Järnbrist uppstår när din kropp inte har tillräckligt med mineralet järn.

Din kropp behöver järn för att göra hemoglobin, ett protein i röda blodkroppar som gör att de kan transportera syre genom dina blodkärl.

Om din kropp inte har tillräckligt med hemoglobin får dina vävnader och muskler inte tillräckligt med syre för att kunna arbeta effektivt. Detta leder till ett tillstånd som kallas anemi.

Produkttips från Nutri.se >

Även om det finns olika typer av järnbrist är anemi den vanligaste typen i världen. Tecken och symtom på anemi varierar beroende på (1):

  • Järnbristns svårighetsgrad.
  • Hur snabbt den utvecklas
  • Din ålder
  • Ditt nuvarande hälsotillstånd

I vissa fall upplever människor inga symtom.

Här är 14 tecken och symtom på järnbrist, med början med de vanligaste – plus vad du ska göra om du tror att du har brist på järn.

1. Ovanlig trötthet

Att känna sig väldigt trött är ett av de vanligaste symptomen på järnbrist. Detta symptom är också vanligt hos personer som helt enkelt inte har tillräckligt med järn, även om de inte har fått en diagnos på brist (2, 3).

Denna trötthet uppstår eftersom kroppen saknar det järn den behöver för att tillverka ett protein som kallas hemoglobin, som hjälper till att transportera syre runt i kroppen.

Utan tillräckligt med hemoglobin når mindre syre dina vävnader och muskler, vilket berövar dem energi. Ditt hjärta måste också arbeta hårdare för att flytta mer syrerikt blod runt i kroppen, vilket kan göra dig trött (2).

Järnbrist

Eftersom trötthet ofta anses vara en del av ett hektiskt, modernt liv är det svårt att diagnostisera järnbrist enbart utifrån detta symptom.

Trots detta kan trötthet relaterad till järnbrist gå hand i hand med svaghet, irritabilitet eller koncentrationssvårigheter (4).

2. Hud som är blekare än vanligt

Hud som är blekare än vanligt samt blek färg på insidan av de nedre ögonlocken är andra vanliga symtom på järnbrist (5, 6).

Hemoglobinet i röda blodkroppar ger blodet dess röda färg, så låga nivåer orsakade av järnbrist gör att blodet blir mindre rött. Det är därför huden kan förlora en del av sin färg eller värme hos personer med järnbrist.

En studie på barn i åldrarna 6-11 år visade att blekhet i samband med järnbrist kan uppträda över hela kroppen eller vara begränsad till ett område, till exempel (7):

  • Ansikte
  • Tandkött
  • Läpparnas insida eller nedre ögonlock.
  • Naglar

Blekhet är ofta en av de första saker som läkare tittar efter som tecken på järnbrist. Detta tillstånd bör dock bekräftas med ett blodprov (6).

Blekhet ses oftare vid måttliga eller allvarliga fall av järnbrist (7).

Om du drar ner ditt nedre ögonlock medan du tittar i en spegel ska det inre lagret ha en livligt röd färg. Om det är mycket blekt rosa eller gult kan du ha järnbrist.

Hos personer med mörkare hudtoner kan ögonlocket vara det enda område där detta tillstånd är märkbart.

3. Andfåddhet

Hemoglobin gör det möjligt för dina röda blodkroppar att transportera syre runt i kroppen.

När hemoglobinnivåerna är låga vid järnbrist är syrehalterna likaså låga. Detta innebär att dina muskler inte får tillräckligt med syre för att utföra normala aktiviteter, som att gå (8).

Som ett resultat av detta kommer din andningsfrekvens att öka när din kropp försöker få mer syre. Därför är andnöd ett vanligt symptom (2).

Om du märker att du är andfådd när du gör dagliga uppgifter som du tidigare tyckte var lätta, som att gå, gå uppför trappor eller träna, kan järnbrist vara orsaken.

4. Huvudvärk

Järnbrist kan orsaka huvudvärk, särskilt hos dem som menstruerar (5, 9).

Kopplingen mellan järnbrist och huvudvärk är fortfarande oklar, men forskare teoretiserar att det finns flera faktorer som spelar in, bland annat förhållandet mellan förändrad dopaminfunktion och östrogennivåer (10).

Även om det finns många orsaker till huvudvärk kan frekvent, återkommande huvudvärk vara ett symptom på järnbrist.

5. Hjärtklappning

Märkbara hjärtslag, även kallade hjärtklappning, är ett annat symptom på järnbrist.

Sambandet mellan järnbrist, anemi och hjärtproblem studeras fortfarande, men det kan vara relaterat till syretillförseln (11).

Hemoglobin är det protein i röda blodkroppar som hjälper till att transportera syre runt i kroppen. Vid järnbrist innebär låga nivåer av hemoglobin att hjärtat måste arbeta extra hårt för att transportera syre.

Detta kan leda till oregelbundna hjärtslag eller känslan av att hjärtat slår onormalt snabbt.

Följaktligen kan järnbrist förvärra tillstånd som påverkar hjärtat, till exempel hjärtsvikt och kranskärlssjukdom (12, 13).

6. Torrt och skadat hår och hud

Torr eller skadad hud och hår kan vara tecken på järnbrist (14).

Järnbrist sänker nivån av hemoglobin i ditt blod, vilket kan minska mängden syre som finns tillgängligt för celler som orsakar hårväxt (15).

När hud och hår berövas syre kan de bli torra och svaga.

Järnbrist är också förknippat med håravfall, och viss forskning tyder på att det kan vara en orsak – särskilt hos kvinnliga individer i reproduktiv ålder (16, 17).

Det är helt typiskt att en del hår faller av vid vardaglig tvätt och borstning. Men om du tappar klumpar eller stora mängder kan det vara relaterat till järnbrist.

7. Svullnad och ömhet i tungan eller munnen.

Ibland indikerar insidan eller utsidan av munnen om du har järnbrist. Tecken är bland annat en svullen, inflammerad, blek eller konstigt slät tunga (18).

Järnbrist kan också orsaka andra symtom runt munnen, till exempel (19):

  • Torr mun
  • En brännande känsla i munnen
  • Ömma, röda sprickor i munhålen.
  • Sår i munnen

8. Rastlösa ben

Järnbrist har kopplats till restless leg syndrome (20).

Detta tillstånd innebär ett starkt behov av att röra på benen när de är i vila. Det kan också orsaka obehagliga krypande eller kliande känslor i dina fötter och ben.

Det är vanligtvis värre på natten, vilket innebär att du kan ha svårt att sova.

Orsakerna till primärt restless leg syndrome är inte helt klarlagda. Det är dock känt att det förekommer sekundärt till olika medicinska tillstånd, inklusive järnbrist(21).

Personer med järnbrist löper faktiskt 6 gånger större risk att drabbas av restless leg syndrome än befolkningen i allmänhet (21).

Järnbrist

9. Sköra eller skedformade fingernaglar

Ett betydligt mindre vanligt symtom på järnbrist är spröda eller skedformade fingernaglar. Detta tillstånd kallas koilonychia (22).

Produkttips från Nutri.se >

Vanligtvis är det första tecknet sköra naglar som lätt flagnar och spricker.

I senare stadier av järnbrist kan skedformade naglar uppstå, vilket innebär att mitten av nageln sjunker ner och kanterna höjs upp för att ge ett rundat utseende som en sked.

Detta är dock en sällsynt biverkning som endast förekommer hos cirka 5 % av personer med järnbrist. Den ses vanligtvis bara i allvarliga fall (22).

10-14. Andra möjliga tecken på järnbrist

Flera andra indikatorer signalerar att dina järnnivåer kan vara låga. Dessa tenderar att vara mindre vanliga och kan vara kopplade till många andra tillstånd än anemi.

Andra tecken på järnbrist är bland annat följande:

  • Märkliga begär. Ett sug efter konstiga livsmedel eller icke-livsmedel kallas pica. Det innebär vanligen ett sug efter att äta is, lera, smuts, krita eller papper, och det kan vara ett tecken på järnbrist. Det kan också förekomma under graviditeten (23).
  • Känslor av depression. järnbrist kan vara förknippad med depression hos vuxna. Gravida personer med järnbrist kan också ha en högre risk för depression (24, 25).
  • Kalla händer och fötter. Järnbrist innebär mindre syretillförsel till händer och fötter. Vissa personer kan känna kyla lättare i allmänhet eller uppleva kalla händer och fötter (5).
  • Mer frekventa infektioner. Eftersom järn behövs för ett friskt immunförsvar kan brist på järn öka risken för infektioner (26).
  • Dålig aptit. Järnbrist är förknippat med dålig aptit på grund av förändringar i hungerhormonet ghrelin (27).

Symtom på järnbrist hos barn

Järnbrist är den vanligaste näringsbristen hos barn och ungdomar världen över. Vanliga tecken och symtom på järnbrist hos barn är bland annat (28):

  • Trötthet
  • Svaghet
  • Blekhet
  • Irritation

Svårighetsgrad

Vid kronisk järnbrist är muntorrhet, läppinflammation, håravfall och atrofisk glossit – ett tillstånd som gör att tungan blir slät och ser glansig ut – vanligt (28).

Neurologiska symtom, som ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), restless leg syndrome och andningsuppehåll, har också observerats hos barn med järnbrist (28).

Symtom på järnbrist hos äldre vuxna

Järnbrist är vanligt förekommande hos äldre vuxna. Symtomen i denna population kan vara ospecifika och omfatta (29):

  • Trötthet
  • Blekhet
  • Andfåddhet
  • Bröstsmärta
  • Ödem eller vätskeretention

I vissa fall kan symtomen vara mer specifika och omfatta koilonychia, pica och atrofisk glossitis (29).

Jämfört med yngre personer är det mer sannolikt att äldre vuxna har tillstånd som är förknippade med järnbrist, eftersom dessa tillstånd kan orsaka kronisk blodförlust, leda till järnmalabsorption eller innebära långvarig inflammation (29).

Exempel är magsår och tarmsår, tarmcancer och kronisk njursjukdom.

Äldre vuxna är också mer benägna att använda vissa mediciner, som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), antikoagulantia och protonpumpshämmare under en längre tid, vilket kan orsaka blodförlust i magen eller minska järnabsorptionen (29).

Vanliga orsaker till järnbrist

Järnbrist kan orsakas av en mängd olika faktorer och kan inträffa i nästan alla åldrar. Några av de vanligaste orsakerna är (5):

  • Otillräckligt järnintag på grund av en kost som inte uppfyller det dagliga näringsbehovet eller är starkt begränsad.
  • Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) eller celiaki.
  • Ökat järnbehov under graviditeten.
  • Blodförlust genom kraftiga menstruationer eller inre blödningar.
  • Blödningar i magen eller tarmarna kan också orsaka järnbrist hos vuxna som inte längre har menstruation. Denna blödning kan utlösas av (26):
  • Intag av för många NSAID-preparat, t.ex. ibuprofen eller aspirin.
  • Magsår
  • Hemorrojder
  • Tarm- eller magcancer (även om detta är mindre vanligt).
Järnbrist

Vad orsakar järnbrist?

Järnbrist uppstår när du saknar tillräckligt många friska röda blodkroppar för att leverera syre till dina vävnader (30).

Järnbrist – även om det är en vanlig orsak till anemi – är inte den enda orsaken. Andra vanliga orsaker är bland annat (30):

  • Blyförgiftning.
  • Inflammatoriska tillstånd, som autoimmuna sjukdomar, cancer och kronisk njursjukdom.
  • Folat- eller B12-vitaminbrist
  • Thalassemi, en ärftlig blodsjukdom som gör att kroppen producerar en onormal form av hemoglobin.
  • Alkoholmissbruk.
  • Leversjukdom
  • Hypotyreos

Användning av vissa läkemedel, inklusive kemoterapi, diabetes och antimikrobiella läkemedel samt diuretika.

Järnbrist kan också vara hemolytisk till sin natur, vilket innebär att röda blodkroppar förstörs snabbare än vad kroppen kan producera dem. Orsaker till hemolytisk anemi är bland annat (30):

  • Sicklecellsjukdom, en grupp ärftliga sjukdomar i de röda blodkropparna.
  • Enzymopatier, t.ex. glukos-6-fosfatdehydrogenas (G6PD) och pyruvatkinas (PK).
  • Andra sällsynta tillstånd, däribland autoimmun hemolytisk anemi (AIHA), paroxysmal nattlig hemoglobinuri (PNH) och mikroangiopatisk hemolytisk anemi (MAHA).

Vad ska man göra om man tror att man har järnbrist?

Om du tror att du har järnbrist bör du överväga följande åtgärder.

Prata med din läkare.

Om du tror att du uppvisar tecken eller symtom på järnbrist bör du boka tid för att träffa en läkare.

Om din läkare bekräftar att du har järnbrist – vanligtvis genom ett blodprov – är det i allmänhet lätt att behandla. Din läkare kommer sannolikt att rekommendera att du ökar ditt intag av järn via kosten eller kosttillskott (2).

Huvudsyftet med behandlingen är att återställa hemoglobinnivåerna och fylla på kroppens järnlager.

Din läkare kommer att utarbeta en behandlingsplan som bäst uppfyller dina vårdbehov. Innan du ändrar din kost eller bestämmer dig för några kosttillskott är det bäst att rådgöra med din läkare.

Ät järnrika livsmedel

Om din läkare tror att din järnbrist beror på bristjärn i din kost kan du få rådet att äta mer järnrika livsmedel.

Det finns två huvudsakliga kostformer av järn – heme och nonheme (31).

Växter och järnberikade livsmedel innehåller endast icke-hemjärn, medan animaliska livsmedel innehåller båda formerna.

Även om kroppens absorption av järn generellt sett är låg, kan du absorbera upp till 15-35 % av hembärat järn men endast 2-20 % av icke-hemiskt järn. Det är ändå en bra idé att inkludera båda formerna av järn i din kost – förutsatt att du inte undviker animaliska produkter – för att säkerställa en varierad kost.

  • Järnrika livsmedel är bland annat:
  • Rött kött, som nötkött, griskött och fjäderfä.
  • Mörka bladgrönsaker, som spenat och grönkål.
  • Torkad frukt, som russin och aprikoser.
  • Ärtor, bönor och andra baljväxter.
  • Fisk och skaldjur
  • Järnberikade livsmedel, t.ex. frukostflingor.
  • frön och nötter
  • Organiska köttsorter

Ta järntillskott om din läkare rekommenderar det.

Du bör ta ett järntillskott endast om din läkare bekräftar att du har järnbrist – eller riskerar att få det – och att du inte kan tillgodose ditt behov enbart genom kosten.

Tänk på att järntillskott kan orsaka biverkningar, bland annat:

  • Magsmärta
  • Förstoppning eller diarré
  • Halsbränna
  • Illamående eller kräkningar
  • Svart avföring

Du kan dock minimera dessa biverkningar genom att ta specifika typer av järntillskott, till exempel järnbisglycinatkelat (32).

Prata med din läkare om du upplever biverkningar relaterade till järntillskott.

Hjälp till att öka ditt järnupptag

Om du vill få ut det mesta av ditt järntillskott ska du försöka undvika att ta det tillsammans med mediciner, kosttillskott eller livsmedel som innehåller kalcium, som t.ex. antacida eller mjölk. Kalcium kan begränsa järnabsorptionen (32).

Omvänt kan en kombination av järn och C-vitamin förbättra järnupptaget. Livsmedel som är rika på C-vitamin är bland annat (32, 33):

  • Paprika
  • Apelsiner
  • Grapefrukt
  • Kiwifrukter
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Jordgubbar
  • Grapefrukt

Du rekommenderas också att undvika eller begränsa fiberrika livsmedel eller polyfenolrika drycker, som kaffe och te, när du tar ditt tillskott. Dessa kan störa absorptionen (34).

När behöver du träffa en läkare?

Prata med en läkare om du har symtom på järnbrist. Om det inte behandlas kan det utvecklas till anemi. Detta tillstånd kan så småningom leda till komplikationer, bland annat:

  • Hjärtproblem
  • Depression
  • Ökad risk för infektioner
  • Graviditetsproblem

Järnbrist är vanligare hos kvinnor än hos män (30).

Personer som är gravida eller har kraftiga menstruationer har den högsta risken och bör prata med en läkare om att testa sig för järnbrist.

Ta järntillskott endast om din läkare ordinerar det. För mycket järn kan skada hjärtat, levern och bukspottkörteln.

Slutsats krin järnbrist

Symtomen beror ofta på hur allvarlig järnbrist är, men vissa personer har tydliga symtom medan andra inte upplever några alls.

Vanliga symtom är trötthet, palenes, andfåddhet och torrt eller skadat hår och hud.

Om du tror att du har symtom på anemi ska du tala med en läkare. Självdiagnostik rekommenderas inte.

De flesta former av järnbrist kan behandlas ganska enkelt genom en järnrik kost eller järntillskott, om läkaren rekommenderar det.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25946282/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560876/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28625177/
  4. https://go.skimresources.com/?id=41977X1601025
  5. https://www.nhlbi.nih.gov/health/anemia/iron-deficiency-anemia
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26408108/
  7. https://www.ijpediatrics.com/index.php/ijcp/article/view/38
  8. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ejhf.467
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6801325/
  10. https://academic.oup.com/painmedicine/article/17/3/596/1889022
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4532968/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29967232/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26194551/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28189173/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30547302/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7471793/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24388269
  19. https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-319-40007-5_4-1
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5334282/
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7205016/
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559311/
  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27701928/
  24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29603506/
  25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29307706/
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448065/
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7272047/
  28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32020331/
  29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29094497/
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994/
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793309/
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6416187/
  33. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
  34. https://www.blood.gov.au/system/files/documents/managing-my-iron-factsheet.pdf

Lämna ett svar