?

Många tillskott för hjärta och kärl är säkra att använda, men det finns också tillskott som kan vara farliga att ta. Det är därför viktigt att alltid rådfråga en läkare eller annan vårdgivare innan man börjar ta ett tillskott.

4. Hur mycket av ett tillskott ska man ta för att få en effekt?

Det kan variera hur mycket av ett tillskott man behöver ta för att få en effekt. Det är viktigt att följa doseringen som anges på förpackningen och att inte ta mer än rekommenderad dos.

5. Är tillskott för hjärta och kärl bevisade att de fungerar?

Vissa tillskott för hjärta och kärl har bevisade hälsofördelar, medan andra inte har det. Det är därför viktigt att läsa på om tillskottet man är intresserad av och att rådfråga en läkare eller annan vårdgivare innan man börjar ta det.

6. Kan tillskott för hjärta och kärl orsaka biverkningar?

Vissa tillskott för hjärta och kärl kan orsaka biverkningar, såsom magbesvär, trötthet och huvudvärk. Det är därför viktigt att läsa på om tillskottet man är intresserad av och att rådfråga en läkare eller annan vårdgivare innan man börjar ta det.

7. Kan tillskott för hjärta och kärl interagera med läkemedel jag redan tar?

Vissa tillskott för hjärta och kärl kan interagera med läkemedel man redan tar och orsaka oönskade biverkningar. Det är därför viktigt att rådfråga en läkare eller annan vårdgivare innan man börjar ta ett tillskott om man redan tar läkemedel.

8. Kan man äta för mycket av ett tillskott för hjärta och kärl?

Det är möjligt att äta för mycket av ett tillskott för hjärta och kärl, vilket kan orsaka oönskade biverkningar. Det är därför viktigt att följa doseringen som anges på förpackningen och att inte ta mer än rekommenderad dos.

9. Kan man få för lite av ett tillskott för hjärta och kärl?

Det är möjligt att få för lite av ett tillskott för hjärta och kärl om man inte tar tillräckligt med tillskottet. Detta kan leda till att man inte får den förväntade effekten av tillskottet. Det är därför viktigt att följa doseringen som anges på förpackningen och att inte ta mindre än rekommenderad dos.

10. Kan barn ta tillskott för hjärta och kärl?

Det är viktigt att rådfråga en läkare eller annan vårdgivare innan barn tar tillskott för hjärta och kärl. Vissa tillskott kan vara lämpliga för barn, medan andra kan vara farliga. Det är också viktigt att barns dosering anpassas efter deras ålder och kroppsvikt.

Sammanfattning

Det finns många olika tillskott på marknaden som påstås ha hälsofördelar för hjärta och kärl. Vissa studier har visat på viss effekt av dessa tillskott, medan andra studier inte har funnit några större hälsofördelar. Därför är det viktigt att prata med en läkare eller annan vårdgivare innan man börjar ta något tillskott för att förbättra hjärt- och kärlhälsan.
Produkttips från Nutri.se >

Källor:

  • The American Journal of Clinical Nutrition – Omega-3 fatty acids and risk of cardiovascular disease
  • Circulation – Omega-3 supplementation and cardiovascular disease
  • New England Journal of Medicine – Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease
  • The Lancet – Dietary magnesium and the risk of cardiovascular disease
  • American Heart Association – Magnesium and cardiovascular risk
  • JAMA Internal Medicine – Magnesium intake and risk of cardiovascular disease
  • The American Journal of Cardiology – Coenzyme Q10 for the treatment of hypertension
  • The International Journal of Cardiology – Coenzyme Q10 in the treatment of heart failure
  • JAMA – Coenzyme Q10 for the treatment of heart failure
  • The New England Journal of Medicine – The effect of pravastatin on coronary events after myocardial infarction in patients with average cholesterol levels
  • The Lancet – Atorvastatin in patients with stable coronary artery disease
  • The American Journal of Cardiology – Garlic for the prevention of cardiovascular morbidity and mortality in hypertensive patients
  • The Journal of Nutrition – Curcumin: A review of its effects on human health

Lämna ett svar