Att ta vitaminer är en del av den dagliga rutinen för miljontals människor världen över.

Även om anvisningar för säker dosering anges på de flesta flaskor med kosttillskott är det vanligt att man tar mer än vad som rekommenderas.

Produkttips från Nutri.se >

Konsumenter bombarderas med hälsoinformation som talar om att det kan vara bra för hälsan på många sätt att ta höga doser av vissa vitaminer. Att ta för mycket av vissa näringsämnen kan dock vara farligt.

I den här artikeln granskas säkerheten med att ta vitaminer, liksom de biverkningar och potentiella risker som är förknippade med att konsumera höga doser.

Vitamin överdos

Fettlösliga respektive vattenlösliga vitaminer

De 13 kända vitaminerna delas in i 2 kategorier – fettlösliga och vattenlösliga (1).

Vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer utsöndras lätt från kroppen och lagras inte lätt i vävnaderna. Det finns fler vattenlösliga vitaminer än fettlösliga (2).

Vattenlösliga vitaminer inkluderar vitamin C och åtta B-vitaminer:

  • Vitamin B1 (tiamin)
  • Vitamin B2 (riboflavin)
  • Vitamin B3 (niacin)
  • Vitamin B5 (pantotensyra)
  • Vitamin B6 (pyridoxin)
  • Vitamin B7 (biotin)
  • Vitamin B9 (folat)
  • Vitamin B12 (kobalamin)

Eftersom vattenlösliga vitaminer inte lagras utan snarare utsöndras via urinen är det mindre sannolikt att de orsakar problem även när de tas i höga doser.

Att ta megadoser av vissa vattenlösliga vitaminer kan dock leda till potentiellt farliga biverkningar.

Om man till exempel tar mycket höga doser av vitamin B6 kan det med tiden leda till potentiellt irreversibla nervskador, medan stora mängder niacin – vanligtvis över 2 gram per dag – kan orsaka leverskador (3, 4).

Fettlösliga vitaminer

Till skillnad från vattenlösliga vitaminer löses fettlösliga vitaminer inte upp i vatten och lagras lätt i kroppens vävnader (2).

Det finns fyra fettlösliga vitaminer:

  • Vitamin A
  • D-vitamin
  • E-vitamin
  • K-vitamin

Eftersom fettlösliga vitaminer kan ackumuleras i kroppen är det mer sannolikt att dessa näringsämnen leder till toxicitet än vattenlösliga vitaminer.

Även om det är sällsynt att ta för mycket vitamin A, D eller E kan det leda till potentiellt skadliga biverkningar (5).

Alternativt verkar det vara relativt ofarligt att ta höga doser av icke-syntetiskt K-vitamin, vilket är anledningen till att det inte har fastställts någon övre intagsnivå (UL) för detta näringsämne (6).

Övre intagsnivåer fastställs för att ange den maximala dosen av ett näringsämne som sannolikt inte kommer att orsaka skada för nästan alla människor i en allmän population (7, 8).

SAMMANFATTNING

Vattenlösliga vitaminer utsöndras lätt från kroppen, medan fettlösliga vitaminer kan lagras i vävnaderna. Fettlösliga vitaminer är mer benägna att orsaka toxicitet, även om vattenlösliga vitaminer också kan göra det.

Potentiella risker med att ta för många vitaminer

När dessa näringsämnen konsumeras naturligt genom livsmedel är det osannolikt att de orsakar skada, även om de konsumeras i stora mängder.

Men när de tas i koncentrerade doser i form av kosttillskott är det lätt att ta för mycket, och det kan leda till negativa hälsoeffekter.

Biverkningar av överkonsumtion av vattenlösliga vitaminer

När vissa vattenlösliga vitaminer tas i överskott kan de orsaka negativa effekter, varav vissa kan vara farliga.

I likhet med K-vitamin har dock vissa vattenlösliga vitaminer ingen observerbar toxicitet och därmed inget fastställt UL.

Dessa vitaminer omfattar vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B5 (pantotensyra), vitamin B7 (biotin) och vitamin B12 (kobalamin) (9, 10, 11, 12, 13).

Det är viktigt att notera att även om dessa vitaminer inte har någon observerbar toxicitet kan vissa av dem interagera med mediciner och störa resultaten av blodprov. Därför bör försiktighet iakttas med alla näringstillskott.

Följande vattenlösliga vitaminer har fastställda UL-värden, eftersom de kan orsaka negativa biverkningar när de tas i höga doser:

  • Vitamin C. Även om C-vitamin har relativt låg toxicitet kan höga doser av det orsaka gastrointestinala störningar, inklusive diarré, kramper, illamående och kräkningar. Migrän kan uppstå vid doser på 6 gram per dag (14, 15).
  • Vitamin B3 (niacin). När niacin tas i form av nikotinsyra kan det leda till högt blodtryck, buksmärtor, nedsatt syn och leverskador när det konsumeras i höga doser på 1-3 gram per dag (16).
  • Vitamin B6 (pyridoxin). Långvarig överkonsumtion av B6 kan orsaka allvarliga neurologiska symtom, hudskador, ljuskänslighet, illamående och halsbränna, där en del av dessa symtom uppstår vid intag av 1-6 gram per dag (17).
  • Vitamin B9 (folat). Intag av för mycket folat eller folsyra i tilläggsform kan påverka den mentala funktionen, påverka immunförsvaret negativt och maskera en potentiellt allvarlig B12-vitaminbrist (18).

Observera att detta är biverkningar som friska människor kan uppleva när de tar stora doser av dessa vitaminer. Personer med hälsoproblem kan uppleva ännu allvarligare reaktioner när de tar för mycket av ett vitamin.

Även om det är osannolikt att C-vitamin orsakar toxicitet hos friska människor kan det till exempel leda till vävnadsskador och dödliga hjärtmissbildningar hos personer med hemokromatos, en järnlagringsstörning (19).

Biverkningar i samband med överkonsumtion av fettlösliga vitaminer

Eftersom fettlösliga vitaminer kan ackumuleras i kroppens vävnader kan de orsaka mycket större skada när de tas i höga doser, särskilt under långa perioder.

Förutom K-vitamin, som har en låg potential för toxicitet, har de övriga tre fettlösliga vitaminerna en fastställd UL på grund av deras potential att orsaka skada vid höga doser.

Här är några biverkningar relaterade till överkonsumtion av fettlösliga vitaminer:

  • Vitamin A. Vitamin A-toxicitet, eller hypervitaminos A, kan uppstå om man äter vitamin A-rika livsmedel, men är oftast förknippad med kosttillskott. Symtomen omfattar illamående, ökat intrakraniellt tryck, koma och till och med död (20).
  • D-vitamin. Toxicitet från att ta höga doser av D-vitamintillskott kan leda till farliga symtom, bland annat viktnedgång, aptitlöshet och oregelbunden hjärtrytm. Det kan också höja kalciumnivåerna i blodet, vilket kan leda till organskador (21).
  • E-vitamin. Vitamin E-tillskott i höga doser kan störa blodkoagulationen, orsaka blödningar och leda till hemorragisk stroke (22).
  • K-vitamin. Även om K-vitamin har en låg potential för toxicitet kan det interagera med vissa mediciner, till exempel warfarin och antibiotika (6).

SAMMANFATTNING

Både vatten- och fettlösliga vitaminer kan orsaka biverkningar när de tas i höga doser, där vissa orsakar allvarligare symtom än andra.

Kan det vara livsfarligt att ta för många vitaminer? 

Även om det är ytterst sällsynt att dö av en överdosering av vitaminer har det rapporterats fall av dödsfall relaterade till vitaminförgiftning.

Till exempel kan hypervitaminos A orsakas av att man tar en enda stor dos på över 200 mg A-vitamin, eller kronisk användning av mer än 10 gånger det rekommenderade dagliga intaget (23).

Vitamin A-toxicitet kan leda till allvarliga komplikationer, såsom ökat tryck i ryggmärgsvätskan, koma och potentiellt dödliga organskador (23).

Produkttips från Nutri.se >

Om man dessutom tar megadoser av D-vitamin – mer än 50 000 IE dagligen – under långa perioder kan det leda till höga kalciumnivåer i blodet (hyperkalcemi), vilket kan leda till döden (24).

Överdosering av andra vitaminer kan på samma sätt orsaka potentiellt dödliga biverkningar, t.ex. leverskador.

I en fallrapport konstaterades att om man tar mycket höga doser på över 5 gram niacin med förlängd frisättning kan det leda till metabolisk acidos, en uppbyggnad av syra i kroppsvätskor, samt akut leversvikt – båda kan vara dödliga (25).

Tänk på att dessa potentiellt dödliga biverkningar är förknippade med att ta exceptionellt höga doser av vitaminer. Trots detta bör man alltid vara försiktig när man konsumerar alla kosttillskott.

SAMMANFATTNING

I sällsynta fall kan intag av extremt höga doser av vissa vitaminer leda till dödliga komplikationer.

Hur man tar vitaminer på ett säkert sätt 

Vitamin

Det bästa sättet att få i sig de näringsämnen du behöver är att äta en väl avrundad kost. Många människor behöver dock komplettera med vitaminer av olika skäl.

Ålder, genetiska sjukdomar, medicinska tillstånd och kost är alla faktorer som kan öka behovet av vissa näringsämnen.

Lyckligtvis är vitaminer vanligtvis säkra att ta så länge de används på ett ansvarsfullt sätt.

I följande diagram anges både det rekommenderade dagliga intaget (RDI) och det tolerabla övre intaget (UL) för fettlösliga och vattenlösliga vitaminer (6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22):

RDI för vuxna män RDI för vuxna kvinnor UL
Vitamin A 900 mcg retinol activity equivalents (RAE) 700 mcg RAE 3,000 mcg RAE
Vitamin B1 (thiamine) 1.2 mg 1.1 mg Ingen UL fastställd
Vitamin B2 (riboflavin) 1.3 mg 1.1 mg Ingen UL fastställd
Vitamin B3 (niacin) 16 mg niacin equivalents (NE) 14 mg NE 35 mg
Vitamin B5 (pantothenic acid) 5 mg 5 mg Ingen UL fastställd
Vitamin B6 (pyridoxine) 1.3 mg 1.3 mg 100 mg
Vitamin B7 (biotin) 30 mcg 30 mcg Ingen UL fastställd
Vitamin B9 (folate) 400 mcg dietary folate equivalents (DFE) 400 mcg (DFE) 1,000 mcg
Vitamin B12 (cobalamin) 2.4 mcg 2.4 mcg Ingen UL fastställd
Vitamin C 90 mg 75 mg 2,000 mg
Vitamin D 600 IU 600 IU 4,000 IU
Vitamin E 15 mg 15 mg 1,000 mg
Vitamin K 120 mcg 90 mcg No UL established

 

På grund av potentiell toxicitet rekommenderas det inte att konsumera mer än de tolerabla övre intagsnivåerna som fastställts för de näringsämnen som anges ovan.

Tänk på att din vårdgivare under vissa omständigheter kan rekommendera att du tar mer än UL för vissa näringsämnen för att korrigera en brist.

D-vitaminbrist behandlas till exempel ofta med högdos D-vitamininjektioner eller kosttillskott som ger över 50 000 IE D-vitamin, vilket är mycket mer än UL (26).

Även om de flesta flaskor med kosttillskott innehåller rekommendationer om hur mycket av ett vitamin man ska ta per dag kan behoven variera från person till person.

Om du har frågor om vitamindosering är det bäst att rådgöra med en läkare.

SAMMANFATTNING

Vissa vitaminer har fastställda UL-värden för att förhindra potentiell toxicitet. Det är bäst att konsultera din sjukvårdspersonal om du har frågor om korrekt vitamindosering.

Slutsats

Även om vitamintillskott konsumeras säkert av många människor dagligen är det möjligt att ta en för hög dos, vilket kan leda till negativa biverkningar.

Överdosering av vissa vitaminer kan leda till allvarliga komplikationer och i sällsynta fall till och med till döden.

Av dessa skäl är det viktigt att använda vitaminer på ett ansvarsfullt sätt och rådgöra med en betrodd hälsovårdare om du har frågor om rätt dosering.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810759/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538510/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6211325/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28827489
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241405/
  6. https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminK-HealthProfessional
  7. https://ods.od.nih.gov/Health_Information/Dietary_Reference_Intakes.aspx
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4792621/
  9. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/
  10. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
  11. https://ods.od.nih.gov/factsheets/PantothenicAcid-HealthProfessional/
  12. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/
  13. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
  14. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/
  16. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/
  17. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
  18. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949916/
  20. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
  21. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  22. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655642/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191699/
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5906759/
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5240054/

Lämna ett svar