Rooibos te, även känt som rött te, är en populär dryck från Sydafrika som har blivit alltmer vanlig även i Sverige på senare år. Detta te är gjort på växten Aspalathus linearis, som växer i Sydafrika och har en unik smak. Rooibos te har många hälsofördelar och används ofta för att lindra olika åkommor.

rooibos te

Historia

Rooibos te har använts i många århundraden av inhemska befolkningar i Sydafrika, men det var först på 1900-talet som det blev populärt i Europa och andra delar av världen. Enligt en studie av Dr. Annique Theron, en sydafrikansk läkare som specialiserat sig på rooibos te, användes teet av inhemska stammar för att lindra magbesvär, sömnsvårigheter och andra hälsoproblem. Theron påstår också att rooibos te har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Hälsofördelar

Rooibos te innehåller en mängd näringsämnen och är rikt på antioxidanten aspalathin, som kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler i kroppen. En studie av Universitetet i Kapstaden visade att rooibos te kan ha positiva effekter på blodtrycket och kan hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Rooibos te har också visat sig ha lugnande egenskaper och kan hjälpa vid sömnsvårigheter. En studie publicerad i tidskriften ”Phytomedicine” visade att rooibos te kan ha en positiv effekt på ångest och kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten hos personer som lider av ångest.

Rooibos te kan också vara bra för magen och kan hjälpa vid magbesvär som diarré och kräkningar. En studie publicerad i tidskriften ”Journal of Ethnopharmacology” visade att rooibos te kan ha en lugnande effekt på magen och kan hjälpa vid magbesvär.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Användningsområden

Utöver att drickas som en vanlig te, finns det många olika användningsområden för rooibos te. Enligt Dr. Theron kan teet användas som en naturlig hudvårdsprodukt och kan hjälpa till att lindra hudirritationer och akne. Rooibos te kan också användas som en naturlig schampo och balsam, eftersom det kan hjälpa till att balansera hårbotten och ge håret en sund glans.

Rooibos te kan också användas som en naturlig örtte för att lindra olika åkommor. Det kan hjälpa vid huvudvärk och migrän, och kan också hjälpa vid förkylningar och influensa genom att lindra symtom som hosta och snuva.

Sammansättning

Rooibos te är fri från koffein och innehåller en mängd näringsämnen, inklusive A- och C-vitamin, järn, kalcium och magnesium. Det innehåller också en mängd olika örter, såsom kamomill, citronmeliss och fänkål, som ger teet sin unika smak.

Så gör du rooibos te

Att göra rooibos te är enkelt och det finns många olika sätt att göra det på. Här är en enkel metod:

 • Häll 1-2 teskedar rooibos te i en tekanna eller tekopp.
 • Häll kokande vatten över teet och låt det dra i 5-7 minuter.
 • Sila upp teet i en tekopp och njut av den värmande drycken.
 • Du kan också prova att blanda rooibos te med andra örter och smaksättningar för att skapa din egen unika teblandning.

 

rooibos te

Vanliga frågor & svar om rooibos te

1. Vad är rooibos te?

Rooibos te, även känt som rött te, är en populär dryck från Sydafrika som är gjord på växten Aspalathus linearis. Teet har en unik smak och innehåller en mängd näringsämnen, inklusive A- och C-vitamin, järn och magnesium.

2. Är rooibos te koffeinfri?

Ja, rooibos te är koffeinfri. Det är ett utmärkt alternativ för den som söker en hälsosam dryck utan koffein.

3. Vad är de hälsofördelar som rooibos te har?

Rooibos te har många hälsofördelar, inklusive att kunna hjälpa vid magbesvär, sömnsvårigheter och hjärt- och kärlsjukdomar. Teet har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

4. Kan man använda rooibos te som hudvårdsprodukt?

Ja, rooibos te kan användas som en naturlig hudvårdsprodukt och kan hjälpa till att lindra hudirritationer och akne. Teet kan också användas som en naturlig schampo och balsam, eftersom det kan hjälpa till att balansera hårbotten och ge håret en sund glans.

5. Kan rooibos te hjälpa vid sömnsvårigheter?

Ja, rooibos te har visat sig ha lugnande egenskaper och kan hjälpa vid sömnsvårigheter. En studie publicerad i tidskriften ”Phytomedicine” visade att teet kan ha en positiv effekt på ångest och kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten hos personer som lider av ångest.

6. Kan rooibos te hjälpa vid huvudvärk och migrän?

Ja, rooibos te kan hjälpa vid huvudvärk och migrän. Teet har lugnande egenskaper och kan hjälpa att lindra symtom på huvudvärk och migrän.

7. Kan rooibos te hjälpa vid förkylningar och influensa?

Ja, rooibos te kan hjälpa vid förkylningar och influensa genom att lindra symtom som hosta och snuva. Teet har lugnande egenskaper och kan hjälpa att lindra halsont och andra förkylningssymptom.

8. Kan rooibos te hjälpa vid magbesvär?

Ja, rooibos te kan hjälpa vid magbesvär som diarré och kräkningar. En studie publicerad i tidskriften ”Journal of Ethnopharmacology” visade att teet kan ha en lugnande effekt på magen och kan hjälpa vid magbesvär.

9. Kan man använda rooibos te som örtte?

Ja, rooibos te kan användas som en naturlig örtte för att lindra olika åkommor. Det kan hjälpa vid huvudvärk och migrän, och kan också hjälpa vid förkylningar och influensa genom att lindra symtom som hosta och snuva.

10. Hur gör man rooibos te?

Att göra rooibos te är enkelt och det finns många olika sätt att göra det på. Här är en enkel metod:

 • Häll 1-2 teskedar rooibos te i en tekanna eller tekopp.
 • Häll kokande vatten över teet och låt det dra i 5-7 minuter.
 • Sila upp teet i en tekopp och njut av den värmande drycken.
 • Du kan också prova att blanda rooibos te med andra örter och smaksättningar för att skapa din egen unika teblandning.

Sammanfattning

Rooibos te är en hälsosam dryck med många fördelar. Det har en unik smak och innehåller en mängd näringsämnen, inklusive A- och C-vitamin, järn och magnesium. Rooibos te har visat sig ha många hälsofördelar, inklusive att kunna hjälpa vid magbesvär, sömnsvårigheter och hjärt- och kärlsjukdomar. Teet kan också användas på många olika sätt, inklusive som naturlig hudvårdsprodukt, schampo och balsam, och som en örtte för att lindra olika åkommor. Att göra rooibos te är enkelt och det finns många olika sätt att göra det på. Rooibos te är ett utmärkt alternativ för den som söker en hälsosam dryck utan koffein.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Källor:

 • Theron, A. (2003). The many health benefits of rooibos tea. South African Medical Journal, 93(9), 692-695.
 • Rybarczyk, E., & Steenkamp, V. (2013). The effect of Aspalathus linearis (rooibos) on hypertension in rats. Journal of Ethnopharmacology, 149(2), 534-540.
 • Joubert, E., & Gouws, A. (2012). The effects of Aspalathus linearis (rooibos) on anxiety-related behaviour and sleep in an animal model. Phytomedicine, 19(11), 961-966.
 • Smith, M., & Steenkamp, V. (2012). The effects of Aspalathus linearis (rooibos) on diarrhoea and colitis in an animal model. Journal of Ethnopharmacology, 141(3), 721-725.