Kollagenpeptider anses vanligtvis vara den bästa formen av kollagen för intag. Hydrolyserat kollagen bör tas om en person vill ta ett kollagentillskott. Hydrolyserat kollagen innebär att kollagenet har brutits ner till små peptider, som är lätta för kroppen att smälta.

Att konsumera kollagen med C-vitamin ger kroppen de bästa förutsättningarna för att dra full nytta av det kollagen som konsumeras. C-vitamin kommer att optimera kollagentillskottets biotillgänglighet eftersom det är viktigt för att kollagensyntesen ska kunna ske.

När du väljer kollagenpeptidtillskott rekommenderas att du hoppar över de smaksatta versionerna och alltid letar efter certifiering från tredje part. Att välja den bästa typen av kollagen beror också på specifika hälsomål.

Ett urval av kollagentillskott från Nutri.se >

 • För att bibehålla hudens elasticitet och återfuktning och för friska ögon, ben och sårläkning: Prova en till två portioner dagligen av marint kollagen, som innehåller mycket kollagen av typ 1, eller bovint kollagen, för att få höga halter av både kollagen av typ 1 och 2. Vanligtvis kan 2,5 till 10 gram kollagenpeptider som tas oralt dagligen i 8 till 12 veckor göra huden frisk.
 • För ledvärk och inflammation: Tillsätt en till två portioner dagligen av kollagen av typ 2 från ekologiskt benbuljongprotein eller bovint kollagen. 10 gram kollagenpeptider som tas dagligen i en eller två delade doser i tre till fem månader fungerar bra mot ledvärk.
 • För tarmhälsa: Sikta på en till tre portioner dagligen av ekologiskt benbuljongsprotein.

Kolla efter kollagenprodukter som kommer från gräsbetade, betesuppfödda (när det gäller bovint kollagen) eller vildfångade källor (när det gäller marint kollagen).

Vilka är de olika typerna av kollagen?

Det finns 16 olika typer av kollagen. De mest undersökta kollagentyperna är dock typ I, II och III. Kollagener är små rep av protein i huden. När människor är unga förblir dessa proteinsträngar täta. Med stigande ålder börjar dock ändarna på dessa proteiner att fransa sig. Kollagen är ett av de mest förekommande proteinerna i kroppen. Kollagen är det viktigaste strukturprotein som bildar bindväv i hela kroppen, från huden till ben, muskler, senor och ligament. Man kan säga att kollagen är limmet som håller ihop allting.

Kollagen av typ I:

 • Det brukar anses vara bäst för huden. Det är den mest förekommande typen av kollagen i kroppen.
 • Detta kollagen bevarade nivåerna av kollagen i huden, håret eller naglarna.
 • Nivåerna av kollagen av typ I börjar minska runt 25 års ålder.
 • Eftersom det är så utbrett i bindväven kan minskningen av kollagen typ I observeras när huden börjar slappna av, fina linjer uppstår, naglarna blir spröda och håret blir tunt.
 • Typ I-kollagen är dock inte bara ett skönhetsrelaterat ämne. Det är också en viktig komponent i senor, organ och ben. Detta gör det till en viktig komponent i alla kost- och hälsorutiner. Kollagenpeptider består främst av kollagen av typ I.

Kollagen av typ II:

 • En annan vanlig typ av kollagen som man hittar i kosttillskott är kollagen av typ II.
 • Även om den är något mindre vanlig i kroppen än kollagen av typ I och II är den extremt viktig.
 • Det är huvudkomponenten i brosk och extremt hälsosamt för skelettet.
 • Aktiva personer som måste förlita sig på sina leder kan också dra nytta av att lägga till kollagen av typ II i sin kost. Broskkollagen består av kollagen av typ II.

Kollagen av typ III:

 • Kollagen av typ III finns också i Vital Proteins sortiment av kollagenprodukter.
 • Typ III finns i allmänhet i retikulära fibrer, till exempel i benmärgen.
 • Det finns vanligtvis tillsammans med kollagen av typ I i kroppen.
 • Vitalproteiner, kollagenpeptider och marint kollagen är rika på kollagen av typ I och III.
Kollagentillskott

Vad är kollagenpeptider?

Kollagenpeptider är ett lösligt tillskott som härrör från protein från havet eller nötkreatur (kor). Dessa peptider är rika på kollagen av typerna I och III och är bra för hudens, benens och ledens hälsa. De flesta peptider är smaklösa och löser sig helt i varm eller kall vätska.

 • Kollagenpeptiderna innehåller samma reparativa aminosyror som finns i gelatin i benbuljong. De är framställda av rent kollagen.
 • De är en funktionell ingrediens som används i livsmedel och drycker samt i kosttillskott, med inriktning på både ben- och ledhälsa samt hudskönhet.
 • Kollagenpeptider, som skapas genom enzymatisk hydrolys av kollagen, är en biotillgänglig form av kollagen och är mycket vattenlösliga och nongellande.
 • Kollagenpeptider innehåller mer än 90 % protein och framställs från nötkreatur, svin eller marina källor.
 • De innehåller 8 av de 9 essentiella aminosyrorna och har ett högt innehåll av prolin, glycin och hydroxiprolin.
 • På grund av det höga innehållet av specifika aminosyror, inklusive hydroxiprolin-prolin och hydroxiprolin-glycin, absorberas kollagenpeptiderna lätt i kroppen och förbättrar hudens, ledernas och benens hälsa.
 • På grund av sin lägre molekylvikt absorberas kollagenpeptiderna lätt i matsmältningskanalen och levererar aminosyror och höga koncentrationer av hydroxyprolin-prolin och hydroxyprolin-glycin-dipeptider för att förbättra hudens, ledernas och benens hälsa.
 • Kollagenpeptider har den extra fördelen att de är mångsidiga i formuleringen av livsmedel, drycker och kosttillskott. Människor kan använda dem för att spetsa sitt kaffe eller sin smoothie.
 • Eftersom de inte kan bilda geler kan formulerare använda kollagenpeptider i en mängd olika tillämpningar, bland annat i proteinbarer, färdigdrinkade drycker och pulver.

Vad gör kollagenpeptider?

Flera studier har rapporterat om fördelarna med kollagenpeptider för hud-, hår- och ledproblem.

Flera studier har rapporterat fördelarna med kollagenpeptider för hud-, hår- och ledproblem.

Flera studier har rapporterat fördelarna med kollagenpeptider för hud-, hår- och ledproblem. Om en person bestämmer sig för att ta ett kollagentillskott måste hen leta efter ett som är hydrolyserat. Det innebär att kollagenet har brutits ner till små peptider som är lätta för kroppen att smälta och transportera till cellerna via blodomloppet. Fördelarna med kollagenpeptider expanderar över hela kroppen, vilket kan inkludera:

 • Kollagenpeptider hjälper till att reparera den skadade huden och göra den mer ungdomlig genom att göra huden fastare, förbättra hudens elasticitet och minska hudens torrhet. Peptider förbättrar sköra naglar, skadat hår och fina linjer och rynkor.
 • Studier har visat att kollagenpeptider förbättrar symtomen på artros, osteoporos och reumatoid artrit genom att minska ledvärk. Kollagenpeptider förbättrar också bentätheten. Kollagen kan bidra till att bibehålla och öka bentätheten och benstyrkan med åldern, vilket potentiellt kan begränsa risken för skador.
 • Forskning visar att kollagenpeptider kan förbättra tarmhälsan och minska symptomen på irritabel tarm.
 • Eftersom kollagen hjälper till att läka tarmen stärker det i sin tur immunförsvaret, vilket gör en person mindre benägen att drabbas av infektioner och allergier.
 • Kollagenpeptider förbättrar återhämtningstiden och ledfunktionen hos idrottare.
 • Viss forskning visar också att kollagenpeptider kan hjälpa till med viktminskning och minska kroppsfett. Kollagen kan öka ämnesomsättningen genom att öka den magra muskelmassan. I kombination med motion kan intag av kollagenpeptid öka skelettmuskulaturen, vilket leder till ökad ämnesomsättning med tiden och minskad vikt.
 • Dessutom har studier rapporterat att kollagenpeptider specifikt ökar mättnadshormonet. Detta innebär att en person efter att ha konsumerat kollagen inte kommer att känna sig hungrig på ett tag. Hungersnöd är ett av de största hindren för viktminskning. Människor är mycket mer benägna att hålla sig till sina mål om de känner sig mätta.
 • Personer som tränar vet redan att proteiner som kollagen är avgörande för att bygga upp magra muskler. Orsakerna till detta är komplexa. En faktor är kreatininproduktionen. Kreatinin ger det bränsle som behövs för muskelfunktionen. Det stöder också styrketräning. Att lägga till kollagenpeptidtillskott till en övergripande motståndsträningsrutin kan också bidra till att förvandla kroppsfett till muskelmassa.
 • Att ta kollagen under graviditet och amning är säkert, men om en kvinna är orolig bör hon fråga sin läkare för att vara säker. Kollagen stöder hudens elasticitet som är idealisk under graviditeten eftersom kroppen sträcker sig mycket. Det är bra för lederna och ligamenten som utsätts för extra stress när de får plats för en bebis.
 • En studie på friska, äldre vuxna rapporterade att ett kosttillskott med bara 2,5 gram kollagenpeptid per dag förbättrar aterosklerosmarkörer. Resultaten har förmodligen inget med blodfetter att göra utan är istället relaterade till hälsan hos blodkärlens väggar. Det krävs dock mer forskning för att bevisa att kollagenpeptider skulle kunna förbättra funktionen hos blodkärlens väggar.

Personer med njursjukdom eller andra njurproblem bör dock samarbeta med en läkare för att hitta sitt idealiska proteinintag av kollagepeptid. Även ett protein som är lätt att bearbeta som kollagenpeptid räknas in i det dagliga totala protein- och kaloriintaget.

Hur man ökar kollagenet naturligt

Kollagen kallas ofta för ett komplext protein eftersom det innehåller 19 olika aminosyror. Några vanliga livsmedel kan ingå i kosten för att öka kollagenet naturligt:

 • Fullständiga livsmedelskällor av kollagen kommer från kött, fisk och ägg. Eftersom de bästa kollagenkällorna finns i senor och brosk kan magert kött dock inte innehålla tillräckligt med kollagen.
 • En annan fullfoderkälla till kollagen är benbuljong. Detta kan göras genom att man kokar de kollagenrika delarna av djuret, till exempel ben.
 • och C-vitamin, järn, zink och koppar är alla nödvändiga för en god kollagenproduktion. En växtbaserad kost med fullvärdig mat kan lätt tillhandahålla dessa näringsämnen. Goda källor till dessa näringsämnen är morötter, sötpotatis, grönkål (A-vitamin), jordgubbar, paprika, broccoli, kiwi (C-vitamin), pumpafrön, kakaopulver, cashewnötter (zink), solrosfrön, kikärter (koppar), spenat, linser och svarta bönor (järn).
 • Omega-3-fettsyror skyddar kroppens kollagenlager från skador och verkar för att minska fria radikaler och inflammation. De bästa källorna till omega-3-fettsyror är hampafrön, chiafrön, valnötter, linfrön och feta fiskar (t.ex. lax).

Ett urval av kollagentillskott från Nutri.se >

Källa:

 1. Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. Molecular Cell Biology. 4th ed. W. H. Freeman; 2000. Section 22.3, Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/
 2. León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019;24(22):4031. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/
 3. Collagen Peptides: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1606/collagen-peptides
 4. Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

Lämna ett svar