Denna ört hjälper till att bekämpa infektioner, kontrollera blodsockret och mycket mer.

Berberis (Berberis vulgaris) är en buske som är infödd i Europa, Nordafrika och som nu växer vilt i många regioner i Nordamerika. Berberis bär används traditionellt för att göra sylt och geléer. Men örten har också en lång historia som folkmedicin för matsmältningsstörningar, inklusive förstoppning, diarré, dyspepsi, halsbränna och aptitlöshet.

Produkttips från Nutri.se >

Traditionellt ansågs den öka gallflödet, varför den användes vid lever- och gallblåseproblem. Den användes också lokalt för att behandla hudbesvär som eksem, psoriasis, akne och mindre sår (1).

Vad används berberis för?

Det aktiva ämnet i berberis verkar vara en fytokemisk substans (alkaloid) som kallas berberin. Alkaloiderna i berberi finns i växtens rot, rhizom och stambark. Andra örter som innehåller berberin är bland annat guldsalg (som har en högre koncentration av berberin än berberin), den kinesiska örten Coptis och Oregondruva.

Bevisen för eventuella fördelar med berberin är extremt svaga, även om det finns studier av berberin som kan gälla för berberin. Eventuella fördelar med berberis beror sannolikt på att den innehåller berberin, för vilket medicinska användningsområden håller på att fastställas (2).

Det finns få vetenskapliga bevis som stöder den medicinska användningen av berberis, men det finns vissa bevis som stöder användningen av berberin.

Berberin är en kemisk förening som finns i flera växter, däribland berberis.

berberis

Sår i cancersår

Forskning visar att applicering av en gel som innehåller berberin kan minska smärta, rodnad, blödning och storleken på såren hos personer med cancersår (3).

Diabetes

Berberin verkar sänka blodsockernivåerna något hos personer med diabetes. Resultaten av en pilotstudie på 84 patienter som publicerades 2008 tyder på att om man tar 500 mg berberin två till tre gånger om dagen i upp till tre månader kan man kontrollera blodsockret lika effektivt som metformin, det första läkemedlet för typ 2-diabetes (4).

Dessutom visade berberin en gynnsam påverkan på kolesterol, till skillnad från metformin som knappt har någon effekt. Som författarna till en översiktsartikel från 2015 konstaterade: ”Med liten dokumentation av biverkningar positioneras berberin som ett potentiellt kandidatläkemedel för behandling av typ 2-diabetes”.

Högt kolesterol

Det finns tidiga bevis för att berberin kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna hos personer med högt kolesterol. Att ta 500 mg berberin två gånger om dagen i tre månader verkar sänka totalkolesterol, LDL-kolesterol eller ”dåligt” kolesterol och triglyceridnivåerna hos personer med högt kolesterol (5).

I en annan klinisk prövning delades 63 patienter med högt kolesterol slumpmässigt in i tre grupper (6). Den första gruppen behandlades med berberin (1 000 milligram per dag), den andra med det receptbelagda läkemedlet simvastatin (20 milligram per dag) och den tredje med en kombination av berberin och simvastatin. Författarna rapporterade en 24-procentig minskning av LDL-nivåerna hos dem som behandlades med berberin, en 14-procentig minskning hos dem som behandlades med simvastatin och en 32-procentig minskning i den grupp som behandlades med både simvastatin och berberin.

Högt blodtryck

Att ta 0,9 gram berberin per dag tillsammans med det blodtryckssänkande läkemedlet amlodipin minskar det systoliska blodtrycket (den övre siffran) och det diastoliska blodtrycket (den nedre siffran) bättre än att ta enbart amlodipin hos personer med högt blodtryck (7).

Polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS)

Forskning tyder på att berberin kan sänka blodsockret, förbättra kolesterol- och triglyceridnivåerna, minska testosteronnivåerna och sänka midje-höftförhållandet hos kvinnor med PCOS, en hormonell störning som är vanlig bland kvinnor i reproduktiv ålder.8 Hos vissa kvinnor med PCOS ordineras läkemedlet metformin för att förhindra att diabetes utvecklas (kvinnor med PCOS har visat sig ha högre insulinnivåer jämfört med kvinnor med samma vikt utan sjukdomen). Viss forskning visar att berberin kan sänka blodsockernivåerna på samma sätt som metformin, men berberin verkar förbättra kolesterolnivåerna bättre än läkemedlet (4).

Berberin kan också förbättra fertiliteten. I en pilotstudie fick 98 anovulatoriska kvinnor med PCOS berberin (anovulatorisk blödning är en typ av onormal livmoderblödning) (9). Ovulationen förbättrades med i genomsnitt 25 % efter fyra månaders intag av berberin. En annan studie som publicerades i Clinical Endocrinology visade att kvinnor med PCOS som slumpmässigt valdes ut för att ta berberin hade högre graviditetsfrekvens än metformin eller placebo och med färre biverkningar när det togs 12 veckor före IVF-behandling (10).

Diarré

En av de mest välkända användningarna av berberin var som ört för behandling av diarré och dysenteri, och forskning för detta ändamål går tillbaka åtminstone så långt tillbaka som till mitten av 1900-talet. I en studie som publicerades i Journal of Infectious Diseases upplevde personer med diarré orsakad av E. coli som tog en engångsdos på 400 milligram berberin en 48 % minskning av avföringsvolymen under de åtta timmarna efter behandlingen jämfört med placebogruppen (11). Berberingruppen hade också betydligt större sannolikhet att sluta ha diarré inom 24 timmar efter behandlingen. Enligt NMCD finns det dock inte tillräckliga bevis för att bedöma effektiviteten av berberin mot diarré (12).

Urval, beredning och förvaring

Berberientusiaster rekommenderar att du introducerar dig själv till bären genom att ha dem i sås, gelé, juice, vin eller te. Du kan också prova att ersätta russin eller tranbär med några berberisbär när du bakar (berberis smakar surare). Berberis (även kallat zereshk) kan köpas i livsmedelsbutiker i Medelhavsområdet eller Mellanöstern, i vissa hälsokostbutiker eller på Internet. För att bevara färg och kvalitet bör man se till att bären kyls ner.

Berberis finns som te, tinktur, kapsel, vätskeextrakt, torkad ört och tabletter samt som salva för lokal användning. Det finns ingen fastställd daglig dos för berberis: Rekommendationerna sträcker sig från två gram till sex gram bär eller motsvarande mängd i extraktform (13). Berberis extrakt är standardiserade för att innehålla 8-12 % alkaloider, varav berberin är den vanligaste. Det är dock inte klart att berberis innehåller tillräckligt mycket berberin för att ge några påstådda potentiella fördelar.

Möjliga biverkningar

I stora doser kan berberis orsaka kräkningar, diarré, kramper och farliga fall i blodtryck, hjärtfrekvens och andning (14). Ta inte berberis utan att först diskutera det med din läkare, särskilt om du tar antikoagulantia (blodförtunnande medel), blodtrycksmedicin, diabetesmedicin, diuretika (vattenpiller), antibiotika och antihistaminer. Berberis kan minska eller öka effekten av dessa och andra läkemedel. En studie som publicerades i European Journal of Pharmacology visade till exempel att berberin ökade mängden av läkemedlet ciklosporin A hos njurtransplanterade patienter (15).

berberis

En överdosering av berberin kan leda till njurirritation (16). Symtom på njurproblem är blodig urin, smärta vid urinering, smärta i ländryggen eller magen och feber. Sök omedelbar läkarvård.

Berberis ska inte användas för att ersätta konventionell behandling. I synnerhet bör det inte användas som huskur för urinvägsinfektioner. Om bakterierna inte utrotas helt och hållet kan infektionen sprida sig till njurarna, även om symtomen, som svår eller smärtsam urinering, kan försvinna.

Gravida kvinnor bör inte använda berberis eftersom det kan stimulera sammandragningar i livmodern och orsaka missfall.16 Säkerheten hos berberis hos ammande kvinnor och barn är okänd och bör undvikas.

Forskare har till exempel undersökt berberins traditionella användning för att bekämpa infektioner. Enligt en översiktsartikel från 2008 om naturliga metoder för att förebygga och behandla infektioner i de nedre urinvägarna visar berberinextrakt betydande antimikrobiell aktivitet mot en mängd olika organismer, inklusive bakterier som Chlamydia, virus, svampar och protozoer (17) .

Kineserna har använt berberininnehållande växtbaserade läkemedel i mer än 3 000 år, och berberin är ett receptfritt läkemedel i det landet för behandling av gastrointestinala infektioner, t.ex. bakteriell diarré. År 1988 upptäcktes berberins hypoglykemiska effekt när berberin användes för att behandla diarré hos diabetespatienter i Kina.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. Nasri H, Bahmani M, Shahinfard N, Moradi Nafchi A, Saberianpour S, Rafieian Kopaei M. Medicinal Plants for the Treatment of Acne Vulgaris: A Review of Recent EvidencesJundishapur J Microbiol. 2015;8(11):e25580. doi:10.5812/jjm.25580
  2. Imenshahidi M, Hosseinzadeh H. Berberine and barberry (Berberis vulgaris): A clinical reviewPhytother Res. 2019;33(3):504-523. doi:10.1002/ptr.6252
  3. DeFilipps RA, Krupnick GA. The medicinal plants of MyanmarPhytoKeys. 2018;(102):1-341. doi:10.3897/phytokeys.102.24380
  4. Yin J, Xing H, Ye J. Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitusMetab Clin Exp. 2008;57(5):712-717. doi:10.1016/j.metabol.2008.01.013
  5. Feng X, Sureda A, Jafari S, et al. Berberine in Cardiovascular and Metabolic Diseases: From Mechanisms to TherapeuticsTheranostics. 2019;9(7):1923-1951. doi:10.7150/thno.30787
  6. Kong WJ, Wei J, Zuo ZY, et al. Combination of simvastatin with berberine improves the lipid-lowering efficacyMetab Clin Exp. 2008;57(8):1029-37. doi:10.1016/j.metabol.2008.01.037
  7. Doggrell SA. Berberine–a novel approach to cholesterol loweringExpert Opin Investig Drugs. 2005;14(5):683-685. doi:10.1517/13543784.14.5.683
  8. Xie L, Zhang D, Ma H, et al. The Effect of Berberine on Reproduction and Metabolism in Women with Polycystic Ovary Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Control TrialsEvid Based Complement Alternat Med. 2019;2019:7918631. doi:10.1155/2019/7918631
  9. Li L, Li C, Pan P, et al. A Single Arm Pilot Study of Effects of Berberine on the Menstrual Pattern, Ovulation Rate, Hormonal and Metabolic Profiles in Anovulatory Chinese Women with Polycystic Ovary SyndromePLoS ONE. 2015;10(12):e0144072. doi:10.1371/journal.pone.0144072
  10. An Y, Sun Z, Zhang Y, Liu B, Guan Y, Lu M. The use of berberine for women with polycystic ovary syndrome undergoing IVF treatmentClin Endocrinol (Oxf). 2014;80(3):425-431. doi:10.1111/cen.12294
  11. Rabbani GH, Butler T, Knight J, Sanyal SC, Alam K. Randomized controlled trial of berberine sulfate therapy for diarrhea due to enterotoxigenic Escherichia coli and Vibrio choleraeJ Infect Dis. 1987;155(5):979-984. doi:10.1093/infdis/155.5.979
  12. Zhu B, Ahrens FA. Effect of berberine on intestinal secretion mediated by Escherichia coli heat-stable enterotoxin in jejunum of pigsAm J Vet Res. 1982;43(9):1594-1598.
  13. Olas B. Berry Phenolic Antioxidants – Implications for Human HealthFront Pharmacol. 2018;9:78. doi:10.3389/fphar.2018.00078
  14. Ronis MJJ, Pedersen KB, Watt J. Adverse Effects of Nutraceuticals and Dietary SupplementsAnnu Rev Pharmacol Toxicol. 2018;58:583-601. doi:10.1146/annurev-pharmtox-010617-052844
  15. Wu X, Li Q, Xin H, Yu A, Zhong M. Effects of berberine on the blood concentration of cyclosporin A in renal transplanted recipients: clinical and pharmacokinetic studyEur J Clin Pharmacol. 2005;61(8):567-572. doi:10.1007/s00228-005-0952-3
  16. Rad SZK, Rameshrad M, Hosseinzadeh H. Toxicology effects of Berberis vulgaris (barberry) and its active constituent, berberine: a reviewIran J Basic Med Sci. 2017;20(5):516-529. doi:10.22038/IJBMS.2017.8676
  17. Head KA. Natural approaches to prevention and treatment of infections of the lower urinary tractAltern Med Rev. 2008;13(3):227-244.

Lämna ett svar