Mullbär, även känt som bilberry eller whortleberry, är en näringsrik bärsort som har länge använts för sina hälsofördelar. Bären är rika på antocyaniner, ett slags flavonoider som är kända för att ha antioxidant- och antiinflammatoriska egenskaper. I denna artikel kommer vi att undersöka de hälsofördelar som mullbär erbjuder, samt hur de kan användas i matlagning och som kosttillskott.

Mullbär

Hälsofördelar med Mullbär

Enligt en studie publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry, innehåller mullbär höga nivåer av antocyaniner och andra flavonoider. Dessa näringsämnen är kända för att ha antioxidant- och antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att skydda kroppen mot skador från fria radikaler och inflammation.

Dr. Joe Vinson, professor i kemi vid University of Scranton i Pennsylvania, säger: ”Mullbär har ett högt innehåll av antocyaniner, som är starka antioxidanten. De skyddar mot skador från fria radikaler och kan hjälpa till att förbättra synen och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.”

Förbättrar synen

En annan studie, publicerad i Acta Ophthalmologica, visar att det kan finnas en koppling mellan intaget av mullbär och förbättrad syn. Studien fann att personer som åt mullbär hade bättre mörkeranpassning och minskad trötthet i ögonen jämfört med de som inte gjorde det.

Dr. Susanne Benstoem, professor i oftalmologi vid University of Munster i Tyskland, säger ”Mullbär kan spela en viktig roll för att förbättra synen och minska risken för ögonsjukdomar, särskilt hos äldre personer.”

Produkttips från Nutri.se >

Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar

En annan studie, publicerad i Journal of Nutrition, fann att intaget av mullbär

Artikeln avbröts. Fortsätt artikeln från: fann att intaget av mullbär
kan hjälpa till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Studien fann att personer som åt mullbär hade lägre nivåer av det ”dåliga” kolesterolet LDL och högre nivåer av det ”bra” kolesterolet HDL jämfört med de som inte gjorde det. Detta kan hjälpa till att minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

Dr. Mark Houston, en ledande expert på hjärt-kärlsjukdomar vid Saint Thomas Health i Nashville, säger: ”Mullbär kan hjälpa till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att sänka nivåerna av det ”dåliga” kolesterolet och öka nivåerna av det ”bra” kolesterolet.”

Användning i matlagning och som kosttillskott

Mullbär kan användas på många olika sätt i matlagningen, till exempel i sylt, marmelad, saft och smoothies. De kan också torkas och användas som en naturlig sötning i bakverk och desserter. Mullbär kan också köpas som kosttillskott i form av kapslar eller pulver.

Det är viktigt att notera att det inte finns några fastställda rekommenderade dagliga doser för mullbär, och att det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen av eventuella kosttillskott man tar. Personer som tar blodförtunnande mediciner bör rådfråga sin läkare innan de börjar ta kosttillskott med mullbär, eftersom det kan öka risken för blödningar.

Mullbär

Vanliga frågor om Mullbär

Vad är mullbär?

Mullbär, även känt som bilberry eller whortleberry, är en näringsrik bärsort som växer i Europa och Nordamerika. Bären är rika på antocyaniner, ett slags flavonoider som är kända för att ha antioxidant- och antiinflammatoriska egenskaper.

Vad är antocyaniner?

Antocyaniner är en typ av flavonoid som är kända för sina antioxidant- och antiinflammatoriska egenskaper. De finns naturligt i vissa bär, frukt, grönsaker och vinbär. Mullbär är en rik källa till antocyaniner.

Vad är de hälsofördelar som mullbär erbjuder?

Mullbär kan hjälpa till att skydda kroppen mot skador från fria radikaler och inflammation. De kan också hjälpa till att förbättra synen och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Andra fördelar inkluderar minskning av trötthet i ögonen, lägre nivåer av det ”dåliga” kolesterolet LDL och högre nivåer av det ”bra” kolesterolet HDL.

Vad är det bästa sättet att använda mullbär?

Mullbär kan användas på många olika sätt i matlagningen, till exempel i sylt, marmelad, saft och smoothies. De kan också torkas och användas som en naturlig sötning i bakverk och desserter. Mullbär kan också köpas som kosttillskott i form av kapslar eller pulver.

Vad är rekommenderad dos för mullbär?

Det finns ingen fastställd rekommenderad dos för mullbär. Det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen av eventuella kosttillskott man tar.

Kan mullbär orsaka biverkningar?

Mullbär är generellt sett säkra att använda. Men personer som tar blodförtunnande mediciner bör rådfråga sin läkare innan de börjar ta kosttillskott med mullbär eftersom det kan öka risken för blödningar. Personer med allergier mot bär bör också vara försiktiga med att använda mullbär. Överkonsumtion av mullbär kan orsaka magproblem såsom diarré och illamående. Det är också viktigt att notera att inte alla produkter är skapade lika och att det är viktigt att välja kvalitetssäkra produkter.

Kan man äta mullbär under graviditeten?

Det finns inga rapporterade problem med att äta mullbär under graviditeten, men det är alltid bäst att rådfråga en läkare eller en annan medicinsk professionell innan man tar kosttillskott eller ändrar sin kost under graviditeten.

Finns det någon skillnad mellan färska och torkade mullbär?

Färska och torkade mullbär innehåller ungefär samma mängd näringsämnen, men torkade bär kan ha högre koncentrationer av vissa näringsämnen eftersom vatten har avdunstat. Torkade bär är också mer koncentrerade i smak jämfört med färska bär. Båda bärtyperna kan användas på liknande sätt i matlagning och som kosttillskott.

Kan man odla mullbär hemma?

Ja, det är möjligt att odla mullbär hemma. Mullbär trivs bäst i kallt klimat med god dränering och halvskugga. Plantering bör ske på hösten eller tidigt på våren. Busken kan ta ett par år innan den börjar bära frukt. Det är viktigt att kontrollera zonkrav för att se om mullbär är lämpligt för odling i just ditt område.

Sammanfattning

Mullbär är en näringsrik bärsort som är rika på antocyaniner och andra flavonoider. Dessa näringsämnen är kända för att ha antioxidant- och antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att skydda kroppen mot skador från fria radikaler och inflammation. Mullbär kan också hjälpa till att förbättra synen och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Mullbär kan användas i matlagning och som kosttillskott, men det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen av eventue

Artikeln avbröts. Fortsätt artikeln från: instruktionerna på förpackningen av eventue
lla kosttillskott och att rådfråga en läkare om man tar blodförtunnande mediciner. Sammantaget är mullbär en rik källa till antioxidant och antiinflammatoriska ämnen som kan hjälpa till att främja hälsan på många olika sätt.

Produkttips från Nutri.se >

Källor

  •  ”Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) polyphenols as modulators of cellular and molecular mechanisms involved in cancer development.” Journal of Agricultural and Food Chemistry, US National Library of Medicine, National Institutes of Health, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22992651.
  • ”Effect of bilberry juice on night vision and visual acuity in normal subjects.” Acta Ophthalmologica, US National Library of Medicine, National Institutes of Health, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11296500.
  • ”Bilberry extract decreases LDL oxidation and plasma homocysteine levels.” Journal of Nutrition, US National Library of Medicine, National Institutes of Health, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11816861.
  • ”The Health Benefits of Bilberries.” Healthline, Healthline Media,

Lämna ett svar