Pumpablomma är en typ av livlig ätbar blomma som produceras av pumpaplantor.

Pumpaplantor producerar både han- och honblommor, som båda utmärker sig för sina stora, trattformade blommor. Dessa slående blommor får antingen en livlig orange eller gul nyans (1).

Pumpablomma

Även om många människor tänker på att äta pumpafrukten eller fröna kan pumpablomman vara ett näringsrikt och välsmakande tillägg till en hälsosam kost.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på pumpablommans näringsprofil, tillsammans med de potentiella fördelarna och användningsområdena för denna mångsidiga ingrediens.

Produkttips från Nutri.se

Pumpablomma näring

Även om den innehåller en låg mängd kalorier och fett per portion kan pumpablomma bidra till att öka ditt intag av flera viktiga näringsämnen, inklusive fibrer, koppar, folat och vitamin A.

En kopp (134 gram) kokt pumpablomma innehåller följande näringsämnen (2):

  • Kalorier: 20
  • Kolhydrater: 4,5 gram
  • Protein: 1,5 gram
  • Fett: 0,1 gram
  • Fibrer: 1,2 gram
  • Koppar: 15 % av det dagliga värdet (DV)
  • Folat: 14 % av det dagliga intaget
  • A-vitamin: 13 % av DV
  • Magnesium: 8 % av DV
  • C-vitamin: 7 % av DV
  • Järn: 7 % av DV

Pumpablomman är särskilt rik på koppar, ett viktigt mineral som kroppen behöver för energiproduktion (3).

Den innehåller också en bra mängd folat per portion, vilket är ett B-vitamin som spelar en viktig roll i proteinmetabolismen och DNA-syntesen (4).

Dessutom ger pumpablommor cirka 13 % av din DV för A-vitamin, som stöder bildandet och funktionen av hjärta, ögon och lungor (5).

SAMMANFATTNING

Pumpablomma är kalorifattig men rik på flera viktiga näringsämnen, bland annat fibrer, koppar, folat och vitamin A.

Hälsofördelar med pumpablomma

Även om det fortfarande finns begränsad forskning om effekterna av pumpablomma är det en mycket näringsrik ingrediens. Därför kan pumpablommor erbjuda flera hälsofördelar.

Rik på antioxidanter

Pumpablomma är en bra källa till antioxidanter, vilket är föreningar som kan neutralisera skadliga fria radikaler och minska inflammation i kroppen (6).

I synnerhet är pumpablomman rik på flera typer av antioxidanter, bland annat (1):

  • Antocyaniner
  • Karoten
  • Flavonoider
  • Fenoler

Förutom att minska oxidativa skador på dina celler kan antioxidanter också bidra till att förebygga kroniska sjukdomar (7).

Dessutom kan många av de olika typerna av antioxidanter som finns i pumpablomman ge ytterligare hälsofördelar.

Pumpablomma innehåller till exempel en stor mängd karotenoider, som kan bidra till att förbättra din hjärnfunktion, stödja din hjärthälsa och ge dig skydd mot vissa typer av cancer och kroniska sjukdomar (8).

Fortfarande behövs fler studier för att utvärdera hur antioxidanterna som finns i pumpablomma kan påverka din hälsa.

Kan främja en sund syn

Pumpablomma ger en rejäl dos A-vitamin i varje portion. Din kropp behöver vitamin A för att upprätthålla optimal ögonhälsa.

Brist på A-vitamin kan dessutom ha en allvarlig inverkan på din ögonhälsa. Dålig ögonhälsa kännetecknas ofta av problem som nattblindhet och torra ögon (9).

Dessutom tyder viss forskning på att ett ökat intag av A-vitamin – från antingen kosttillskott eller näringsrika livsmedel som pumpablomma – kan vara förknippat med en lägre risk för åldersrelaterad makuladegeneration, ett tillstånd som kan leda till synförlust med tiden (5, 10, 11).

Kan stödja produktionen av röda blodkroppar

Pumpablomma innehåller flera näringsämnen som är involverade i kroppens produktion av röda blodkroppar.

Din kropp behöver till exempel koppar för att producera hemoglobin, en typ av protein som transporterar syre genom röda blodkroppar (12).

Den innehåller också järn, en annan viktig komponent i hemoglobin som din kropp behöver för att syntetisera friska röda blodkroppar (13).

Brist på något av dessa näringsämnen kan orsaka anemi, som kännetecknas av symtom som svaghet, blek hud, yrsel och trötthet (14, 15).

Att införliva fler livsmedel som är rika på dessa viktiga mineraler – som pumpablomma – i din kost kan vara bra för att förebygga eventuella näringsbrister.

SAMMANFATTNING

Pumpablomma är rik på antioxidanter och innehåller flera näringsämnen som kan bidra till att främja en sund syn och stödja produktionen av röda blodkroppar.

Potentiella biverkningar med pumpablomma

Pumpablomma anses i allmänhet vara säker. Njut av den som en del av en hälsosam och väl avrundad kost.

Tänk dock på att många recept med pumpablomma är panerade, stekta eller fyllda med kaloririka ingredienser som ost.

Även om dessa rätter förvisso kan passa in i en balanserad kost kan du kanske vilja måttliggöra dina portionsstorlekar om du försöker behålla en måttlig vikt eller uppnå ett hälsosamt kaloriunderskott.

Pumpablomma

Dessutom, även om pumpablomman också kan avnjutas rå är det viktigt att rengöra den noggrant före konsumtion för att ta bort all smuts eller skräp, särskilt om du plockar den från din egen trädgård.

De flesta föredrar att försiktigt ta bort de taggiga bladen på blommorna, tillsammans med pistill och ståndare, för att förbättra blommans smak.

Liksom andra typer av ätbara blommor bör man notera att pumpablomman har en mycket kort hållbarhet och börjar vissna inom 24-48 timmar efter plockning.

Eftersom den inte är lätt tillgänglig i de flesta livsmedelsbutiker kan pumpablommor visa sig vara svåra att hitta. De kan också vara mycket dyra.

Kolla din lokala bondemarknad eller fundera på att odla dina egna pumpor hemma om du vill lägga till blommorna i din kost.

SAMMANFATTNING

Pumpablommor är ofta friterade, panerade eller fyllda med kaloririka fyllningar. Den har också en kort hållbarhet, kan vara svår att hitta och bör rengöras noggrant före konsumtion.

Kulinariska användningsområden

Rå pumpablomma har en subtil, lätt jordig smak. Kockar kan använda den för att ge färg och smak till sallader.

Den kan också paneras och stekas för att göra frityrer, som ofta avnjuts som förrätt eller mellanmål.

Pumpablomman används också i quesadillas eller tillagas tillsammans med andra grönsaker och kryddor för att göra en wokrätt.

Många fyller också blommorna med ricotta- eller mozzarellaost innan de bakas eller steks för att göra fyllda pumpablommor. Du kan prova att göra den här rätten hemma med hjälp av receptet nedan.

Ingredienser

  • 10-12 pumpablommor
  • 1 kopp (260 gram) ricottaost
  • 3 ägg
  • 1/2 kopp (60 gram) brödsmulor
  • Salt och peppar efter smak

Anvisningar

  • Skölj varje pumpablomma och ta försiktigt bort de taggiga bladen, pistillen och ståndaren.
  • Blanda ricottaost med ett uppvispat ägg, salt och peppar i en liten skål.
  • Häll brödsmulor i en annan skål. Lägg resterande två ägg i en separat skål och vispa ordentligt med en gaffel.
  • Använd en sked för att fylla varje blomma med ricottafyllningen och vrid toppen för att stänga den.
  • Doppa sedan varje blomma i äggblandningen och därefter i brödsmulorna. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Grädda i 400°F (205°C) i 8-10 minuter, eller tills osten har smält och blommorna är ljusbruna och krispiga.

SAMMANFATTNING

Pumpablommor kan njutas råa eller tillagade. Den läggs ofta till i sallader och används för att göra fritters, röror, quesadillas eller fyllda pumpablommor.

Slutsats

Pumpablomma är en livlig och väldoftande ingrediens som har en lätt söt, jordig smak. Den fungerar bra i en mängd olika rätter.

Den är rik på antioxidanter och innehåller flera andra viktiga vitaminer och mineraler, bland annat koppar, folat och vitamin A.

Överväg att lägga till denna smakliga ätbara blomma på din nästa inköpslista och ge dina favoritsallader, soppor och röror en spännande uppgradering!

Produkttips från Nutri.se

Källa
  1. https://link.springer.com/article/10.1007/s42452-020-04092-0
  2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169271/nutrients
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32714204/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29885291/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5119484/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28756618/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29959467/
  13. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28189173/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31209935/

Lämna ett svar