Forskningen har genom åren pekat på att vissa vitaminer har antiinflammatoriska föreningar. Dessa vitaminer kan fås i form av kosttillskott och genom att äta livsmedel som naturligt innehåller dem.

Här är en förteckning över sex vitaminer som har antiinflammatoriska egenskaper och de livsmedel som är rika källor till dem.

inflammation

A-vitamin

Studier har visat att A-vitamin kan hindra immunförsvaret från att bli överaktivt och orsaka inflammation(1). A-vitamin finns i två former: Betakaroten är ett provitamin som omvandlas till A-vitamin i kroppen, och A-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. Kost som är rik på betakaroten och A-vitamin kan bidra till att minska inflammation.

Livsmedelskällor

Livsmedel som är rika på A-vitamin är bland annat morötter, maskros, grönkål, grönkål, spenat och en mängd olika bladgrönsaker.

B-vitaminer

Personer med låg vitamin B6-halt har ofta höga nivåer av C-reaktivt protein, en annan förening som är ansvarig för inflammation, särskilt vid autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit(2).

För att minska inflammation och öka B6-vitaminet kan du försöka konsumera livsmedel med högt innehåll av B-vitaminer, bland annat grönkål, paprika, svamp, melon, tonfisk och fjäderfä.

En studie visade att även låga doser av tillägg av folsyra (även känt som folat, ett annat B-vitamin) som tas dagligen och under korta perioder kan minska inflammation(3).

Livsmedelskällor

Livsmedelskällor för folat är bland annat svartögda ärtor, mörka bladgrönsaker, sparris och lever.

C-vitamin

Vitamin C är känt för att hjälpa till att hålla immunförsvaret friskt och välfungerande. Dessutom visar forskning att C-vitamin kan göra sig av med fria radikaler som är ansvariga för att orsaka inflammation(4).

C-vitamin, liksom B-vitaminer, kan också bidra till att sänka C-reaktivt protein. Tillskott är till hjälp, men det är alltid bäst att försöka få i sig C-vitamin genom kosten.

Livsmedelskällor

För att få mer C-vitamin från kosten bör du äta en mängd olika frukter och grönsaker, som också är fulla av antioxidanter som kan förbättra hälsan och potentiellt minska risken för hjärtsjukdomar och cancer.

D-vitamin

Enligt en rapport från Food & Nutrition Research har upp till 41,6 % av amerikanerna brist på D-vitamin(5). Studier har sedan länge fastställt ett samband mellan låg D-vitaminhalt och en rad olika inflammatoriska sjukdomar. Vidare vet forskarna att en förbättring av D-vitaminet kan bidra till att minska inflammationen i kroppen(6).

En annan rapport som publicerades i The Journal of Immunology tyder på att specifika molekylära händelser och signaleringshändelser är ansvariga för D-vitaminets förmåga att hämma inflammation. Dessutom kan personer med låga nivåer av D-vitamin definitivt dra nytta av D-vitamintillskott(7).

D-vitamin produceras naturligt av kroppen efter exponering för solen, men alla kan inte få allt D-vitamin på detta sätt. Alla som misstänker att deras D-vitaminnivåer är låga bör prata med sin vårdgivare om testning och tillskott.

Livsmedelskällor

De bästa livsmedelskällorna för D-vitamin är fisk, äggulor, organkött och livsmedel som kompletteras med D-vitamin, inklusive mjölk.

E-vitamin

E-vitamin är ett annat antioxidantvitamin, vilket innebär att det kan minska inflammation. Resultat från en metaanalys från 2015 som rapporterades i European Journal of Clinical Nutrition bekräftar att E-vitamin har antiinflammatoriska egenskaper och att tillskott kan vara till hjälp för personer som lever med inflammatoriska tillstånd(8).

Livsmedelskällor

E-vitamin finns naturligt i nötter och frön, bland annat i mandel och solrosfrön. Många frukter och grönsaker är också rika på E-vitamin, bland annat avokado och spenat.

K-vitamin

En rapport i tidskriften Metabolism visade att K-vitamin kan minska inflammationsmarkörer, hjälpa till med blodkoagulation och skydda benhälsan(8). Även om K-vitamin är nödvändigt för benhälsan får de flesta människor inte tillräckligt av det genom kosten.

Vuxna män bör sträva efter att få i sig 120 mikrogram (mcg) K-vitamin dagligen, medan kvinnor bör sträva efter 90 mcg. De dagliga rekommenderade siffrorna är lägre för barn och spädbarn(9).

Livsmedelskällor

Det finns två typer av K-vitamin: vitamin K1 och K2.  Vitamin K1 finns i bladgrönsaker, inklusive grönkål, spenat, broccoli och kål, medan K2 finns i kyckling, lever och ägg.

Sammanfattning

Inflammationsbekämpande vitaminer kan fås från en mängd olika livsmedelskällor, bland annat grönsaker, frukt, magert kött och fisk samt vitaminberikade livsmedel.

Även i tilläggsform kan dessa vitaminer minska inflammation utan hårda biverkningar och kan vara ett bra alternativ till icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) och receptbelagda antiinflammatoriska läkemedel(10).

Se till att tala med din vårdgivare innan du börjar med något vitamintillskott. Det är också viktigt att notera att vitamintillskott inte är en ersättning för medicinering.

Produkttips från Nutri.se >

Källa:

  1. Rubin LP, Ross AC, Stephensen CB, Bohn T, Tanumihardjo SA. Metabolic effects of inflammation on vitamin A and carotenoids in humans and animal modelsAdv Nutr. 2017;8(2):197-212. doi:10.3945/an.116.014167
  2. Ueland PM, McCann A, Midttun Ø, Ulvik A. Inflammation, vitamin B6 and related pathwaysMol Aspects Med. 2017;53:10-27. doi:10.1016/j.mam.2016.08.001
  3. Essouma M, Noubiap JJN. Therapeutic potential of folic acid supplementation for cardiovascular disease prevention through homocysteine lowering and blockade in rheumatoid arthritis patientsBiomark Res. 2015;3(1):24. doi: 10.1186/s40364-015-0049-9
  4. Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overviewIndian J Clin Biochem. 2013;28(4):314-28. doi: 10.1007/s12291-013-0375-3
  5. Forrest KY, Stuhldreher WL. Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adultsNutr Res. 2011;31(1):48-54. doi:10.1016/j.nutres.2010.12.001
  6. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. VitaminD fact sheet for health professionals.
  7. Zhang Y, Leung DY, Richers BN, et al. Vitamin D inhibits monocyte/macrophage proinflammatory cytokine production by targeting MAPK phosphatase-1J Immunol. 2012;188(5):2127-35. doi:10.4049/jimmunol.1102412
  8. Palermo A, Tuccinardi D, D’Onofrio L, et al. Vitamin K and osteoporosis: Myth or reality? Metabolism. 2017;70:57-71. doi:10.1016/j.metabol.2017.01.032
  9. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamin K fact sheet for health professionals.
  10. Arulselvan P, Fard MT, Tan WS, et al. Role of antioxidants and natural products in inflammationOxid Med Cell Longev. 2016;2016:1-15. doi:10.1155/2016/5276130

Lämna ett svar