En läkeört- även känd som en medicinalväxt – är en ört som antingen samlas in från naturen eller odlas avsiktligt för sitt medicinska, eller läkande, värde. En växts blad, bark, stjälkar, rötter, frön och/eller blommor kan användas för att skapa örtmediciner.

Exempel på läkeört för vilka det finns vissa bevis som stöder deras förmåga att antingen behandla eller lindra symtom på vissa hälsotillstånd är bland annat följande:

 • Ashwagandha
 • Kamomill
 • Echinacea
 • Vitlök
 • Ingefära
 • Gingko
 • Ginseng
 • Lavendel
 • Saint-John’s-Wort
 • Gurkmeja

Den här artikeln handlar om de traditionella användningarna av var och en av dessa läkeört, vad forskningen säger om dem, hur du kan ta dem och vad du bör tänka på innan du gör det.

Tänk på att även om växtbaserade läkemedel kan vara till hjälp när de används som komplement och är inte botemedel mot allt. Dessutom kan de innebära risker och biverkningar, och deras säkerhet och effektivitet regleras inte av läkemedelsverket.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Ashwagandha

Ashwagandha

Ashwagandha kommer från växten Withania somnifera, även känd som indisk ginseng och indiskt vinterkörsbär. Den vintergröna busken har sitt ursprung i Afrika och Asien och växer i vissa delar av Mellanöstern och Indien.

Traditionella användningsområden

Ashwagandha har använts i tusentals år för sina medicinska egenskaper. Den mångsidiga örten är vanlig i ayurvedisk medicin (traditionellt medicinskt system i Indien) för att öka energinivåerna, minska ångest och stress samt minska smärta och inflammation.

Forskning visar att denna kraftfulla ört avsevärt minskar nivåerna av kortisol (det primära stresshormonet), vilket bidrar till att minska stress och ångest.1 Den är erkänd för att fungera som en adaptogen, ett ämne som hjälper till att skydda mot stress (2).

Ashwagandha används också för att förbättra den manliga sexuella hälsan, eftersom örten kan öka testosteronnivåerna hos män.3 Roten av den vedartade växten sägs stödja erektil dysfunktion, öka libido (sexuell lust) och öka den sexuella njutningen.

Förberedelse

Ashwagandha finns i kapsel-, tinktur- och pulverform som kosttillskott. Ashwagandhapulver kan ha en jordig, bitter smak, så det är bäst när det blandas i något, till exempel smoothies, desserter och kaffe eller te. Det har traditionellt blandats med honung, ghee eller vatten.

Prova att blanda en fjärdedels tesked till en halv tesked ashwagandhapulver i dina smoothies eller varma drycker. Du kan ta ashwagandha när som helst på dagen, även om det är bäst att ta det ungefär 30 minuter före en måltid.

De flesta människor känner inte omedelbart effekterna av ashwagandha. Det kan ta veckor innan fördelarna med ashwagandha blir märkbara.

Överväganden

Ashwagandha är generellt sett säkert för de flesta vuxna. Vanliga biverkningar är sömnighet, gastrointestinala obehag och diarré. Personer som tar vissa mediciner, som antikonvulsiva medel, bensodiazepiner och barbiturater, bör inte ta det, eftersom växten kan interagera med dessa mediciner (4).

Ta inte ashwagandha om du är gravid, eftersom höga doser kan framkalla missfall. 

Kamomill

Kamomill är en blomma som är infödd i Västeuropa, Indien och västra Asien. Den växer numera fritt i hela USA. Det finns två typer av kamomill: Tyska (växer i Mellanvästern) och romerska (en flerårig växt som luktar som äpplen).

Ashwagandha

Traditionella användningsområden

Kamomill är ett populärt växtbaserat läkemedel i USA, som vanligen används för att minska ångest och främja avslappning. Enligt National Center for Complementary and Integrative Health, en avdelning av National Institutes of Health, är kamomill ”sannolikt säker” när den används som te. Och det kan vara säkert vid kortvarig användning oralt. Man vet inte tillräckligt mycket om den långsiktiga säkerheten vid användning av kamomill för medicinska ändamål (5).

I Europa används kamomill för att underlätta sårläkning och minska inflammation och svullnad. Dess bevisade effektivitet stöder populariteten hos detta växtbaserade läkemedel.

En granskning från 2016 visade att kamomill är en mångsidig ört. Den används vanligen för sina antioxidativa, antimikrobiella, antidepressiva, antiinflammatoriska, antidiabetiska och antidiarrheala effekter (6). Den är också fördelaktig för att hantera knäartros, ulcerös kolit, premenstruellt syndrom och gastrointestinala störningar.

Beredning

Kamomill kan bryggas som te, appliceras som kompress eller användas lokalt för att behandla hudirritation. Kamomillte har en äppelliknande doft och smak. För att förbereda teet:

 • Tillsätt 1 tesked torkade blommor per kopp kokande vatten.
 • Placera blommorna i en tekanna.
 • Häll kokande vatten över blommorna.
 • Låt det dra i fem minuter.

Du kan också tillsätta is till teet om du föredrar en kallare dryck. Kamomill finns att köpa som te och i kapselform i de flesta hälsokostbutiker. Om du använder kapslar ska du leta efter produkter av farmaceutisk kvalitet. Andra kvaliteter som t.ex. terapeutisk kvalitet är kanske inte lika högkvalitativa.

Överväganden

Kamomill kan orsaka allergiska reaktioner, och vissa personer har rapporterat anafylaxi (en allvarlig, allergisk reaktion över hela kroppen som kan vara dödlig) vid användning av kamomill. Undvik att använda kamomill om du tar blodförtunnande medel eller antirejektionsmedlet ciklosporin. Det kan interagera negativt med dessa mediciner (5).

Echinacea

Echinacea är en blommande växt i familjen prästkragar. Blommans stora, magenta kronblad vecklar ut sig i början till slutet av sommaren. Den växer i östra och centrala Nordamerika, och echinaceas blad, stjälk och rot används vanligen för medicinska ändamål.

Traditionella användningsområden

Echinacea har traditionellt använts som botemedel mot tandvärk, tarmsmärta, ormbett, kramper, hudirritation, artrit och cancer. Idag är echinacea ett huskurmedel som ofta används för att förkorta eller förebygga förkylning och influensa. Det används också ofta för att främja sårläkning (7).

Echinacea är rik på ämnen som tros lindra smärta, minska inflammation och ha antivirala och antioxidativa effekter.

Vissa studier visar en mindre fördel med att använda echinacea för att eventuellt förebygga övre luftvägsinfektioner. Men det behövs fler studier för att fastställa dess effektivitet när det gäller att förebygga eller förkorta längden på en förkylning (8).

Beredning

Echinacea finns i form av kapslar, tinkturer och te (påsar och lösa blad). Det finns inget rekommenderat dagligt intag av echinacea (9). För att tillreda lösbladigt echinacea te:

 • Lägg blommor, blad och te i en mugg.
 • Koka upp vatten och häll 250 dl vatten i muggen.
 • Låt teet dra i upp till 15 minuter.
 • Sila för att ta bort växtdelarna.
 • Smaka av efter smak med honung, stevia eller andra naturliga sötningsmedel.

Överväganden

Echinacea kan vara hårt för matsmältningssystemet och kan orsaka magbesvär. Experter säger att echinacea endast bör användas på kort sikt. Långvarig användning (åtta veckor eller mer) kan påverka kroppens immunförsvar och lever (10).

Kontrollera med din sjukvårdspersonal innan du använder echinacea. Det kan interagera med mediciner som du tar, särskilt mediciner som är kända för att påverka levern.

Om du är allergisk mot växter i familjen prästkragar, såsom ragweed, ringblomma och prästkragar, kan du få en allergisk reaktion på echinacea (7).

Vitlök

Vitlök är en flerårig växt som är infödd i Centralasien och som odlas för sina smakrika lökar. Den odlas nu över hela världen av många kulturer. Vitlök uppskattas både för matlagning och för sina medicinska egenskaper.

Vitlök

Traditionella användningsområden

Människor har använt vitlök i tusentals år. Traditionella medicinska användningsområden är bland annat förebyggande av infektioner, sänkning av blodtrycket, behandling av tuberkulos, kolik, leversjukdomar, inälvsmask och sänkning av feber.

De föreningar som finns i vitlök har antimikrobiella, cancerbekämpande och antiinflammatoriska egenskaper. Forskning visar att vitlök kan sänka blodtrycket och minska risken för hjärtinfarkt och stroke (11).

Vitlök kan vara effektiv för att förebygga vissa typer av cancer. Forskning visar att regelbunden konsumtion av kokt eller rå vitlök kan minska risken för kolorektalcancer (12).

Beredning

Vitlök kan konsumeras både kokt och rå. Den kan också användas i pulverform för att smaksätta kött, grönsaker, soppor och grytor.

Vitlökstillskott finns att köpa i kapsel-, olje- och tinkturform. Rekommenderade dagliga doser varierar beroende på hur du använder vitlök, bland annat (13):

 • 2-5 gram färsk, rå vitlök.
 • 0,4-1,2 gram torkat vitlökspulver
 • 2-5 milligram vitlöksolja
 • 2 400 milligram flytande vitlöksextrakt.

Överväganden

Prata med din läkare om du planerar att komplettera med vitlök för dess hälsofördelar. Vitlök kan öka risken för blödning och bör inte användas om du tar blodförtunnande medel (14). Av samma anledning bör du inte ta stora mängder vitlök före kirurgi eller tandläkarbesök.

Ingefära

Ingefära (Zingiber officinale) är en växt med en bladig stam och gulgröna blommor. Ingefära är infödd i Asien och Indien och tillhör familjen Zingiberaceae. Den mångsidiga kryddan kommer från ingefärsväxtens underjordiska stam och tillsätts i mat och dryck över hela världen.

Ginger

I traditionell kinesisk medicin används den färska rhizoma (underjordisk stam) av Zingiber officinale Roscoe, kallad Zingiberis Rhizoma Recens.

Traditionella användningsområden

Ingefära har använts flitigt sedan 1500-talet i många traditionella mediciner runt om i världen (15). För över 2 000 år sedan var ingefära så uppskattat och eftertraktat för sina medicinska egenskaper att ett pund av det motsvarade kostnaden för ett får (16).

Det användes som ett botemedel mot vanliga åkommor som illamående, smärta och kräkningar. I dag har ingefära den utmärkelsen att klassificeras som en ört, ett livsmedel och ett läkemedel.

När det gäller dess medicinska egenskaper är ingefära kanske mest känt för sin förmåga att hjälpa till att minska illamående. Forskning bekräftar att ingefära kan bidra till att lindra illamående och kräkningar hos personer som genomgår en operation16 och graviditetsrelaterat illamående (17). Ingefära kan också bidra till att lindra kemoterapirelaterat illamående (18).

Tack vare sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper är ingefära också en effektiv smärtlindrare. En studie visade att ingefära bidrog till att minska smärta och öka rörligheten hos personer med artros (19).

Beredning

Ingefära är mångsidigt och används i många former, bland annat färskt, torkat, picklat, kanderat och pulveriserat. Den har en stark och kryddig doft och smakar något sött och pepprigt. Malda ingefärsrötter är vad du vanligtvis hittar på kryddhyllorna i livsmedelsbutiker. Den används ofta i matlagning och bakning.

Det finns många sätt att konsumera ingefära, bland annat i te. Du kan köpa tepåsar med ingefära i de flesta livsmedelsbutiker eller göra det hemma med färsk ingefära. Om du konsumerar färsk ingefära ska du skala skalet med en grönsaksskalare före användning.

Överväganden

Ingefära anses vara säkert när det tas oralt som kosttillskott, och det kan också vara säkert när det används lokalt (på huden). Biverkningarna är i allmänhet milda och inkluderar diarré, halsbränna och bukbesvär, särskilt när det konsumeras i stora doser (15).

Även om det anses vara säkert att använda ingefära under graviditeten ska du prata med din sjukvårdspersonal innan du använder det om du vill minska graviditetsrelaterat illamående och kräkningar.

Gingko

Ginkgo biloba (allmänt känd som ginkgo) är en av de äldsta överlevande trädslagen. Ginkgo kommer ursprungligen från Asien och är ett av de mest sålda växtbaserade läkemedlen i USA. Gingko-bladen används för att skapa extrakt, kapslar och tabletter.

ginkgo

Ginkgoblad kan också konsumeras som te. Nöten används också i traditionell kinesisk medicin mot väsande andning.

Traditionella användningsområden

Ginkgoblad har använts i tusentals år för medicinska fördelar. Dessa inkluderar behandling av bronkit, astma, kronisk trötthet och tinnitus (öronljud). Vissa människor tror att ginkgo har kraftfulla hjärnstärkande egenskaper, även om det behövs fler studier för att avgöra om detta är sant (20).

National Center for Complementary and Integrative Health konstaterar att det inte finns några avgörande bevis för att gingko hjälper något medicinskt tillstånd (21).

Beredning

Gingko finns att köpa i form av kapslar, tabletter, flytande extrakt och torkade blad/te. Det finns för närvarande ingen rekommenderad standardiserad dos av ginkgo. Olika doser och formuleringar har använts i olika forskningsstudier.

Rätt dos för dig beror på din ålder, din sjukdomshistoria, ditt kön och den typ av formulering som används.  Det är i allmänhet bättre att börja med en lägre dos för att avgöra vilken mängd som är rätt för dig. Det kan ta upp till sex veckor innan man märker några hälsofördelar med ginkgo.

Överväganden

När du använder ett kosttillskott ska du se till att endast extrakt från ginkgoblad har använts för att framställa produkten. Fröna innehåller ett gift som kan orsaka kramper. Kända biverkningar är bland annat huvudvärk, magbesvär, yrsel och allergiska reaktioner (21).

Gingko kan öka risken för blödning. Den bör inte tas tillsammans med NSAID, antikoagulantia, antikonvulsiva medel eller tricykliska antidepressiva medel på grund av potentiella läkemedelsinteraktioner.

Ginseng

Ginseng är en välkänd ört med ett antal hälsofördelar som tillskrivs den. Ibland kallas ginseng för ”mansrot” eftersom den är formad som en människa, och det finns många olika typer av ginseng.

ginseng

Amerikansk ginseng (Panax quinquefolius) är en örtartad perenn som är infödd i lövskogar i USA. Asiatisk ginseng (Panax ginseng) är ursprunglig i Kina, Korea och östra Sibirien. Det botaniska namnet Panax kommer från ordet ”panacea”, vilket representerar ginsengs mångsidiga användningsområden för medicinska ändamål.

Sibirisk ginseng (Eleutherococcus senticosus) kallas också för eleuthero eller ci wu jia i traditionell kinesisk medicin (22). Den är mindre stärkande än de andra typerna och fungerar mer som en adaptogen. Panax notoginseng, även kallad radix notoginseng eller sanchi, används traditionellt för att kontrollera blödningar (23).

Traditionella användningsområden

Ginseng har använts i tusentals år inom traditionell kinesisk medicin. Örten har antioxiderande, antiinflammatoriska, cancerbekämpande, antiobesitas och antivirala egenskaper, vilket gör den till en populär ört för medicinskt bruk än idag (24).

Forskning visar att ginseng hjälper till att förbättra cirkulationen, ökar immuniteten och skyddar mot vissa typer av cancer (24). Den kraftfulla örten har också visat sig sänka blodsockernivåerna och förbättra diabetesbehandlingar.

Studier visar att ginseng förbättrar inlärning och minnesförvärv, vilket gör den till en populär antiåldringsväxt för att stödja hjärnans hälsa hos äldre vuxna (25). Ginseng har också visat sig minska inflammation i kroppen och har en styrka för smärtlindring och inflammationsminskning som är jämförbar med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) (26).

Beredning

Det finns många sätt att konsumera ginseng för att skörda dess hälsofördelar. Om du köper färsk ginseng kan den ätas rå eller ångad. Färskt skivad ginseng kan också dras i varmt vatten för att göra te. Den kan också tillsättas i maten och används populärt i röranordningar och soppor. Dessa kulinariska användningsområden är dock för kostsamma om du köper dyr ginseng.

Ginseng finns också att köpa i hälsokostbutiker och vissa apotek som kosttillskott. Det kan köpas i form av kapslar, pulver och extrakt.

Det finns för närvarande ingen rekommenderad daglig dosering av ginseng, och olika mängder har undersökts i forskningsstudier, från 0,5 till 3 gram per dag av färsk ginseng och 100 till 800 mg extrakt. Om du använder ginsengtillskott ska du se till att följa doseringsanvisningarna på etiketten. 

Överväganden

Ginseng är generellt sett säkert att konsumera utan allvarliga biverkningar. De vanligaste biverkningarna är huvudvärk, gastrointestinala besvär och sömnproblem.

Det finns vissa bevis som tyder på att långvarig användning av ginseng minskar dess effektivitet, så ta tillskottet i två till tre veckor med en till två veckors uppehåll för att kunna njuta av fördelarna (27).

Om du tar mediciner mot diabetes ska du övervaka dina glukosnivåer noga när du konsumerar ginseng för att se till att nivåerna inte blir för låga.

Prata med din sjukvårdspersonal innan du kompletterar med ginseng om du för närvarande tar några mediciner. Ta inte ginseng om du har en blödningssjukdom eller tar blodförtunnande läkemedel, till exempel Coumadin (warfarin) (28).

Lavendel

Lavendel (Lavandula) är en av de mest populära örterna i världen och är en behagligt doftande vintergrön buske som växer i låga kullar och är infödd i Medelhavsområdet. Lavendel tillhör myntafamiljen och trivs på många platser runt om i världen.

Lavendel

Den mångsidiga örten används i personliga vårdprodukter, bakning, eteriska oljor och har blivit en av de mest välstuderade örterna på grund av dess potentiella hälsofördelar.

Traditionella användningsområden

Lavendel har använts av människor i århundraden, för allt från parfymer till aromaterapi och medicinska ändamål. Örtens terapeutiska egenskaper användes traditionellt för att behandla insektsbett och brännskador, rengöra sår och skydda mot vissa sjukdomar.

Idag finns det bevis för att lavendel främjar sömnen, förbättrar minnet, lindrar smärta och höjer humöret(29). I studier på djur och människor har lavendel visat sig ha antikonvulsiva, antioxidativa, antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper(30).

Lavendel är en kraftfull ört som erbjuder många medicinska och terapeutiska användningsområden. Tack vare sina lugnande egenskaper kan eterisk olja av lavendel vara effektiv för att lindra ångest och främja en god natts sömn (31).

Den eteriska oljan har också visat sig lindra smärta och kan hjälpa till att lindra artrit/ledsmärta, huvudvärk, ryggsmärta och menstruationskramper (29).

Förberedelse

Lavendel finns i många former, bland annat torkad ört, pulver och eterisk olja. Du kan odla lavendel i din trädgård om du bor i ett klimat som stöder dess tillväxt. Lavendel används ofta i parfymer, schampo och krämer/lotioner för sin lugnande doft.

Den eteriska oljan kan spridas i en luftdiffusor eller masseras direkt på huden när den har spätts ut med en bärarolja, till exempel mandelolja eller olivolja. Du kan också applicera den på dina sängkläder eller på en bomullsboll för att inhalera den för aromaterapi.

Lavendelte finns att köpa i färdiga tepåsar, eller så kan du dra torkade lavendelblomknoppar i varmt vatten för att få ett koffeinfritt te.

Överväganden

Eterisk olja av lavendel kan orsaka en allergisk reaktion eller hudirritation hos vissa personer. Späd alltid ut den eteriska oljan i en bärarolja innan du applicerar den direkt på huden. Om du får huvudvärk, illamående eller kräkningar efter användning ska du omedelbart sluta använda den. Konsumera inte lavendel eterisk olja oralt, eftersom den kan vara giftig (32).

Oral konsumtion av lavendel, till exempel i ett te, kan orsaka förstoppning, huvudvärk eller ökad aptit.

Saint-John’s-Wort

Saint-John’s-wort är en växt med gula blommor. Den har sitt ursprung i Europa, västra Asien och Nordafrika, även om den numera växer i hela USA. Blomman och bladet används för att skapa växtbaserade läkemedel och kosttillskott som en alternativ behandling av olika sjukdomar.

St. john's wort

Traditionella användningsområden

Saint-John’s-wort har använts för medicinska ändamål i tusentals år och för olika tillstånd, bland annat sömnlöshet, sårläkning, depression och njur- och lungsjukdomar.

Idag är Saint-John’s-wort mest populärt som ett växtbaserat botemedel mot depression. Studier visar att det kan ha en positiv effekt på mild till måttlig depression om det används under en period av 12 veckor (33).

Saint-John’s-wort används också för att minska klimakteriebesvär och för tvångssyndrom (OCD) och hudproblem.34 Det kan användas lokalt för att främja sårläkning och minska muskelsmärta.

Preparat

Saint-John’s-wort finns i torr-, olje- och flytande form, inklusive kapslar, tinkturer och elixir. Varje produkt kommer i olika doser, och ett tillskotts styrka kan variera från andra. Det finns inte tillräckligt med data för att ge en rekommenderad standarddos av Saint-John’s-wort.

Den lämpliga dosen av Saint-John’s-wort beror på faktorer som din ålder, ditt kön och din medicinska historia. Det är bäst att samarbeta med din sjukvårdspersonal, apotekspersonal och/eller en alternativmedicinare. De kan anpassa din dos för att säkerställa effektivitet och säkerhet.

Överväganden

När Saint-Johns-wort tas i stora doser kan det orsaka känslighet för solljus (34). Tala med din sjukvårdspersonal innan du använder detta växtbaserade botemedel. Det kan ha allvarliga interaktioner med vissa mediciner. Ta inte Saint-John’s-wort om du tar antidepressiva medel, eftersom en livshotande ökning av serotonin kan uppstå (34).

Gurkmeja

Gurkmeja, som är infödd i Sydasien, är en örtartad flerårig växt som tillhör ingefärsfamiljen. Den har använts för sina medicinska egenskaper i över 4 000 år.

Gurkmeja

Traditionella användningsområden

Gurkmeja är en av de mest studerade örterna. Den har antioxidativa, antiinflammatoriska, antibakteriella och cancerbekämpande egenskaper. I ayurveda och andra traditionella medicinska system används den för infektioner i de övre luftvägarna, matsmältningssystemet och hudproblem.

Ayurvedisk medicin

Ayurvediska örter är en viktig del av ayurveda, en traditionell medicin som har sitt ursprung i Indien. Utövare använder örter för att hålla sinnet, kroppen och anden i balans.

Gurkmeja är fortfarande ett populärt växtbaserat läkemedel. Det anses hjälpa vid till exempel allergier, artrit, matsmältningsstörningar, luftvägsinfektioner, depression och leversjukdomar.

Forskning visar att gurkmeja kan ge terapeutiska fördelar för hudens hälsa som ett oralt tillskott eller topisk (på huden) applicering(35). Gurkmeja har också visat sig vara effektiv för att minska ledvärk orsakad av artrit. En studie visade att deltagare som tog 100 milligram gurkmejaextrakt per dag upplevde en minskning av ledvärk (36).

Beredning

Gurkmeja används över hela världen som en ingrediens i matlagning. Kurkumintillskott tillverkas av den torkade rhizomen (underjordisk stam) och säljs ofta i kapselform. Gurkmejapasta görs för att appliceras lokalt på huden vid vissa hudtillstånd.

Den rekommenderade dosen för gurkmeja varierar beroende på den avsedda användningen. I studier används ofta doser på mellan 500 milligram och 2 000 milligram gurkmeja per dag (37). Mängden du tar varierar beroende på ålder, sjukdomshistoria, kön och avsedd användning.

Vissa personer upplever betydande symtomlindring när de tar mindre doser, så börja med små doser för att avgöra vilken dos som fungerar bäst för dig.

Överväganden

Gurkmeja anses i allmänhet vara säker när den äts i livsmedel, konsumeras som ett oralt tillskott eller appliceras på huden i rekommenderade mängder. Koncentrationerna av kurkumin – en aktiv ingrediens i gurkmeja – är högre i kosttillskott än i livsmedel och kan orsaka magbesvär när det tas i stora doser, liksom diarré, hudutslag, gul avföring och huvudvärk (38).

Prata med din sjukvårdspersonal innan du tar ett gurkmejatillskott. Det kan ha interaktioner med vissa receptbelagda läkemedel och andra växtbaserade läkemedel.

Gurkmeja kan förstärka effekten av blodförtunnande medel, vilket ökar risken för blödning. En genomgång visade att gurkmeja kan interagera med flera mediciner, inklusive antidepressiva, antikoagulantia, antibiotika, kemoterapeutiska medel och antihistaminer (39).

Sammanfattning

Människor har använt växter i tusentals år för att behandla krämpor, smärta och sjukdomar. Helande örter finns i flera olika former, bland annat i form av kosttillskott, tinkturer, teer och eteriska oljor.

De vetenskapliga bevisen för populära växtbaserade läkemedel varierar kraftigt. För vissa finns det mycket information, medan det kanske bara finns lite för andra.

Gör ditt bästa för att undersöka alla botemedel du planerar att använda innan du tar dem för att förstå eventuella biverkningar tillsammans med deras påstådda hälsofördelar.

Sista ordet

Botemedel som tillverkas av helande växter anses vara alternativa/kompletterande terapier. De är inte en ersättning för traditionella behandlingar som rekommenderas av sjukvårdspersonal. Att fördröja rätt behandling kan leda till att ditt tillstånd förvärras och leda till komplikationer.

Om du ska använda ett växtbaserat botemedel ska du först få en professionell persons godkännande. Vissa kan orsaka interaktioner med mediciner du tar eller innebära andra risker, beroende på din sjukdomshistoria. Kom ihåg att ”naturligt” inte automatiskt betyder ”säkert”.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Källa:

 1. Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adultsIndian J Psychol Med. 2012;34(3):255-262. doi:10.4103/0253-7176.106022
 2. Salve J, Pate S, Debnath K, Langade D. Adaptogenic and anxiolytic effects of ashwagandha root extract in healthy adults: A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical studyCureus. 2019;11(12):e6466. doi:10.7759/cureus.6466
 3. Lopresti AL, Drummond PD, Smith SJ. A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study examining the hormonal and vitality effects of ashwagandha (Withania somnifera) in aging, overweight malesAm J Mens Health. 2019;13(2):1557988319835985. doi:10.1177/1557988319835985
 4. Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Ashwagandha.
 5. National Center for Complementary and Integrative Health. Chamomile.
 6. Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile)Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. doi:10.19082/3024
 7. National Center for Complementary and Integrative Health. Echinacea.
 8. David S, Cunningham R. Echinacea for the prevention and treatment of upper respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysisComplement Ther Med. 2019;44:18-26. doi:10.1016/j.ctim.2019.03.011
 9. Brown PN, Chan M, Paley L, Betz JM. Determination of major phenolic compounds in Echinacea spp. raw materials and finished products by high-performance liquid chromatography with ultraviolet detection: single-laboratory validation matrix extensionJ AOAC Int. 2011;94(5):1400-1410.
 10. Cancer Research UK. Echinacea.
 11. Karagodin VP, Sobenin IA, Orekhov AN. Antiatherosclerotic and cardioprotective effects of time-released garlic powder pillsCurr Pharm Des. 2016;22(2):196-213. doi:10.2174/1381612822666151112153351
 12. Zhou X, Qian H, Zhang D, Zeng L. Garlic intake and the risk of colorectal cancer: A meta-analysisMedicine (Baltimore). 2020;99(1):e18575. doi:10.1097/MD.0000000000018575
 13. European Medicines Agency. Science Medicines Health. Assessment report on Allium sativum L., bulbus.
 14. National Center for Complementary and Integrative Health. Garlic.
 15. National Center for Complementary and Integrative Health. Ginger.
 16. Soltani E, Jangjoo A, Afzal Aghaei M, Dalili A. Effects of preoperative administration of ginger (Zingiber officinale Roscoe) on postoperative nausea and vomiting after laparoscopic cholecystectomyJ Tradit Complement Med. 2017;8(3):387-390. doi:10.1016/j.jtcme.2017.06.008
 17. Viljoen E, Visser J, Koen N, Musekiwa A. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutr J. 2014;13:20. doi:10.1186/1475-2891-13-20
 18. Marx W, Ried K, McCarthy AL, et al. Ginger-mechanism of action in chemotherapy-induced nausea and vomiting: A reviewCrit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(1):141-146. doi:10.1080/10408398.2013.865590
 19. Bartels EM, Folmer VN, Bliddal H, et al. Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Osteoarthritis Cartilage. 2015;23(1):13-21. doi:10.1016/j.joca.2014.09.024
 20. Yeung KS, Hernandez M, Mao JJ, Haviland I, Gubili J. Herbal medicine for depression and anxiety: A systematic review with assessment of potential psycho-oncologic relevancePhytother Res. 2018 May;32(5):865-891. doi:10.1002/ptr.6033
 21. National Center for Complementary and Integrative Health. Gingko.
 22. Mount Sinai. Siberian ginseng.
 23. Yang X, Xiong X, Wang H, Wang J. Protective effects of panax notoginseng saponins on cardiovascular diseases: a comprehensive overview of experimental studiesEvid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:204840. doi:10.1155/2014/204840
 24. Jung J, Lee NK, Paik HD. Bioconversion, health benefits, and application of ginseng and red ginseng in dairy productsFood Sci Biotechnol. 2017;26(5):1155-1168. doi:10.1007/s10068-017-0159-2
 25. Ossoukhova A, Owen L, Savage K, et al. Improved working memory performance following administration of a single dose of American ginseng (Panax quinquefolius L.) to healthy middle-age adultsHum Psychopharmacol. 2015;30(2):108-122. doi:10.1002/hup.2463
 26. Lee YY, Saba E, Irfan M, et al. The anti-inflammatory and anti-nociceptive effects of Korean black ginseng. Phytomedicine. 2019;54:169-181. doi:10.1016/j.phymed.2018.09.186
 27. Ginseng. In: Drugs and Lactation Database (LactMed). Bethesda (MD): National Library of Medicine (US).
 28. Paik DJ, Lee CH. Review of cases of patient risk associated with ginseng abuse and misuseJ Ginseng Res. 2015;39(2):89-93. doi:10.1016/j.jgr.2014.11.005
 29. Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous systemEvid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi:10.1155/2013/681304
 30. Cardia GFE, Silva-Filho SE, Silva EL, et al. Effect of lavender (Lavandula angustifolia) essential oil on acute inflammatory responseEvid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:1413940. doi:10.1155/2018/1413940
 31. Donelli D, Antonelli M, Bellinazzi C, Gensini GF, Firenzuoli F. Effects of lavender on anxiety: A systematic review and meta-analysis. Phytomedicine. 2019;65:153099. doi:10.1016/j.phymed.2019.153099
 32. MedlinePlus. Lavender oil.
 33. Cui YH, Zheng Y. A meta-analysis on the efficacy and safety of St John’s wort extract in depression therapy in comparison with selective serotonin reuptake inhibitors in adultsNeuropsychiatr Dis Treat. 2016;12:1715-1723. doi:10.2147/NDT.S106752
 34. National Center for Complementary and Integrative Health. St. John’s wort.
 35. Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of turmeric (Curcuma longa) on skin health: A systematic review of the clinical evidencePhytother Res. 2016;30(8):1243-1264. doi:10.1002/ptr.5640
 36. Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of turmeric extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trialsJ Med Food. 2016;19(8):717-729. doi:10.1089/jmf.2016.3705
 37. Amalraj A, Pius A, Gopi S, Gopi S. Biological activities of curcuminoids, other biomolecules from turmeric and their derivatives – A reviewJ Tradit Complement Med. 2016;7(2):205-233. doi:10.1016/j.jtcme.2016.05.005
 38. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A review of its effects on human healthFoods. 2017;6(10):92. doi:10.3390/foods6100092
 39. Bahramsoltani R, Rahimi R, Farzaei MH. Pharmacokinetic interactions of curcuminoids with conventional drugs: A reviewJ Ethnopharmacol. 2017;209:1-12. doi:10.1016/j.jep.2017.07.022