Histidin är en aminosyra; aminosyror används för att göra proteiner och enzymer i kroppen. Den kallas ibland för en ”semiessentiell aminosyra” eftersom den är ickeessentiell hos vuxna, men essentiell i kosten för spädbarn och de med en njursjukdom som kallas uremi. Histidin kallas också L-histidin och a-amino-b-[4-imidazol]-propionsyra.

Essentiella och icke-essentiella aminosyror

Aminosyror är föreningar som klassificeras i två grupper, essentiella och icke-essentiella. Essentiella aminosyror är sådana som kroppen inte kan tillverka. Därför måste de tillföras via kosten. Icke-essentiella aminosyror är sådana som människan kan tillverka från andra kemikalier i kroppen; de behöver alltså inte nödvändigtvis finnas i kosten.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Histidinets funktion

Histidin används av kroppen för att tillverka specifika hormoner och metaboliter som påverkar njurfunktionen, överföringen av nerver, magsekret och immunsystemet. Histidin har också betydelse för reparation och tillväxt av vävnad, för att tillverka blodkroppar och bidra till att skydda nervceller. Det används också för att göra histamin i kroppen.

En primär funktion för histidin i kroppen är att reglera och hjälpa till att metabolisera (bryta ner och använda för energi) spårämnen. Dessa spårämnen omfattar:

  • Koppar
  • Järn
  • Zink
  • Mangan
  • Molybden

Histidin hjälper också till att bilda många olika enzymer och föreningar i kroppen. Dessutom arbetar histidin för att bilda en förening som kallas metallothionin inuti cellerna i hjärnan, levern och njurarna; metallothionin skyddar hjärncellerna och kräver histidin för att bildas. Om en persons kropp är giftig med tungmetaller (t.ex. kvicksilver och bly) kan det leda till att tillräckliga lager av histidin utarmas.

Allergier och histidin

Kroppen använder histidin för att bilda histamin (en vanlig orsak till svullnad och klåda som uppstår till följd av en allergisk reaktion) som svar på allergiska reaktioner eller vävnadsskador.

Histamin – som finns i förhöjda nivåer under en allergisk reaktion – är en biprodukt av histidin. Histamin får immunsystemet att starta en inflammatorisk reaktion (inklusive klåda och svullnad) som en reaktion på allergener.

histidin

Histidin bidrar till ett akut (och potentiellt dödligt) medicinskt tillstånd som kallas anafylaxi och som kan uppstå vid en allergisk reaktion. Det behandlas med en injektion av adrenalin.

Vad används histidin till?

Låga halter av histidin

Många hälsotillstånd kan innebära låga histidinnivåer,3 bland annat:

  • Kronisk njursvikt
  • Lunginflammation (hos barnpatienter)
  • Specifika psykiatriska störningar (såsom mani och schizofreni).

Enligt PubChem är ”histidin en användbar behandling hos alla patienter med låga histaminnivåer”.

Hälsotillstånd

Histidin anses vara fördelaktigt vid behandling av många olika tillstånd, men det finns inte tillräckligt med medicinska forskningsdata för att stödja många av dessa påståenden, t.ex:

  • Reumatoid artrit
  • Allergier
  • Sår
  • Anemi (orsakad av njursvikt)

Enligt PubChem ger administrering av histidin – i tillräckligt stora mängder – möjlighet till hälsofördelar, bland annat:

Hämning av cytokiner och tillväxtfaktorer som visat sig öka risken för flera vanliga cancerformer, inklusive bröst-, prostata-, lung- och andra cancerformer.

Behandling av artrit, i doser på upp till 4,5 gram per dag.

Behandling av eksem,6 ett hudtillstånd som resulterar i fläckar som blir inflammerade, kliande, röda, spruckna och grova, och blåsor kan uppstå; histidintillskott kan hjälpa till att behandla detta tillstånd.

Studier

Artrit

Enligt PubChem har ”Histidin i medicinska terapier sina mest lovande försök [studier] i reumatoid artrit”.

En stor del av de kliniska forskningsstudierna om artrit och histidin är äldre studier. En sådan medicinsk forskningsstudie upptäckte att studiepersoner med artrit hade låga histidinnivåer.

I en randomiserad, dubbelblind placebostudie (den gyllene standarden för medicinska forskningsstudier) av L-histidin vid behandling av reumatoid artrit upptäcktes en gynnsam effekt av histidin hos studiepersoner med ”mer aktiv och långvarig sjukdom”, skrev studiens författare. En dos på 4,5 gram histidin gavs dagligen (eller placebo) under 30 dagar. Även om histidin inte anses vara en vanlig behandling av artrit, visade denna mycket gamla studie från 1975 ett litet löfte i vissa grupper av personer med reumatoid artrit. Författarna till studien uppgav dock att de inte förespråkade användning av histidin som behandling av reumatoid artrit. Under de decennier som gått sedan dess har det inte blivit en medicinsk standardbehandling för detta tillstånd.

Fetma

I en studie från 2013 visades histidintillskott leda till flera fördelar för överviktiga kvinnor med metaboliskt syndrom, bland annat:

  • Sänkt insulinresistens.
  • Minskning av fettmassan
  • Undertryckande av inflammation och oxidativ stress
  • Hjärnhälsa

Histidin ökar histaminnivåerna i blodet; man tror att det kan öka histaminet i hjärnan. Eftersom histidin anses vara en föregångare till histamin kan det erbjuda fördelar för hjärnans hälsa.3 Histamin har många funktioner, bland annat som neurotransmittor i hjärnan och det centrala nervsystemet. Låga histaminnivåer är förknippade med kramper och anfall.

Möjliga biverkningar

Kontraindikationer

I en medicinsk situation är en kontraindikation när specifika läkemedel (inklusive örter och kosttillskott), behandlingar eller förfaranden inte bör administreras tillsammans, eftersom kombinationen kan orsaka skada. Ofta bör ett specifikt läkemedel eller kosttillskott inte ges när en person har ett visst medicinskt tillstånd, eftersom det kan förvärra det.

Histidin anses vara säkert för de flesta människor, men det kan finnas kontraindikationer för vissa personer, t.ex:

Kvinnor som är gravida (det finns inte tillräckligt med klinisk forskning för att bevisa säkerheten eller effekten av histidin för gravida kvinnor).

Ammande mödrar (det finns inte tillräckligt med kliniska forskningsresultat tillgängliga för att bevisa säkerheten eller effekten av histamin för spädbarn som ammar).

Personer med folsyrabrist (histidintillskott kan leda till att en kemikalie som kallas formiminoglutaminsyra, eller FIGLU, byggs upp i kroppen hos personer med folsyrabrist). FIGLU är ett tillstånd där kroppen inte kan bryta ner och bearbeta vissa aminosyror på rätt sätt.

Maximala säkra doser av histidin har inte fastställts för små barn eller för personer med allvarlig njur- eller leversjukdom.

Biverkningar/toxicitet

Även om många medicinska källor rapporterar att histidin anses vara säkert, noterar University of Rochester Medical Center också: ”Användning av ett enda aminosyratillskott kan leda till negativ kvävebalans. Detta kan minska hur väl din ämnesomsättning fungerar. Det kan få dina njurar att arbeta hårdare. Hos barn kan enstaka aminosyratillskott orsaka tillväxtproblem.”

För dem som har ett tillräckligt proteinintag rekommenderas inte enskilda aminosyratillskott. Att ta histidin under långa perioder (särskilt i höga doser) kan leda till hälsokomplikationer. Dessa kan omfatta psykologiska problem eller humörstörningar.

Dosering och beredning

Beredning

Aminosyratillskott finns som enskilda aminosyror eller kombinationsaminosyror. De finns också som en ingrediens i protein- och kosttillskott samt i vissa multivitamintillskott.

Histidin kan köpas i flera former, bland annat:

  • Tabletter
  • Flytande form
  • Pulverform

Dosering

Den genomsnittliga dosen av histidin är 4 till 5 gram per dag. Doser på upp till 4,5 gram per dag i 30 dagar har befunnits säkra – utan märkbara biverkningar – i kliniska forskningsstudier som t.ex. fetmastudien.

Höga doser har dock visat sig ha toxiska effekter i djurstudier (bland annat försenad tillväxt, förstorad lever och höga kolesterolnivåer), så man bör undvika att ta mer än denna mängd.

Vad man ska leta efter

Naturliga kosttillskott, inklusive histidin, regleras inte av statliga organ som Food and Drug Administration (FDA), som övervakar säkerheten och renheten hos receptbelagda läkemedel. Vad detta innebär är att bördan att hitta en säker och ren produkt ligger på konsumenten.

Leta efter produkter som är ekologiska och som är certifierade av tredjepartsorgan, till exempel U.S. Pharmacopeia, NSF International eller ConsumerLab.com. Dessa organisationer är specialiserade på att utvärdera och rapportera om renheten och säkerheten hos naturliga örter och kosttillskott.

Enligt Winchester Hospital är det viktigt att köpa en kvalitetsprodukt, ”Liksom med andra kosttillskott som tas i stora doser, eftersom föroreningar som förekommer även i mycket små procentandelar kan tänkas adderas och bli giftiga”.

Andra frågor

Kan en person ha histidinbrist?

Även om histidin kan tillverkas av kroppen kan brist på denna aminosyra uppstå (särskilt under långa perioder av mycket snabb tillväxt).

Vilka är vanliga livsmedelskällor för histidin?

Vanliga livsmedelskällor med hög halt av histidin är bland annat:

  • Kött
  • Fjäderfä
  • Fisk
  • Mejeriprodukter
  • Andra proteinrika livsmedel

Kan en person få histidinbrist?

Enligt University of Rochester Medical Center: ”Genom att äta tillräckligt med protein i kosten får du alla de aminosyror du behöver. Det finns inga tillstånd som ökar hur mycket histidin du behöver”.

Sista ordet

Även om histidintillskott anses ha en hög potential att ge fördelar för dem med olika sjukdomar (som reumatoid artrit) har det inte funnits tillräckliga medicinska forskningsdata för att stödja många av dessa påståenden. Eftersom användning av histidin – särskilt långvarig användning eller intag av höga doser – kan vara skadligt för din hälsa är det viktigt att rådgöra med en professionell vårdgivare innan du använder histidin (eller något annat näringstillskott).

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Källa
  1. Kessler AT, Raja A. Biochemistry, histidine. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing.
  2. Winchester Hospital. Health Library. Histadine.
  3. U.S. National Library of Medicine, PubChem. Histidine.
  4. Herbert Yu, Thomas Rohan. Role of the insulin-like growth factor family in cancer development and progression, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 92, Issue 18, Pages 1472–1489. doi:10.1093/jnci/92.18.1472  
  5. Gerber DA. Low free serum histidine concentration in rheumatoid arthritis. A measure of disease activityJ Clin Invest. 1975 Jun;55(6):1164-73. doi:10.1172/JCI108033
  6. University of Rochester Medical Center. Medical Encyclopedia. Histadine.
  7. Pinals RS, Harris ED, Burnett JB, et al. Treatment of rheumatoid arthritis with L-histidine: a randomized, placebo-controlled, double-blind trialJ Rheumatol . 1977;4:414–419.
  8. Feng RN, Niu YC, Sun XW, et al. Histidine supplementation improves insulin resistance through suppressed inflammation in obese women with the metabolic syndrome: a randomised controlled trial. Diabetologia. 2013;56(5):985-94. doi:10.1007/s00125-013-2839-7
  9. Nuutinen S, Panula P. Histamine in neurotransmission and brain diseases. Adv Exp Med Biol. 2010;709:95-107. doi:10.1007/978-1-4419-8056-4_10
  10. Holvik K, Vaktskjold A, Iversen P. Risk assessment of L-histidineResearchGate. doi:10.13140/RG.2.2.34959.38564