Letar du efter fler unika och intressanta grönsaker att lägga till i din vanliga middag? Eller letar du efter en hälsosammare kolhydratkälla?

Sellerirot har många hälsofördelar, och det kanske förvånar dig att veta att denna grönsak inte är samma sak som den selleri du kokar i din hemlagade kycklingnudelsoppa. Det är en rotfrukt, vilket placerar den i samma kategori som rovor, palsternackor och vattenkastanjer.

Produkttips från Nutri.se >

Vad är selleri och hur används det i matlagning?

Sellerirot kallas också för ”knoppselleri” på grund av sina knubbiga, bollliknande rötter, eller ”selleri”. Den har en mild, behaglig smak som kan passa till många rätter, och den används ofta som potatisersättning.

När du lär dig att tillaga rotselleri kan du gärna använda recept på falsk potatis, till exempel mosad rotselleri med smakliga kryddor som salt, peppar och ost, eller helt enkelt njuta av den kokta grönsaken efter att ha sauterat, kokat eller puréat den.

sellerirot

Vad är anledningarna till att sellerirot kan förbättra din hälsa?

Sellerirot kan till en början verka som ett märkligt tillägg vid måltiden, men när du väl lärt dig att tillaga den kan det sluta med att du föredrar den milda sellerirotssmaken framför andra, stärkelserika livsmedel.

Följande är bara några av de många hälsofördelarna med sellerirot:

  • Rotfrukter är mättande. En kopp sellerirot innehåller endast 65,5 kalorier men har 2,81 gram fibrer (USA). Fibrer är viktiga för tarmhälsa, blodsockerkontroll och sänkning av dåligt kolesterol. Samtidigt kan fiberhaltiga livsmedel med låg sockerhalt, som sellerirot, hjälpa dig att känna dig mätt så att du inte frestas att fortsätta att äta.
  • Sellerirot innehåller ”goda” kolhydrater. Det finns en hel del felaktig information om kolhydrater. Vissa källor till detta makronutrient, som fullkorn och frukt, kan vara hälsosamma, medan andra, som raffinerat socker och vitt ris, kan ge ditt blodsocker en toppnotering och få dig att känna dig hungrig tidigare än du skulle vilja.

Om du vill få en del av dina kolhydrater från källor som inte är bröd, pasta och kex, kan du överväga att prova sellerirot: Det finns 14 gram kolhydrater per kopp av denna grönsak. Människors kolhydratbehov varierar naturligtvis, men om du är vuxen behöver du troligen omkring 225-325 gram kolhydrater per dag.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med sellerirot för din hälsa?

Till skillnad från soja eller vete är sellerirot inte känd för att vara en vanlig orsak till matallergier, och den kan troligen utan risk avnjutas av majoriteten av friska människor.

Lär dig mer om för- och nackdelar med att införliva sellerirot i din kost:

Fördelar

Sellerirot är en mycket mångsidig grönsak som kan användas i många recept, kryddas på olika sätt och införlivas i praktiskt taget alla hälsosamma kostplaner. Det är relativt lätt att hitta denna grönsak i matbutiken. Den är också billig och innehåller flera viktiga näringsämnen.

Nackdelar

Att börja med en fiberrik kost, även om du gör det för att bli friskare, kan vara tufft för magen och orsaka extra gaser i början. Om du inte är van vid att äta fiberrika livsmedel bör du börja med en liten mängd rotselleri innan du väljer att servera den som ett tillbehör till middagen eller ersätta potatismos med den. Stärkelserik sellerirot kan också innehålla för många kolhydrater för personer med blodsockerproblem att njuta av som en stor del av sin kost.

Vilka näringsämnen finns i sellerirot?

Förutom att vara en bra källa till fibrer innehåller sellerirot många andra viktiga vitaminer och mineraler som behövs för en hälsosam kost.

När du äter en portion på 1 kopp sellerirot får du i dig följande näringsämnen:

  • Vitamin C. Detta antioxidantvitamin är nödvändigt för att upprätthålla ett friskt immunförsvar, eftersom det hjälper till att förstöra fria radikaler, skadliga föreningar som bildas som svar på normala kroppsliga processer, strålning och föroreningar.

C-vitamin kan också hjälpa till att absorbera järn från mat eller kosttillskott. Sellerirotens näring innehåller cirka 12,5 milligram C-vitamin per portion, vilket är en solid mängd av de 75 milligram (för kvinnor) eller 90 milligram (för män) som du helst ska få i dig från din kost varje dag.

  • Vitamin K. Sellerirot är en bra källa till detta näringsämne. K-vitamin hjälper till att bilda blodproppar, vilket är viktigt om du någonsin blir skadad. Om du tar blodförtunnande medel kanske du dock vill prata med din läkare om att äta sellerirot om du tycker om det eller planerar att använda mycket av det i din nya kostplan.

    Du behöver cirka 90 mikrogram K per dag om du är kvinna och 120 om du är man. Sellerirot ger hela 64 mikrogram per portion på en kopp.

  • Magnesium. Detta mineral marknadsförs ofta som ett botemedel mot stress på grund av dess förmåga att sänka blodtrycket och hjälpa ditt nervsystem att fungera korrekt. Även om det ofta inte är nödvändigt att ta magnesiumtillskott kan du vara orolig för att du inte får i dig tillräckligt med magnesium i din kost. Grönsaker som selleri kan hjälpa till att fylla denna lucka med 31,2 milligram magnesium per portion.

Hur många kalorier är i rotselleri?

Om du är på jakt efter kalorifattig men ändå mättande mat har du valt rätt grönsak. Sellerirot innehåller endast cirka 65,5 kalorier per kopp, vilket är mindre än hälften av den mängd som finns i ett glas helmjölk.

Kanske börjar du ett nytt, hälsosammare sätt att äta och vill inte förlita dig på bearbetad eller ohälsosam mat. I så fall är sellerirot ett utmärkt alternativ som kan införlivas i de flesta kostplaner utan problem. Prova den idag för att upptäcka ett fettsnålt och fiberrikt alternativ till potatis.

Produkttips från Nutri.se >

Källa:

  • American Academy of Allergy Asthma & Immunology: “Food Allergy.”
  • Denver Health Medical Plan: “Food of the Month: Celery Root.”
  • Harvard Health Publishing: “The pros and cons of root vegetables.”
  • Harvard T.H. Chan School of Public Health: “Vitamin K.”
  • Mayo Clinic: “Carbohydrates: How carbs fit into a healthy diet,” “Dietary fiber: Essential for a healthy diet,” “I’ve heard that magnesium supplements have health benefits. Should I take one?,” “Vitamin C.”
  • Mayo Clinic Q and A: “Increasing fiber intake for constipation relief.”
  • Tufts University: “Celeriac.”
  • U.S. Department of Agriculture: “Celeriac, raw,” “Milk, whole, 3.25% milkfat, with added vitamin D.”

Lämna ett svar